Router nie wstaję po restarcie.

piksiak

Wstaw od strony swojej sieci własny router (drugi).
--- Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 ---
rokoshewsky

Lakiluk wrote: Thu Nov 07, 2024 6:20 am U mnie wszystkie urządzenia działają (ponad 20) tylko problem z rozruchem.
Az musialem sie wczytac w Twoj poczatkowy post aby aby upewnic sie co do Twojego problemu. Jesli masz dostep do routera (tzn. jesli mozesz sie na niego zalogowac to mozna sprobowac wyczyscic tablice alokacji adresow i wtedy zrobic restart z wszystkimi podlaczonymi urzadzeniami. Sprawdz sobie tez w aplikacji Supla jak i czy wogle zmieniaja sie przypisane adresy IP do Twoich urzadzen. Jesli chodzi o TV (IPTV) to zazwyczaj leci to osobnym VLAN'em od operatora do przypisanego portu w routerze i niema to zwiazku z Internetem w ogolnym rozumieniu jak i lokalnym adresowaniem przez DHCP itd. poniewaz jest to nawet inna klasa adresow z serwerem DHCP u operatora IPTV gdzies tam.

Jarek
Lakiluk

Chyba troszkę namieszałem. Po restarcie nie wszystkie urządzenia łączą się po wi-fi a tylko kilka. Nie da się połączyć z wi-fi za pomocą telefonu czy komputera. Ale na podpiętm komputerze po kablu też nie mam internetu. W tv też nie działa po kablu yotube. Dostępu do routera nie mam.
rokoshewsky

Lakiluk wrote: Thu Nov 07, 2024 10:31 am Nie da się połączyć z wi-fi za pomocą telefonu czy komputera. Ale na podpiętm komputerze po kablu też nie mam internetu.
Sprobuj wylaczyc np. polowe urzadzen, zrestartuj router i sprawdz czy w tym wypadku masz polaczenie sieciowe z komputera, telefonu, tv itd.
Mozliwe ze masz zadeklarowane tylko 20 adresow przez DHCP. Jesli komputer sie polaczy to spradz co Ci wyswietla komenta ipconfig /all uruchamiana z poziomu CMD.

Jarek
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Tu: https://introlan.pl/mescms/attachments/ ... H640GW.pdf masz instrukcję Twojego routera. Nie wiem, czy firma INTROLAN to właśnie Twój dostawca. Ale ja osobiście na Twoim miejscu mocno zastanawiałbym się nad zmianą operatora. Pierwszy raz słyszę, że "Serwis chce przyjechać w godzinach gdy nie ma mnie w domu". Z reguły służby techniczne operatorów pracują co najmniej do godz. 18:00. No chyba że wymagasz, aby ktoś przyjechał np. po 21:00.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl

Return to “Ogólna dyskusja”