Dzień dobry,
Czy ktoś wie jak skonfigurować domyślną akcję "Włącz" w Supli dla sterownika Zamel mSLW-01?
Sterownik ma wyjścia RGBW i ładnie to działa, każdy kanał da się sterować osobno.
Niestety, dostępna akcja "Włącz" dostępna pod Akcje->"Włącz" ustala na sztywno kanały "W" + ostatnio wybrany kolor w rozwijanej zakładce Akcje->Ustaw parametry, a nie sam "W" - czyli na przykład zaświeca mi się Biały i Niebieski jednocześnie. Jeśli kliknę w Akcje->Ustaw parametry i wybiorę kolor Czerwony, to zostanie zapamiętany i kolejne akcje "Włącz" włączy kanał "W" + "R" na taśmie LED.
Natomiast, jeśli wybiorę Akcje->Ustaw parametry i jako kolor wybiorę "Biały", to kolejnym razem akcja "Włącz" ustawi kanały "W" + "B", czyli Biały i Niebieski.
Udało mi się dojść do stanu w którym taśma LED wydaje się że świeci tylko "W" po akcji "Włącz", a to tylko gdy w Akcje->Ustaw parametry ustalę "Jasność koloru" na 1% a nie 0%.
Czyli wygląda na to, że jeżeli "Jasność koloru" jest ustawiona na 0%, to akcja "Włącz" następnym razem ustala tą "Jasność koloru" taką samą jak ogólna "Jasność" np. 80%, co jest bez sensu bo zapala dwa kanały "W" (parametr Jasność) + "B"(parametr "Jasność koloru" skopiowany z "Jasność" nie wiedzieć czemu) - za to gdy ta wartość "Jasność koloru" jest większa od 0, wtedy "Jasność koloru" jest zachowana.
Wygląda to na błąd w sterowaniu Supla, nie samego sterownika, a właśnie Supla i akcją "Włącz".
Gdzieś jest jakiś bug w stylu:
On(Akcja_Wlacz)
{
if (jasnosc_koloru == 0) then { jasnosc_koloru = ogolna_jasnosc; }
};
Ogólnie używam przełącznika fizycznego spiętego pod wejście Switch w sterowniku.
Wyzwalacz na przycisk 1x jest ustawiona akcja "Przełącz", czyli raz akcja "Włącz" i raz akcja "Wyłącz".
Wyłącz i sterowanie ręczne działają prawidłowo. Natomiast "Włącz" działa jak opisane wyżej, zaświeca dwa kanały na ustawioną "Jasność ogólną", gdy ostatnio używana wartość w Akcja->Ustaw parametry "Jasność koloru" jest równa 0% (jest tak domyślnie).
Czyli akcja "Włącz" powinna zaświecić tylko jeden kanał "W" według parametru "Jasność", natomiast nie ustawiać wtedy "Jasność koloru" na "Jasność" gdy ta "Jasność koloru" była i jest nadal ustawiona na 0%.
mSLW-01 i Supla - problem z Włączaniem
-
tsx
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Tak to obecnie działa.
Kanał RGBW jest "jednym kanałem" i nie ma oddzielnego sterowania dla poszczególnych wartości RGBW.
Jasnoś 0% jest traktowana jako "wyłącz" a nie jako jasność. Dlatego to wszystko działa tak jak opisałeś.
Natomiast kolor "biały" dotyczy ustawień RGB i powinien wszystkie trzy kolory ustawić na maksymlaną wartość.
Razem z mSLW-01 zostały wprowadzeone do urządzeń "komendy", które dają więcej opcji sterowania i na których mógłbyś osiągnąć to co chcesz. Powstało aż 18 komend
Tak są one zdefiniowane w protokole:
Niestety temat czeka w poczekalni na pełne wsparcie ze strony serwera i Clouda.
Na chwilę obecną nie da się po prostu przełączyć białego wyjścia bez ustawiania parametrów wyjść RGB. Można co najwyżej poleceniem "ustaw parametry" ustawić jasność na 100% a jasność koloru na 0%
Kanał RGBW jest "jednym kanałem" i nie ma oddzielnego sterowania dla poszczególnych wartości RGBW.
Jasnoś 0% jest traktowana jako "wyłącz" a nie jako jasność. Dlatego to wszystko działa tak jak opisałeś.
Natomiast kolor "biały" dotyczy ustawień RGB i powinien wszystkie trzy kolory ustawić na maksymlaną wartość.
Razem z mSLW-01 zostały wprowadzeone do urządzeń "komendy", które dają więcej opcji sterowania i na których mógłbyś osiągnąć to co chcesz. Powstało aż 18 komend
Tak są one zdefiniowane w protokole:
Code: Select all
// Ignores all other bytes and turns on the dimmer
#define RGBW_COMMAND_TURN_ON_DIMMER 1
// Ignores all other bytes and turns off the dimmer
#define RGBW_COMMAND_TURN_OFF_DIMMER 2
// Ignores all other bytes and toggles the dimmer
#define RGBW_COMMAND_TOGGLE_DIMMER 3
// Ignores all other bytes and turns on the RGB
#define RGBW_COMMAND_TURN_ON_RGB 4
// Ignores all other bytes and turns off the RGB
#define RGBW_COMMAND_TURN_OFF_RGB 5
// Ignores all other bytes and toggles the RGB
#define RGBW_COMMAND_TOGGLE_RGB 6
// Ignores all other bytes and turns on the RGB and Dimmer
#define RGBW_COMMAND_TURN_ON_ALL 7
// Ignores all other bytes and turns off the RGB and Dimmer
#define RGBW_COMMAND_TURN_OFF_ALL 8
// Ignores all other bytes and toggles the RGB and Dimmer (with sync, so both
// will be off or both will be on)
#define RGBW_COMMAND_TOGGLE_ALL 9
// Stores brightness value and ignores all other bytes, if dimmer is off, it
// stays off
#define RGBW_COMMAND_SET_BRIGHTNESS_WITHOUT_TURN_ON 10
// Stores colorBrightness value and ignores all other bytes.
// If RGB is off, it stays off
#define RGBW_COMMAND_SET_COLOR_BRIGHTNESS_WITHOUT_TURN_ON 11
// Stores color value (R, G, B) and ignores all other bytes.
// If RGB is off, it stays off
#define RGBW_COMMAND_SET_RGB_WITHOUT_TURN_ON 12
// Start brightness dimmer iteration
#define RGBW_COMMAND_START_ITERATE_DIMMER 13
// Start color brightness iteration
#define RGBW_COMMAND_START_ITERATE_RGB 14
// Start dimmer and rgb brightness iteration
#define RGBW_COMMAND_START_ITERATE_ALL 15
// Stop brightness dimmer iteration
#define RGBW_COMMAND_STOP_ITERATE_DIMMER 16
// Stop color brightness iteration
#define RGBW_COMMAND_STOP_ITERATE_RGB 17
// Stop dimmer and rgb brightness iteration
#define RGBW_COMMAND_STOP_ITERATE_ALL 18
Na chwilę obecną nie da się po prostu przełączyć białego wyjścia bez ustawiania parametrów wyjść RGB. Można co najwyżej poleceniem "ustaw parametry" ustawić jasność na 100% a jasność koloru na 0%
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
tsx
Bardzo dziękuję za odpowiedz.
Niestety problem jest napewno powiazany ale nieco inny, udalo mi się go zreprodukować i znależc tymczasowe rozwiazanie.
Chodzi o wartosc "Jasnosc koloru", ktora domyslnie i fabrycznie jest ustawiona na 0%.
W takiej konfiguracji fabrycznej, pierwsze podlaczenie sterownika do zasilania skutkuje zaswieceniem Dwoch kanalow, W i G, G(zielony, dlatego ze ten jest gdzies tez zapisany jako domyslny kolor fabrycznie). Opisal to tez ktos inny na forum w innym wątku z mSLW-01 że wydawalo mu się to na zwarcie fizyczne i sami Panstwo zaproponowali odeslanie sterownika, ja mam tak samo.
Z tym ze ja troche poklikalem i udalo mi sie zawezic poszukiwania, wykluczyc fizyczne zwarcie bo ten kolor mozna zmienic np. na Czerwony, i znalezc tymczasowe rozwiazanie.
Chodzi o to, ze fabrycznie i/lub w Akcje-Ustaw parametry, niewazne co ustawimy jako kolor, a zostawimy Jasnosc koloru na 0%, to przy kolejnej akcji Wlacz, zaswiecaja sie dwa kanaly W i ten ostatni zapamietany kolor, gdzie Jasnosc koloru ustawi sie na Jasnosc. Po prostu 0% w polu Jasnosc koloru jest traktowane przy akcji Wlacz jako ustaw Jasnosc koloru taka sama jak Jasnosc, a nie powinno.
Nie dzieje sie tak, gdy w Akcje-Ustaw parametry, ustawimy Jasnosc koloru = 1% zamiast 0%. Wtedy, Jasnosc koloru jest zachowana jako 1% podczas gdy Jasnosc = np. 80%.
To jest wlasnie moje tymczasowe rozwiazanie problemu, 1% Jasnosci koloru nie widac na tasmie LED, za to W swieci sie z wartoscia Jasnosc np. 80%.
Jest to dosc mylace wlasnie ze zwarciem po pierwszym uruchomieniu i szukania przyczyny w podlaczeniu tasmy LED lub zwarcia sterownika. Tym bardziej ze w opcjach Akcje-Ustaw parametry wartosc Jasnosc koloru jest 0% to dlaczego w statusie Jasnosc koloru jest np. 80% jak Jasnosc. Niespojne i mylace.
Jesli jest tak jak Pan mowi ze nie da sie ustawic rgb na 0% przy Jasnosci na np. 80%, to domyslnie/fabrycznie albo trzeba traktowac 0% jasnosci koloru jako 1% zamiast zmieniac to na Jasnosc ogolna (80%) i wtedy nikt nie zauwazy dwoch kolorow na tasmie LED i nie pomyli ze zwarciem, albo aby zapamietana wartosc fabrycznie byla od razu 1% a nie 0% i tez nikt nie zauwazy.
Niestety problem jest napewno powiazany ale nieco inny, udalo mi się go zreprodukować i znależc tymczasowe rozwiazanie.
Chodzi o wartosc "Jasnosc koloru", ktora domyslnie i fabrycznie jest ustawiona na 0%.
W takiej konfiguracji fabrycznej, pierwsze podlaczenie sterownika do zasilania skutkuje zaswieceniem Dwoch kanalow, W i G, G(zielony, dlatego ze ten jest gdzies tez zapisany jako domyslny kolor fabrycznie). Opisal to tez ktos inny na forum w innym wątku z mSLW-01 że wydawalo mu się to na zwarcie fizyczne i sami Panstwo zaproponowali odeslanie sterownika, ja mam tak samo.
Z tym ze ja troche poklikalem i udalo mi sie zawezic poszukiwania, wykluczyc fizyczne zwarcie bo ten kolor mozna zmienic np. na Czerwony, i znalezc tymczasowe rozwiazanie.
Chodzi o to, ze fabrycznie i/lub w Akcje-Ustaw parametry, niewazne co ustawimy jako kolor, a zostawimy Jasnosc koloru na 0%, to przy kolejnej akcji Wlacz, zaswiecaja sie dwa kanaly W i ten ostatni zapamietany kolor, gdzie Jasnosc koloru ustawi sie na Jasnosc. Po prostu 0% w polu Jasnosc koloru jest traktowane przy akcji Wlacz jako ustaw Jasnosc koloru taka sama jak Jasnosc, a nie powinno.
Nie dzieje sie tak, gdy w Akcje-Ustaw parametry, ustawimy Jasnosc koloru = 1% zamiast 0%. Wtedy, Jasnosc koloru jest zachowana jako 1% podczas gdy Jasnosc = np. 80%.
To jest wlasnie moje tymczasowe rozwiazanie problemu, 1% Jasnosci koloru nie widac na tasmie LED, za to W swieci sie z wartoscia Jasnosc np. 80%.
Jest to dosc mylace wlasnie ze zwarciem po pierwszym uruchomieniu i szukania przyczyny w podlaczeniu tasmy LED lub zwarcia sterownika. Tym bardziej ze w opcjach Akcje-Ustaw parametry wartosc Jasnosc koloru jest 0% to dlaczego w statusie Jasnosc koloru jest np. 80% jak Jasnosc. Niespojne i mylace.
Jesli jest tak jak Pan mowi ze nie da sie ustawic rgb na 0% przy Jasnosci na np. 80%, to domyslnie/fabrycznie albo trzeba traktowac 0% jasnosci koloru jako 1% zamiast zmieniac to na Jasnosc ogolna (80%) i wtedy nikt nie zauwazy dwoch kolorow na tasmie LED i nie pomyli ze zwarciem, albo aby zapamietana wartosc fabrycznie byla od razu 1% a nie 0% i tez nikt nie zauwazy.
-
klew
Wydaje mi się, że nieprawidłowo interpretujesz te akcje z poziomu Clouda.
"Ustaw parametry" i "Włącz" to dwie osobne akcje.
Ustaw parametry pozwala na ustawienie kolorów i jasności na określoneg wartości. Pole "jasność" odnosi się wyłącznie do W, a jasność koloru do wyjść RGB. Sterownik zawsze zapamiętuje ostatnią niezerową jasność i ją będzie ustawiać przy "włącz". Ustawienie którejkolwiek jasności na 0% to sygnał do sterownika "wyłącz to wyjście", ale on nie zapisze sobie tego, że tam zawsze ma być 0%.
"Włącz" zawsze włączy część RGB oraz W - a przynajmniej tak powinno to działać, i ustawi ostatnią niezerową jasność oraz jasność koloru.
"Ustaw parametry" i "Włącz" to dwie osobne akcje.
Ustaw parametry pozwala na ustawienie kolorów i jasności na określoneg wartości. Pole "jasność" odnosi się wyłącznie do W, a jasność koloru do wyjść RGB. Sterownik zawsze zapamiętuje ostatnią niezerową jasność i ją będzie ustawiać przy "włącz". Ustawienie którejkolwiek jasności na 0% to sygnał do sterownika "wyłącz to wyjście", ale on nie zapisze sobie tego, że tam zawsze ma być 0%.
"Włącz" zawsze włączy część RGB oraz W - a przynajmniej tak powinno to działać, i ustawi ostatnią niezerową jasność oraz jasność koloru.
-
tsx
Oczywiscie ze Ustaw parametry i Wlacz to dwie rozne akcje, ale Ustaw parametry wlasnie zapamietuje rzeczy ktore potem Wlacz uzyje.
Dziekuje za dodatkowa informacje o zapisywaniu niezerowej wartosci w Ustaw parametry.
Czyli jak Jasnosc koloru jest 0% to sie nie zapisze, i tak to chyba dziala, dlatego musialem ustawic 1% aby obejsc problem swiecenia dwoch kanalow W i kolor.
Z tym ze wlasnie problem jest z ostatnim zdaniem, ze na dzien dobry on Wlacza RGB i W, gdzie dziwnym trafem zawsze jest to G fabrycznie ktore ustawia sie na wartosc Jasnosci tej co W, bo pewnie ma fabrycznie ustawiony kolor zielony i jasnosc koloru na 0%.
Tak jak mowie jest to blad i ludzie myla ze zwarciem po uruchomieniu. Bo dlaczego sie swieci zielony skoro nikt go nie ustawial a opcja zapisu niezerowej wartosci jest jedynie z poziomu Supla Cloud i Akcja-Ustaw parametry. Aplikacja na Androida dziala, ale tego konkretnego pola nie zapisuje.
Moim zdaniem, w takim przypadku, dla Panstwa i ludzi spokoju, fabryczna wartosc pola Jasnosc koloru, powinna byc zapisana jako 1% a nie 0%.
Chociaz docelowo, powinna byc mozliwosc ustawienia 0% na RGB a np. 80% na W, bo dlaczego nie, to sa osobne kanaly, nie wydaje mi sie ze to ograniczenie fizyczne a zwyczajnie logiczne w oprogramowaniu.
Moim zdaniem gdzies w kodzie macie Panstwo ustawione ze traktujecie 0% jako Wylacz, co jest OK, ale blednie nie zapisujecie zerowej wartosci w polu Jasnosc koloru dla Akcje-Ustaw parametry, stad takie kwiatki i traktowanie tego jako ustaw Jasnosc koloru na Jasnosc, co jest mylace i ze tak pozwole sobie napisac, bez sensu.
Czyli tak podsumowujac, przypadek do obsluzenia po stronie oprogramowania:
Ktos chce wlaczac tylko kanal W(biale ledy), a RGB aby byly tylko opcja dodatkowa/imprezowa, nie wlaczac ich po akcji Wlacz. Czyli Wlacz, ma wlaczyc jedynie kanal W zgodnie z polem Jasnosc.
Nie wlaczac RGB jesli ma zapisana Jasnosc koloru na 0%.
Umozliwic zapis zerowej wartosci pola Jasnosc koloru i go respektowac.
Dziekuje za dodatkowa informacje o zapisywaniu niezerowej wartosci w Ustaw parametry.
Czyli jak Jasnosc koloru jest 0% to sie nie zapisze, i tak to chyba dziala, dlatego musialem ustawic 1% aby obejsc problem swiecenia dwoch kanalow W i kolor.
Z tym ze wlasnie problem jest z ostatnim zdaniem, ze na dzien dobry on Wlacza RGB i W, gdzie dziwnym trafem zawsze jest to G fabrycznie ktore ustawia sie na wartosc Jasnosci tej co W, bo pewnie ma fabrycznie ustawiony kolor zielony i jasnosc koloru na 0%.
Tak jak mowie jest to blad i ludzie myla ze zwarciem po uruchomieniu. Bo dlaczego sie swieci zielony skoro nikt go nie ustawial a opcja zapisu niezerowej wartosci jest jedynie z poziomu Supla Cloud i Akcja-Ustaw parametry. Aplikacja na Androida dziala, ale tego konkretnego pola nie zapisuje.
Moim zdaniem, w takim przypadku, dla Panstwa i ludzi spokoju, fabryczna wartosc pola Jasnosc koloru, powinna byc zapisana jako 1% a nie 0%.
Chociaz docelowo, powinna byc mozliwosc ustawienia 0% na RGB a np. 80% na W, bo dlaczego nie, to sa osobne kanaly, nie wydaje mi sie ze to ograniczenie fizyczne a zwyczajnie logiczne w oprogramowaniu.
Moim zdaniem gdzies w kodzie macie Panstwo ustawione ze traktujecie 0% jako Wylacz, co jest OK, ale blednie nie zapisujecie zerowej wartosci w polu Jasnosc koloru dla Akcje-Ustaw parametry, stad takie kwiatki i traktowanie tego jako ustaw Jasnosc koloru na Jasnosc, co jest mylace i ze tak pozwole sobie napisac, bez sensu.
Czyli tak podsumowujac, przypadek do obsluzenia po stronie oprogramowania:
Ktos chce wlaczac tylko kanal W(biale ledy), a RGB aby byly tylko opcja dodatkowa/imprezowa, nie wlaczac ich po akcji Wlacz. Czyli Wlacz, ma wlaczyc jedynie kanal W zgodnie z polem Jasnosc.
Nie wlaczac RGB jesli ma zapisana Jasnosc koloru na 0%.
Umozliwic zapis zerowej wartosci pola Jasnosc koloru i go respektowac.
-
klew
Kanały RGB (i RGBW) od zawsze domyślnie miały ustaiwony zielony kolor. Taki kolor Supli i tak to zawsze było 
Podobnie z przycisku możesz zmienić jasność, a z apki zmienić kolory i jasność. Wtedy "włącz" z Clouda przywróci ostatnie ustawienia używane na urządzeniu.
Ale mam wrażenie, że rozmawiamy o Twoim pomyśle rozwiązania jakiegoś problemu, zamiast rozmawiać o samym problemie. Akcje w Cloud raczej nie służą nikomu do bezpośredniego sterowania światłem, bo to nie jest wygodne. Także zapomnijmy na chwilę o Supli, Cloudzie i tych akcjach i napisz jak chcesz używać mSLW i co z nim chcesz zrobić.
No właśnie nie do końca. "Włącz" włącza RGB oraz W i ustawia ostatnią niezerową jasność na obu. Także "0%" jest wyjątkiem od tego, co napisałeś powyżej.tsx wrote: Wed Oct 30, 2024 9:00 am Oczywiscie ze Ustaw parametry i Wlacz to dwie rozne akcje, ale Ustaw parametry wlasnie zapamietuje rzeczy ktore potem Wlacz uzyje.
Zwarcie by było, gdyby zielony świecił nadal po naciśnięciu "wyłącz".tsx wrote: Wed Oct 30, 2024 9:00 am Tak jak mowie jest to blad i ludzie myla ze zwarciem po uruchomieniu. Bo dlaczego sie swieci zielony skoro nikt go nie ustawial a opcja zapisu niezerowej wartosci jest jedynie z poziomu Supla Cloud i Akcja-Ustaw parametry. Aplikacja na Androida dziala, ale tego konkretnego pola nie zapisuje.
RGBW to w Supli jeden kanał. Urządzenie ma 4 wyjścia sterujące natężeniem światła.tsx wrote: Wed Oct 30, 2024 9:00 am Moim zdaniem, w takim przypadku, dla Panstwa i ludzi spokoju, fabryczna wartosc pola Jasnosc koloru, powinna byc zapisana jako 1% a nie 0%.
"Ustaw parametry" nie służy do zapisania jakiejś konfiguracji na urządzeniu, tylko do włączenia/wyłączonia z konkretnym kolorem i jasnością. Tak samo "włącz" nie operuje na poprzedniej "ustaw parametry", tylko załącza RGB oraz W i przywraca ostatnie kolory i jasności z jakimi one były ustawione.tsx wrote: Wed Oct 30, 2024 9:00 am Moim zdaniem gdzies w kodzie macie Panstwo ustawione ze traktujecie 0% jako Wylacz, co jest OK, ale blednie nie zapisujecie zerowej wartosci w polu Jasnosc koloru dla Akcje-Ustaw parametry, stad takie kwiatki i traktowanie tego jako ustaw Jasnosc koloru na Jasnosc, co jest mylace i ze tak pozwole sobie napisac, bez sensu.
Podobnie z przycisku możesz zmienić jasność, a z apki zmienić kolory i jasność. Wtedy "włącz" z Clouda przywróci ostatnie ustawienia używane na urządzeniu.
Ale mam wrażenie, że rozmawiamy o Twoim pomyśle rozwiązania jakiegoś problemu, zamiast rozmawiać o samym problemie. Akcje w Cloud raczej nie służą nikomu do bezpośredniego sterowania światłem, bo to nie jest wygodne. Także zapomnijmy na chwilę o Supli, Cloudzie i tych akcjach i napisz jak chcesz używać mSLW i co z nim chcesz zrobić.
-
tsx
Wszystko rozumiem, po prostu dopiero w Supla Cloud znalazlem czesciowe rozwiazanie problemu na ktory sie natknalem, oraz znalazlem inny watek na forum w ktorym ktos tez myslal ze ma zwarcie.
Dodatkowo Aplikacja na Androida nie dala rady, przycisk Wlacz nadal wlaczal mi RGB.
Podsumowujac, co chce osiagnac to:
1) Uzywac glownie kanalu W (biale ledy),
2) RGB wylaczone, czyli 0%, uzywane sporadycznie/na zadanie z aplikacji
3) Uzywac przycisku fizycznego podlaczonego do wejscia Switch i ustawionego 1x na akcje Przelacz (raz Wlacz raz Wylacz) ale tylko do bialych ledow, bez RGB (RGB zawsze 0% na akcji Wlacz)
4) Miec mozliwosc ustawienia RGB na 0%, a nie na 1% jak teraz, bo zapisuje sie ostatnia wartosc 1% zamist 0% przy akcji Wlacz i Przelacz z przycisku fizycznego wlacza tez RGB, niepotrzebnie
5) Przycisk fizyczny Przelacz (akcja Wlacz) obecnie wlacza tez RGB, bo nie respektuje ustawien 0% lub Wylacz RGB, zawsze akcja Wlacz wlacza tez RGB
6) Obecnie nie ma mozliwosci ustawienia mojego przypadku zarowno w aplikacji jak i w Supla Cloud a przycisk fizyczny zawsze wlacza mi tez RGB, a chcialbym jedynie kanal W
Mam nadzieje ze teraz bedzie jasne jaki przypadek mam i jakiego rezultatu oczekuje, wydawaloby sie podstawowego ale nie przewidziano go do tej pory.
Dodatkowo Aplikacja na Androida nie dala rady, przycisk Wlacz nadal wlaczal mi RGB.
Podsumowujac, co chce osiagnac to:
1) Uzywac glownie kanalu W (biale ledy),
2) RGB wylaczone, czyli 0%, uzywane sporadycznie/na zadanie z aplikacji
3) Uzywac przycisku fizycznego podlaczonego do wejscia Switch i ustawionego 1x na akcje Przelacz (raz Wlacz raz Wylacz) ale tylko do bialych ledow, bez RGB (RGB zawsze 0% na akcji Wlacz)
4) Miec mozliwosc ustawienia RGB na 0%, a nie na 1% jak teraz, bo zapisuje sie ostatnia wartosc 1% zamist 0% przy akcji Wlacz i Przelacz z przycisku fizycznego wlacza tez RGB, niepotrzebnie
5) Przycisk fizyczny Przelacz (akcja Wlacz) obecnie wlacza tez RGB, bo nie respektuje ustawien 0% lub Wylacz RGB, zawsze akcja Wlacz wlacza tez RGB
6) Obecnie nie ma mozliwosci ustawienia mojego przypadku zarowno w aplikacji jak i w Supla Cloud a przycisk fizyczny zawsze wlacza mi tez RGB, a chcialbym jedynie kanal W
Mam nadzieje ze teraz bedzie jasne jaki przypadek mam i jakiego rezultatu oczekuje, wydawaloby sie podstawowego ale nie przewidziano go do tej pory.
-
klew
Zauważ, że w tamtym wątku było napisane, że "przy wyłączonym świetle nadal świeci zielony". To jest zupełnie co innego, niż włączanie zielonego razem z białymtsx wrote: Wed Oct 30, 2024 10:06 am oraz znalazlem inny watek na forum w ktorym ktos tez myslal ze ma zwarcie.
Pomijając niepotrzebnie rozpisane szczegółowe punkty ;P, mam wrażenie, że chciałbyś aby fizyczny przycisk jedynie przełączał wyjście W i nie sterował RGB. RGB sobie zostawiasz aby sporadycznie z apki coś tam zapalić.tsx wrote: Wed Oct 30, 2024 10:06 am Mam nadzieje ze teraz bedzie jasne jaki przypadek mam i jakiego rezultatu oczekuje, wydawaloby sie podstawowego ale nie przewidziano go do tej pory.
1. Przełącz urządzenie w tryb konfiguracyjny (przytrzymaj przycisk CONFIG >5s aż zacznie szybko migać)
2. Połącz się telefonem z Wi-Fi emitowanym przez urządzenie: ZAMEL-MSLW-01-xyz
3. Wejdź w przegląrdace na http://192.168.4.1
4. Tam są ustawienia tego co ma robić fizyczny przycisk. Można wybrać, aby sterował wyłącznie W.
Ponadto usuń Wyzwalacze Akcji - jeśli je w Cloud poustawiałeś.
-
tsx
Dobre masz wrazenie! (w koncu
)
Taki jest wlasnie plan aby dzialal mi wylacznie kanal W i to z przycisku fizycznego, a RGB wlaczac czasem a aplikacji.
Dziekuje za przyklad z trybem konfiguracyjnym, wyprobuje go ASAP.
Niemniej jednak, dziwi mnie ze takie cos nie jest dostepne z Apki ani z Clouda, stad sie rozpisalem ze tam tego nie ma i nie moge ustawic tego czego chce
Sprobuje potem i dam znac jakie efekty uzyskalem.
Dzieki!
Taki jest wlasnie plan aby dzialal mi wylacznie kanal W i to z przycisku fizycznego, a RGB wlaczac czasem a aplikacji.
Dziekuje za przyklad z trybem konfiguracyjnym, wyprobuje go ASAP.
Niemniej jednak, dziwi mnie ze takie cos nie jest dostepne z Apki ani z Clouda, stad sie rozpisalem ze tam tego nie ma i nie moge ustawic tego czego chce
Sprobuje potem i dam znac jakie efekty uzyskalem.
Dzieki!
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Pewnie w przyszłości będzie możliwość zmiany takiego ustawienia z poziomu cloud.tsx wrote: Wed Oct 30, 2024 10:31 am Niemniej jednak, dziwi mnie ze takie cos nie jest dostepne z Apki ani z Clouda, stad sie rozpisalem ze tam tego nie ma i nie moge ustawic tego czego chce![]()
SUPLA.... Nareszcie w domu.