Dalsza rozbudowa systemu ;)

przemekbial
Been thanked: 1 time

Hej. W ramach dokładania kolejnych urządzeń, chciałbym dołożyć czujnik temperatury na podgrzewacz w kotle olejowym De Dietrich. Tak jak na zdjęciu widać, jest tam już jeden czujnik fabryczny (biały) i czy mogę dołożyć Suplowy wyprowadzony z Sonoffa Basic R2? One mogą się tak stykać w tym miejscu?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Nie używaj Sonof-a zasilanego 230V tam gdzie może się fizycznie łączyć np. przez termometr z metalowymi elementami lub innymi urządzeniami. Już były przypadki przebicia i komuś np. sfajczyło automatykę bramy. To możesz mieć przebicie przez termometr.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
przemekbial

A czego użyć zamiast tego?
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Np Sonoff-SV lub Zamel THW lub cokolwiek zasilane niskonapięciowo.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
przemekbial

Kurcze THW01 byłby spoko ale chyba nie upchnę tam.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Do THW-01 możesz podłączyć DS18B20 (ten który masz z sonoffa) na kabelku. THW wieszasz w pomieszczeniu (kotłowni), a w podgrzewaczu montujesz DS, dokładnie tak jak na zamieszczonym przez Ciebie zdjęciu. Masz przy okazji pomiar temperatury i wilgotności w kotłowni.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Pietras81

Dokładnie jak Robert napisał ewentualnie jakiś modul na wemosie oby nie było potrzeby 230v
https://pietras-81.aqi.eco/
przemekbial

W kotlowni mam już THW01 ;)
Na rurkach miedzianych do ogrzewania też mam założone DS. Czyli też nie za dobrze?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Do THW-01 możesz podłączyć do 4 szt. DS18B20. Te DS'y co masz zamontowane na rurach to do czego masz podłączone? Też do sonoff basic?
I najważniejsze pytanie - czy chcesz tylko odczytywać temperatury, czy chcesz także sterować na podstawie temperatur?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
przemekbial

Robert Błaszczak wrote: Sun Nov 10, 2024 10:28 am Do THW-01 możesz podłączyć do 4 szt. DS18B20. Te DS'y co masz zamontowane na rurach to do czego masz podłączone? Też do sonoff basic?
I najważniejsze pytanie - czy chcesz tylko odczytywać temperatury, czy chcesz także sterować na podstawie temperatur?
Tak, one są podłączone do Sonoff Basic. Tylko odczyt temperatur.

Return to “Pomoc”