Cześć.
Nie znalazłem podobnego tematu w internecie a śledzę forum i wiem że są tu mądre głowy w temacie. Mam router dasan od dostawcy internetu do którego nie mam żadnego dostępu. Kiedy router się zrestartuje od zasilania na około 10 urządzeń supla połączy się 2 lub 3 inne nie. Internetu nie mam też po kablu np w komputerze. Kiedy odłączę 3 urządzenia supli i zrestartuje router wszystko łączy się i jest ok. Następnie włączam te 3 urządzenia i one też się łączą i działa wszystko ok do następnego restartu. Problemem są moje urządzenia czy router dostawcy internetu?
Router nie wstaję po restarcie.
-
Gitman
Problem u dostawcy zażądaj wymiany albo zmień dostawcę
-
rokoshewsky
A czy moglbys podac wiecej szczegolow jak np:. typ tego routera (wtedy moznaby sie odniesc do specyficznego manuala), rodzaj lacza, ewentualnie jakies informacja odnosnie rozmieszczenia urzadzen i ich ilosci, itd.
Jarek
Jarek
-
Lakiluk
Router Dasan H640GW-G7. Internet dostarczony światłowodem. Po wi-fi pracują strop wyżej 3 sztuki sonoff z zaprogramowaną suplą które to przeszkadzają w po restarcie. Poza tym strop niżej 2 sonoff mini z supla, reapter wi- fi, wemos za ścianą telefony komp tv jak włączone.
-
rokoshewsky
Problem routerkow przeznaczonych dla rynku SOHO jest czesto to, ze nie radza sobie z obsluga DNS lub DHCP szczegolnie w relacji z mikrokontrolerami poniewaz z reguly maja ustawiony jakis tam czas dzierzawy adresu IP i w sumie nie mozna tego przelaczyc na static. Rozwiazaniem mogloby byc ustawienie stalego mapowania MAC <--> IP ale i tutaj pojawiaja sie problemy poniewaz ESP nie bardzo chca 'rezygnowac' z przydzielonego IP po zakonczeniu dzierzawy i po jakims czasie zaczynaja sie duplikowac adresy poniewaz glupi routerek nie uznaje ustawionego mapowania i przydziela zadeklarowane adresy dla puli z DHCP itd.Lakiluk wrote: Tue Nov 05, 2024 4:17 pm Router Dasan H640GW-G7. Internet dostarczony światłowodem. Po wi-fi pracują strop wyżej 3 sztuki sonoff z zaprogramowaną suplą które to przeszkadzają w po restarcie. Poza tym strop niżej 2 sonoff mini z supla, reapter wi- fi, wemos za ścianą telefony komp tv jak włączone.
Mialem podobny problem u siebie z routerem Mercusys ktory sie skonczyl gdy go wywalilem zastepujac wlasnym routerem na Linuxie gdy tylko ogarnalem konfiguracje VLAN dla IPTV aby moc to przesylac po domu trunkiem. W tej chwili mam podpiete kilkadziesiat urzadzen IP i zadnych randomowych zwiech systemu.
Reasumujac problemem u Ciebie moze byc tandetny routerek. Mozna na szybko pokombinowac z innym modelem i utrafic w dzialajace rozwiazanie.
Jarek
-
Gitman
No tak przecież każdy ma w szufladzie co najmniej kilka różnych rodzajów routerówrokoshewsky wrote: Tue Nov 05, 2024 9:58 pmProblem routerkow przeznaczonych dla rynku SOHO jest czesto to, ze nie radza sobie z obsluga DNS lub DHCP szczegolnie w relacji z mikrokontrolerami poniewaz z reguly maja ustawiony jakis tam czas dzierzawy adresu IP i w sumie nie mozna tego przelaczyc na static. Rozwiazaniem mogloby byc ustawienie stalego mapowania MAC <--> IP ale i tutaj pojawiaja sie problemy poniewaz ESP nie bardzo chca 'rezygnowac' z przydzielonego IP po zakonczeniu dzierzawy i po jakims czasie zaczynaja sie duplikowac adresy poniewaz glupi routerek nie uznaje ustawionego mapowania i przydziela zadeklarowane adresy dla puli z DHCP itd.Lakiluk wrote: Tue Nov 05, 2024 4:17 pm Router Dasan H640GW-G7. Internet dostarczony światłowodem. Po wi-fi pracują strop wyżej 3 sztuki sonoff z zaprogramowaną suplą które to przeszkadzają w po restarcie. Poza tym strop niżej 2 sonoff mini z supla, reapter wi- fi, wemos za ścianą telefony komp tv jak włączone.
Mialem podobny problem u siebie z routerem Mercusys ktory sie skonczyl gdy go wywalilem zastepujac wlasnym routerem na Linuxie gdy tylko ogarnalem konfiguracje VLAN dla IPTV aby moc to przesylac po domu trunkiem. W tej chwili mam podpiete kilkadziesiat urzadzen IP i zadnych randomowych zwiech systemu.
Reasumujac problemem u Ciebie moze byc tandetny routerek. Mozna na szybko pokombinowac z innym modelem i utrafic w dzialajace rozwiazanie.
Jarek
-
rokoshewsky
No jakos kolega @Lakiluk musi sobie poradzic z cross-testami nie angazujac powaznych srodkow w rozwiazanie ktore wydaje sie nie byc zbyt skomplikowanym aczkolwiek upierdliwe urzadzenie po prostu przeszkadza.Gitman wrote: Tue Nov 05, 2024 10:05 pm
No tak przecież każdy ma w szufladzie co najmniej kilka różnych rodzajów routerów![]()
Jarek
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Znam operatorów, którzy na swoich routerach ustawiają pulę DHCP na 12 adresów IP i taki zapis (oczywiście drobnym druczkiem) mają w umowie. Jest to zapis w stylu, że do Internetu można podłączyć do 12 komputerów. Oczywiście "szary Kowalski" nie mający żadnej wiedzy pomyśli, że przecież 12 komputerów to nigdy nie będzie miał. Niestety rzeczywistość okrutnie to weryfikuje.Gitman wrote: Tue Nov 05, 2024 10:05 pm No tak przecież każdy ma w szufladzie co najmniej kilka różnych rodzajów routerów![]()
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
-
rokoshewsky
Prawde mowiac nie spotkalem sie z formalnym ograniczniem tego typu jednak operator moze zablokowac dostep do routera lub zarzadzac nim zdalnie i ograniczac ilosc adresow IP za NAT. Moim zdaniem to jest dziadostwo poniewaz operatora powinna interesowac ilosc przesylanych danych oraz to czy zakonczenie sieciowe spelnia wymagania transmisji a nie struktura sieci wewnetrznej w domu klienta. Jesli jest taka mozliwosc to proponowalbym zrezygnowac z takiego operatora.Robert Błaszczak wrote: Wed Nov 06, 2024 8:35 am Znam operatorów, którzy na swoich routerach ustawiają pulę DHCP na 12 adresów IP i taki zapis (oczywiście drobnym druczkiem) mają w umowie.
Jarek
-
Lakiluk
U mnie wszystkie urządzenia działają (ponad 20) tylko problem z rozruchem. Serwis chce przyjechać w godzinach gdy nie ma mnie w domu. Miła pani przyjmująca zgłoszenie mówi że widzi tylko urządzenia na kablu. Mówię że włączyłem TV a ona że port się podniósł, tylko że internet na tv wtedy nie działał. Dzięki za pomoc.