mSLW-01 i Supla - problem z Włączaniem

tsx

Dzień dobry,

Czy ktoś wie jak skonfigurować domyślną akcję "Włącz" w Supli dla sterownika Zamel mSLW-01?
Sterownik ma wyjścia RGBW i ładnie to działa, każdy kanał da się sterować osobno.

Niestety, dostępna akcja "Włącz" dostępna pod Akcje->"Włącz" ustala na sztywno kanały "W" + ostatnio wybrany kolor w rozwijanej zakładce Akcje->Ustaw parametry, a nie sam "W" - czyli na przykład zaświeca mi się Biały i Niebieski jednocześnie. Jeśli kliknę w Akcje->Ustaw parametry i wybiorę kolor Czerwony, to zostanie zapamiętany i kolejne akcje "Włącz" włączy kanał "W" + "R" na taśmie LED.
Natomiast, jeśli wybiorę Akcje->Ustaw parametry i jako kolor wybiorę "Biały", to kolejnym razem akcja "Włącz" ustawi kanały "W" + "B", czyli Biały i Niebieski.

Udało mi się dojść do stanu w którym taśma LED wydaje się że świeci tylko "W" po akcji "Włącz", a to tylko gdy w Akcje->Ustaw parametry ustalę "Jasność koloru" na 1% a nie 0%.
Czyli wygląda na to, że jeżeli "Jasność koloru" jest ustawiona na 0%, to akcja "Włącz" następnym razem ustala tą "Jasność koloru" taką samą jak ogólna "Jasność" np. 80%, co jest bez sensu bo zapala dwa kanały "W" (parametr Jasność) + "B"(parametr "Jasność koloru" skopiowany z "Jasność" nie wiedzieć czemu) - za to gdy ta wartość "Jasność koloru" jest większa od 0, wtedy "Jasność koloru" jest zachowana.

Wygląda to na błąd w sterowaniu Supla, nie samego sterownika, a właśnie Supla i akcją "Włącz".
Gdzieś jest jakiś bug w stylu:
On(Akcja_Wlacz)
{
if (jasnosc_koloru == 0) then { jasnosc_koloru = ogolna_jasnosc; }
};

Ogólnie używam przełącznika fizycznego spiętego pod wejście Switch w sterowniku.
Wyzwalacz na przycisk 1x jest ustawiona akcja "Przełącz", czyli raz akcja "Włącz" i raz akcja "Wyłącz".
Wyłącz i sterowanie ręczne działają prawidłowo. Natomiast "Włącz" działa jak opisane wyżej, zaświeca dwa kanały na ustawioną "Jasność ogólną", gdy ostatnio używana wartość w Akcja->Ustaw parametry "Jasność koloru" jest równa 0% (jest tak domyślnie).

Czyli akcja "Włącz" powinna zaświecić tylko jeden kanał "W" według parametru "Jasność", natomiast nie ustawiać wtedy "Jasność koloru" na "Jasność" gdy ta "Jasność koloru" była i jest nadal ustawiona na 0%.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Tak to obecnie działa.

Kanał RGBW jest "jednym kanałem" i nie ma oddzielnego sterowania dla poszczególnych wartości RGBW.

Jasnoś 0% jest traktowana jako "wyłącz" a nie jako jasność. Dlatego to wszystko działa tak jak opisałeś.

Natomiast kolor "biały" dotyczy ustawień RGB i powinien wszystkie trzy kolory ustawić na maksymlaną wartość.

Razem z mSLW-01 zostały wprowadzeone do urządzeń "komendy", które dają więcej opcji sterowania i na których mógłbyś osiągnąć to co chcesz. Powstało aż 18 komend :P
Tak są one zdefiniowane w protokole:

Code: Select all

// Ignores all other bytes and turns on the dimmer
#define RGBW_COMMAND_TURN_ON_DIMMER 1
// Ignores all other bytes and turns off the dimmer
#define RGBW_COMMAND_TURN_OFF_DIMMER 2
// Ignores all other bytes and toggles the dimmer
#define RGBW_COMMAND_TOGGLE_DIMMER 3
// Ignores all other bytes and turns on the RGB
#define RGBW_COMMAND_TURN_ON_RGB 4
// Ignores all other bytes and turns off the RGB
#define RGBW_COMMAND_TURN_OFF_RGB 5
// Ignores all other bytes and toggles the RGB
#define RGBW_COMMAND_TOGGLE_RGB 6
// Ignores all other bytes and turns on the RGB and Dimmer
#define RGBW_COMMAND_TURN_ON_ALL 7
// Ignores all other bytes and turns off the RGB and Dimmer
#define RGBW_COMMAND_TURN_OFF_ALL 8
// Ignores all other bytes and toggles the RGB and Dimmer (with sync, so both
// will be off or both will be on)
#define RGBW_COMMAND_TOGGLE_ALL 9
// Stores brightness value and ignores all other bytes, if dimmer is off, it
// stays off
#define RGBW_COMMAND_SET_BRIGHTNESS_WITHOUT_TURN_ON 10
// Stores colorBrightness value and ignores all other bytes.
// If RGB is off, it stays off
#define RGBW_COMMAND_SET_COLOR_BRIGHTNESS_WITHOUT_TURN_ON 11
// Stores color value (R, G, B) and ignores all other bytes.
// If RGB is off, it stays off
#define RGBW_COMMAND_SET_RGB_WITHOUT_TURN_ON 12
// Start brightness dimmer iteration
#define RGBW_COMMAND_START_ITERATE_DIMMER 13
// Start color brightness iteration
#define RGBW_COMMAND_START_ITERATE_RGB 14
// Start dimmer and rgb brightness iteration
#define RGBW_COMMAND_START_ITERATE_ALL 15
// Stop brightness dimmer iteration
#define RGBW_COMMAND_STOP_ITERATE_DIMMER 16
// Stop color brightness iteration
#define RGBW_COMMAND_STOP_ITERATE_RGB 17
// Stop dimmer and rgb brightness iteration
#define RGBW_COMMAND_STOP_ITERATE_ALL 18
Niestety temat czeka w poczekalni na pełne wsparcie ze strony serwera i Clouda.

Na chwilę obecną nie da się po prostu przełączyć białego wyjścia bez ustawiania parametrów wyjść RGB. Można co najwyżej poleceniem "ustaw parametry" ustawić jasność na 100% a jasność koloru na 0%
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
tsx

Bardzo dziękuję za odpowiedz.

Niestety problem jest napewno powiazany ale nieco inny, udalo mi się go zreprodukować i znależc tymczasowe rozwiazanie.

Chodzi o wartosc "Jasnosc koloru", ktora domyslnie i fabrycznie jest ustawiona na 0%.

W takiej konfiguracji fabrycznej, pierwsze podlaczenie sterownika do zasilania skutkuje zaswieceniem Dwoch kanalow, W i G, G(zielony, dlatego ze ten jest gdzies tez zapisany jako domyslny kolor fabrycznie). Opisal to tez ktos inny na forum w innym wątku z mSLW-01 że wydawalo mu się to na zwarcie fizyczne i sami Panstwo zaproponowali odeslanie sterownika, ja mam tak samo.

Z tym ze ja troche poklikalem i udalo mi sie zawezic poszukiwania, wykluczyc fizyczne zwarcie bo ten kolor mozna zmienic np. na Czerwony, i znalezc tymczasowe rozwiazanie.

Chodzi o to, ze fabrycznie i/lub w Akcje-Ustaw parametry, niewazne co ustawimy jako kolor, a zostawimy Jasnosc koloru na 0%, to przy kolejnej akcji Wlacz, zaswiecaja sie dwa kanaly W i ten ostatni zapamietany kolor, gdzie Jasnosc koloru ustawi sie na Jasnosc. Po prostu 0% w polu Jasnosc koloru jest traktowane przy akcji Wlacz jako ustaw Jasnosc koloru taka sama jak Jasnosc, a nie powinno.

Nie dzieje sie tak, gdy w Akcje-Ustaw parametry, ustawimy Jasnosc koloru = 1% zamiast 0%. Wtedy, Jasnosc koloru jest zachowana jako 1% podczas gdy Jasnosc = np. 80%.
To jest wlasnie moje tymczasowe rozwiazanie problemu, 1% Jasnosci koloru nie widac na tasmie LED, za to W swieci sie z wartoscia Jasnosc np. 80%.

Jest to dosc mylace wlasnie ze zwarciem po pierwszym uruchomieniu i szukania przyczyny w podlaczeniu tasmy LED lub zwarcia sterownika. Tym bardziej ze w opcjach Akcje-Ustaw parametry wartosc Jasnosc koloru jest 0% to dlaczego w statusie Jasnosc koloru jest np. 80% jak Jasnosc. Niespojne i mylace.

Jesli jest tak jak Pan mowi ze nie da sie ustawic rgb na 0% przy Jasnosci na np. 80%, to domyslnie/fabrycznie albo trzeba traktowac 0% jasnosci koloru jako 1% zamiast zmieniac to na Jasnosc ogolna (80%) i wtedy nikt nie zauwazy dwoch kolorow na tasmie LED i nie pomyli ze zwarciem, albo aby zapamietana wartosc fabrycznie byla od razu 1% a nie 0% i tez nikt nie zauwazy.
klew

Wydaje mi się, że nieprawidłowo interpretujesz te akcje z poziomu Clouda.
"Ustaw parametry" i "Włącz" to dwie osobne akcje.

Ustaw parametry pozwala na ustawienie kolorów i jasności na określoneg wartości. Pole "jasność" odnosi się wyłącznie do W, a jasność koloru do wyjść RGB. Sterownik zawsze zapamiętuje ostatnią niezerową jasność i ją będzie ustawiać przy "włącz". Ustawienie którejkolwiek jasności na 0% to sygnał do sterownika "wyłącz to wyjście", ale on nie zapisze sobie tego, że tam zawsze ma być 0%.

"Włącz" zawsze włączy część RGB oraz W - a przynajmniej tak powinno to działać, i ustawi ostatnią niezerową jasność oraz jasność koloru.
tsx

Oczywiscie ze Ustaw parametry i Wlacz to dwie rozne akcje, ale Ustaw parametry wlasnie zapamietuje rzeczy ktore potem Wlacz uzyje.

Dziekuje za dodatkowa informacje o zapisywaniu niezerowej wartosci w Ustaw parametry.
Czyli jak Jasnosc koloru jest 0% to sie nie zapisze, i tak to chyba dziala, dlatego musialem ustawic 1% aby obejsc problem swiecenia dwoch kanalow W i kolor.

Z tym ze wlasnie problem jest z ostatnim zdaniem, ze na dzien dobry on Wlacza RGB i W, gdzie dziwnym trafem zawsze jest to G fabrycznie ktore ustawia sie na wartosc Jasnosci tej co W, bo pewnie ma fabrycznie ustawiony kolor zielony i jasnosc koloru na 0%.

Tak jak mowie jest to blad i ludzie myla ze zwarciem po uruchomieniu. Bo dlaczego sie swieci zielony skoro nikt go nie ustawial a opcja zapisu niezerowej wartosci jest jedynie z poziomu Supla Cloud i Akcja-Ustaw parametry. Aplikacja na Androida dziala, ale tego konkretnego pola nie zapisuje.

Moim zdaniem, w takim przypadku, dla Panstwa i ludzi spokoju, fabryczna wartosc pola Jasnosc koloru, powinna byc zapisana jako 1% a nie 0%.
Chociaz docelowo, powinna byc mozliwosc ustawienia 0% na RGB a np. 80% na W, bo dlaczego nie, to sa osobne kanaly, nie wydaje mi sie ze to ograniczenie fizyczne a zwyczajnie logiczne w oprogramowaniu.

Moim zdaniem gdzies w kodzie macie Panstwo ustawione ze traktujecie 0% jako Wylacz, co jest OK, ale blednie nie zapisujecie zerowej wartosci w polu Jasnosc koloru dla Akcje-Ustaw parametry, stad takie kwiatki i traktowanie tego jako ustaw Jasnosc koloru na Jasnosc, co jest mylace i ze tak pozwole sobie napisac, bez sensu.

Czyli tak podsumowujac, przypadek do obsluzenia po stronie oprogramowania:
Ktos chce wlaczac tylko kanal W(biale ledy), a RGB aby byly tylko opcja dodatkowa/imprezowa, nie wlaczac ich po akcji Wlacz. Czyli Wlacz, ma wlaczyc jedynie kanal W zgodnie z polem Jasnosc.
Nie wlaczac RGB jesli ma zapisana Jasnosc koloru na 0%.
Umozliwic zapis zerowej wartosci pola Jasnosc koloru i go respektowac.
klew

Kanały RGB (i RGBW) od zawsze domyślnie miały ustaiwony zielony kolor. Taki kolor Supli i tak to zawsze było ;)
tsx wrote: Wed Oct 30, 2024 9:00 am Oczywiscie ze Ustaw parametry i Wlacz to dwie rozne akcje, ale Ustaw parametry wlasnie zapamietuje rzeczy ktore potem Wlacz uzyje.
No właśnie nie do końca. "Włącz" włącza RGB oraz W i ustawia ostatnią niezerową jasność na obu. Także "0%" jest wyjątkiem od tego, co napisałeś powyżej.
tsx wrote: Wed Oct 30, 2024 9:00 am Tak jak mowie jest to blad i ludzie myla ze zwarciem po uruchomieniu. Bo dlaczego sie swieci zielony skoro nikt go nie ustawial a opcja zapisu niezerowej wartosci jest jedynie z poziomu Supla Cloud i Akcja-Ustaw parametry. Aplikacja na Androida dziala, ale tego konkretnego pola nie zapisuje.
Zwarcie by było, gdyby zielony świecił nadal po naciśnięciu "wyłącz".
tsx wrote: Wed Oct 30, 2024 9:00 am Moim zdaniem, w takim przypadku, dla Panstwa i ludzi spokoju, fabryczna wartosc pola Jasnosc koloru, powinna byc zapisana jako 1% a nie 0%.
Chociaz docelowo, powinna byc mozliwosc ustawienia 0% na RGB a np. 80% na W, bo dlaczego nie, to sa osobne kanaly, nie wydaje mi sie ze to ograniczenie fizyczne a zwyczajnie logiczne w oprogramowaniu.
RGBW to w Supli jeden kanał. Urządzenie ma 4 wyjścia sterujące natężeniem światła.
tsx wrote: Wed Oct 30, 2024 9:00 am Moim zdaniem gdzies w kodzie macie Panstwo ustawione ze traktujecie 0% jako Wylacz, co jest OK, ale blednie nie zapisujecie zerowej wartosci w polu Jasnosc koloru dla Akcje-Ustaw parametry, stad takie kwiatki i traktowanie tego jako ustaw Jasnosc koloru na Jasnosc, co jest mylace i ze tak pozwole sobie napisac, bez sensu.
"Ustaw parametry" nie służy do zapisania jakiejś konfiguracji na urządzeniu, tylko do włączenia/wyłączonia z konkretnym kolorem i jasnością. Tak samo "włącz" nie operuje na poprzedniej "ustaw parametry", tylko załącza RGB oraz W i przywraca ostatnie kolory i jasności z jakimi one były ustawione.
Podobnie z przycisku możesz zmienić jasność, a z apki zmienić kolory i jasność. Wtedy "włącz" z Clouda przywróci ostatnie ustawienia używane na urządzeniu.

Ale mam wrażenie, że rozmawiamy o Twoim pomyśle rozwiązania jakiegoś problemu, zamiast rozmawiać o samym problemie. Akcje w Cloud raczej nie służą nikomu do bezpośredniego sterowania światłem, bo to nie jest wygodne. Także zapomnijmy na chwilę o Supli, Cloudzie i tych akcjach i napisz jak chcesz używać mSLW i co z nim chcesz zrobić.
tsx

Wszystko rozumiem, po prostu dopiero w Supla Cloud znalazlem czesciowe rozwiazanie problemu na ktory sie natknalem, oraz znalazlem inny watek na forum w ktorym ktos tez myslal ze ma zwarcie.
Dodatkowo Aplikacja na Androida nie dala rady, przycisk Wlacz nadal wlaczal mi RGB.

Podsumowujac, co chce osiagnac to:
1) Uzywac glownie kanalu W (biale ledy),
2) RGB wylaczone, czyli 0%, uzywane sporadycznie/na zadanie z aplikacji
3) Uzywac przycisku fizycznego podlaczonego do wejscia Switch i ustawionego 1x na akcje Przelacz (raz Wlacz raz Wylacz) ale tylko do bialych ledow, bez RGB (RGB zawsze 0% na akcji Wlacz)
4) Miec mozliwosc ustawienia RGB na 0%, a nie na 1% jak teraz, bo zapisuje sie ostatnia wartosc 1% zamist 0% przy akcji Wlacz i Przelacz z przycisku fizycznego wlacza tez RGB, niepotrzebnie
5) Przycisk fizyczny Przelacz (akcja Wlacz) obecnie wlacza tez RGB, bo nie respektuje ustawien 0% lub Wylacz RGB, zawsze akcja Wlacz wlacza tez RGB
6) Obecnie nie ma mozliwosci ustawienia mojego przypadku zarowno w aplikacji jak i w Supla Cloud a przycisk fizyczny zawsze wlacza mi tez RGB, a chcialbym jedynie kanal W

Mam nadzieje ze teraz bedzie jasne jaki przypadek mam i jakiego rezultatu oczekuje, wydawaloby sie podstawowego ale nie przewidziano go do tej pory.
klew

tsx wrote: Wed Oct 30, 2024 10:06 am oraz znalazlem inny watek na forum w ktorym ktos tez myslal ze ma zwarcie.
Zauważ, że w tamtym wątku było napisane, że "przy wyłączonym świetle nadal świeci zielony". To jest zupełnie co innego, niż włączanie zielonego razem z białym :P
tsx wrote: Wed Oct 30, 2024 10:06 am Mam nadzieje ze teraz bedzie jasne jaki przypadek mam i jakiego rezultatu oczekuje, wydawaloby sie podstawowego ale nie przewidziano go do tej pory.
Pomijając niepotrzebnie rozpisane szczegółowe punkty ;P, mam wrażenie, że chciałbyś aby fizyczny przycisk jedynie przełączał wyjście W i nie sterował RGB. RGB sobie zostawiasz aby sporadycznie z apki coś tam zapalić.

1. Przełącz urządzenie w tryb konfiguracyjny (przytrzymaj przycisk CONFIG >5s aż zacznie szybko migać)
2. Połącz się telefonem z Wi-Fi emitowanym przez urządzenie: ZAMEL-MSLW-01-xyz
3. Wejdź w przegląrdace na http://192.168.4.1
4. Tam są ustawienia tego co ma robić fizyczny przycisk. Można wybrać, aby sterował wyłącznie W.

Ponadto usuń Wyzwalacze Akcji - jeśli je w Cloud poustawiałeś.
tsx

Dobre masz wrazenie! (w koncu :P)
Taki jest wlasnie plan aby dzialal mi wylacznie kanal W i to z przycisku fizycznego, a RGB wlaczac czasem a aplikacji.

Dziekuje za przyklad z trybem konfiguracyjnym, wyprobuje go ASAP.

Niemniej jednak, dziwi mnie ze takie cos nie jest dostepne z Apki ani z Clouda, stad sie rozpisalem ze tam tego nie ma i nie moge ustawic tego czego chce :P

Sprobuje potem i dam znac jakie efekty uzyskalem.
Dzieki!
pzygmunt
Been thanked: 59 times

tsx wrote: Wed Oct 30, 2024 10:31 am Niemniej jednak, dziwi mnie ze takie cos nie jest dostepne z Apki ani z Clouda, stad sie rozpisalem ze tam tego nie ma i nie moge ustawic tego czego chce :P
Pewnie w przyszłości będzie możliwość zmiany takiego ustawienia z poziomu cloud.
SUPLA.... Nareszcie w domu.

Return to “ZAMEL mSLW-01”