Router nie wstaję po restarcie.

Lakiluk

Cześć.
Nie znalazłem podobnego tematu w internecie a śledzę forum i wiem że są tu mądre głowy w temacie. Mam router dasan od dostawcy internetu do którego nie mam żadnego dostępu. Kiedy router się zrestartuje od zasilania na około 10 urządzeń supla połączy się 2 lub 3 inne nie. Internetu nie mam też po kablu np w komputerze. Kiedy odłączę 3 urządzenia supli i zrestartuje router wszystko łączy się i jest ok. Następnie włączam te 3 urządzenia i one też się łączą i działa wszystko ok do następnego restartu. Problemem są moje urządzenia czy router dostawcy internetu?
Gitman

Problem u dostawcy zażądaj wymiany albo zmień dostawcę
rokoshewsky

A czy moglbys podac wiecej szczegolow jak np:. typ tego routera (wtedy moznaby sie odniesc do specyficznego manuala), rodzaj lacza, ewentualnie jakies informacja odnosnie rozmieszczenia urzadzen i ich ilosci, itd.

Jarek
Lakiluk

Router Dasan H640GW-G7. Internet dostarczony światłowodem. Po wi-fi pracują strop wyżej 3 sztuki sonoff z zaprogramowaną suplą które to przeszkadzają w po restarcie. Poza tym strop niżej 2 sonoff mini z supla, reapter wi- fi, wemos za ścianą telefony komp tv jak włączone.
rokoshewsky

Lakiluk wrote: Tue Nov 05, 2024 4:17 pm Router Dasan H640GW-G7. Internet dostarczony światłowodem. Po wi-fi pracują strop wyżej 3 sztuki sonoff z zaprogramowaną suplą które to przeszkadzają w po restarcie. Poza tym strop niżej 2 sonoff mini z supla, reapter wi- fi, wemos za ścianą telefony komp tv jak włączone.
Problem routerkow przeznaczonych dla rynku SOHO jest czesto to, ze nie radza sobie z obsluga DNS lub DHCP szczegolnie w relacji z mikrokontrolerami poniewaz z reguly maja ustawiony jakis tam czas dzierzawy adresu IP i w sumie nie mozna tego przelaczyc na static. Rozwiazaniem mogloby byc ustawienie stalego mapowania MAC <--> IP ale i tutaj pojawiaja sie problemy poniewaz ESP nie bardzo chca 'rezygnowac' z przydzielonego IP po zakonczeniu dzierzawy i po jakims czasie zaczynaja sie duplikowac adresy poniewaz glupi routerek nie uznaje ustawionego mapowania i przydziela zadeklarowane adresy dla puli z DHCP itd.
Mialem podobny problem u siebie z routerem Mercusys ktory sie skonczyl gdy go wywalilem zastepujac wlasnym routerem na Linuxie gdy tylko ogarnalem konfiguracje VLAN dla IPTV aby moc to przesylac po domu trunkiem. W tej chwili mam podpiete kilkadziesiat urzadzen IP i zadnych randomowych zwiech systemu.

Reasumujac problemem u Ciebie moze byc tandetny routerek. Mozna na szybko pokombinowac z innym modelem i utrafic w dzialajace rozwiazanie.

Jarek
Gitman

rokoshewsky wrote: Tue Nov 05, 2024 9:58 pm
Lakiluk wrote: Tue Nov 05, 2024 4:17 pm Router Dasan H640GW-G7. Internet dostarczony światłowodem. Po wi-fi pracują strop wyżej 3 sztuki sonoff z zaprogramowaną suplą które to przeszkadzają w po restarcie. Poza tym strop niżej 2 sonoff mini z supla, reapter wi- fi, wemos za ścianą telefony komp tv jak włączone.
Problem routerkow przeznaczonych dla rynku SOHO jest czesto to, ze nie radza sobie z obsluga DNS lub DHCP szczegolnie w relacji z mikrokontrolerami poniewaz z reguly maja ustawiony jakis tam czas dzierzawy adresu IP i w sumie nie mozna tego przelaczyc na static. Rozwiazaniem mogloby byc ustawienie stalego mapowania MAC <--> IP ale i tutaj pojawiaja sie problemy poniewaz ESP nie bardzo chca 'rezygnowac' z przydzielonego IP po zakonczeniu dzierzawy i po jakims czasie zaczynaja sie duplikowac adresy poniewaz glupi routerek nie uznaje ustawionego mapowania i przydziela zadeklarowane adresy dla puli z DHCP itd.
Mialem podobny problem u siebie z routerem Mercusys ktory sie skonczyl gdy go wywalilem zastepujac wlasnym routerem na Linuxie gdy tylko ogarnalem konfiguracje VLAN dla IPTV aby moc to przesylac po domu trunkiem. W tej chwili mam podpiete kilkadziesiat urzadzen IP i zadnych randomowych zwiech systemu.

Reasumujac problemem u Ciebie moze byc tandetny routerek. Mozna na szybko pokombinowac z innym modelem i utrafic w dzialajace rozwiazanie.

Jarek
No tak przecież każdy ma w szufladzie co najmniej kilka różnych rodzajów routerów :lol:
rokoshewsky

Gitman wrote: Tue Nov 05, 2024 10:05 pm
No tak przecież każdy ma w szufladzie co najmniej kilka różnych rodzajów routerów :lol:
No jakos kolega @Lakiluk musi sobie poradzic z cross-testami nie angazujac powaznych srodkow w rozwiazanie ktore wydaje sie nie byc zbyt skomplikowanym aczkolwiek upierdliwe urzadzenie po prostu przeszkadza.

Jarek
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Gitman wrote: Tue Nov 05, 2024 10:05 pm No tak przecież każdy ma w szufladzie co najmniej kilka różnych rodzajów routerów :lol:
Znam operatorów, którzy na swoich routerach ustawiają pulę DHCP na 12 adresów IP i taki zapis (oczywiście drobnym druczkiem) mają w umowie. Jest to zapis w stylu, że do Internetu można podłączyć do 12 komputerów. Oczywiście "szary Kowalski" nie mający żadnej wiedzy pomyśli, że przecież 12 komputerów to nigdy nie będzie miał. Niestety rzeczywistość okrutnie to weryfikuje.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
rokoshewsky

Robert Błaszczak wrote: Wed Nov 06, 2024 8:35 am Znam operatorów, którzy na swoich routerach ustawiają pulę DHCP na 12 adresów IP i taki zapis (oczywiście drobnym druczkiem) mają w umowie.
Prawde mowiac nie spotkalem sie z formalnym ograniczniem tego typu jednak operator moze zablokowac dostep do routera lub zarzadzac nim zdalnie i ograniczac ilosc adresow IP za NAT. Moim zdaniem to jest dziadostwo poniewaz operatora powinna interesowac ilosc przesylanych danych oraz to czy zakonczenie sieciowe spelnia wymagania transmisji a nie struktura sieci wewnetrznej w domu klienta. Jesli jest taka mozliwosc to proponowalbym zrezygnowac z takiego operatora.

Jarek
Lakiluk

U mnie wszystkie urządzenia działają (ponad 20) tylko problem z rozruchem. Serwis chce przyjechać w godzinach gdy nie ma mnie w domu. Miła pani przyjmująca zgłoszenie mówi że widzi tylko urządzenia na kablu. Mówię że włączyłem TV a ona że port się podniósł, tylko że internet na tv wtedy nie działał. Dzięki za pomoc.

Return to “Ogólna dyskusja”