3 sterowniki SBW-02 i 3 identyczne napędy CAME BXV (wg schematu zasilane napięciem stałym, a w rzeczywistości przemiennym) - teoretycznie wszystko działa poprawnie - przekaźnik bramy, furtki i sygnalizacja otwartej bramy z zacisku oświetlenia.
Jednak dzieje się dziwna rzecz: szczekające psy w pobliżu sterownika, przejeżdżające samochody ciężarowe pod wpływem drgań przekaźniki w SBW załączają się. Nie chciałem wierzyć ale faktycznie lekkie uderzenie w obudowę powoduje zmianę stanu bramy.
W warunkach domowych na biurku przy zasilaniu napięciem stałym czy przemiennym wszystko działa poprawnie i mimo silnych uderzeń nic wywołuje zadziałania sterownika.
Jakieś pomysły ?
samoczynne otwieranie zamykanie zmiana stanu
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Szukałbym przyczyny poza SBW. Na rynku działa kilkadziesiąt tysięcy takich urządzeń i pracują w różnych warunkach.
Gdyby szczekanie psów miało na nie wpływ to mielibyśmy tutaj zalew postów tego typu.
Odłącz przewód od zacisku 11 (od 21 też jeśli jest coś tam podłączone) i obserwuj czy dalej masz taki sam objaw.
Gdyby szczekanie psów miało na nie wpływ to mielibyśmy tutaj zalew postów tego typu.
Odłącz przewód od zacisku 11 (od 21 też jeśli jest coś tam podłączone) i obserwuj czy dalej masz taki sam objaw.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
tomekj
jedyne co mam
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
pzygmunt
Rozpiska jest ok, ale już linie poprowadzone od SBW do zacisków, nie. Wygląda tak jakbyś miał mostek pomiędzy niebieską 1-ką i 2-ką.
No i to nie jest zdjęcie realnego podłączenia.
No i to nie jest zdjęcie realnego podłączenia.
-
tomekj
Nie mam realnych zdjęć, ponieważ trzy dni temu wszystkie 3 szt. zdemontowałem jak znajomy zadzwonił, że brama w nocy się otwarła i pieski uciekły.
Sprawdziłem pozostałe i fatycznie po lekkim uderzeniu w SBW brama zmieniała pozycję - nie chciałem ryzykować ponownego samoczynnego otwarcia bram.
Pomiędzy 11 i 21 fatycznie jest mostek, bo te przewody schodzą się do zacisku 2.
2-7 brama
2-3P furtka
Być może mostek powinien być na zaciskach (SBW) 14 i 24 ?
Dodam istotną rzecz: w jednym (z trzech) SBW po odpięciu przewodu od zacisku 3P (furtka) sterownik działał poprawnie (otwieranie bramy),
w drugim i trzecim przypadku odpięcie przewodu nie miało znaczenia. Kolejność przypadkowego zadziałania też była losowa - brama/furtka)
Gdyby sterownik "wisiał" na przewodach, a nie leżał na konstrukcji napędu to by w ogóle nie było tego problemu - ale nie o to chodzi.
Nie jest to pierwszy sterownik jaki w życiu montuję ale takie cyrki widzę pierwszy raz. Zawsz trafiałem na zasilanie napięciem stałym i nie miałem problemów.
Sprawdziłem pozostałe i fatycznie po lekkim uderzeniu w SBW brama zmieniała pozycję - nie chciałem ryzykować ponownego samoczynnego otwarcia bram.
Pomiędzy 11 i 21 fatycznie jest mostek, bo te przewody schodzą się do zacisku 2.
2-7 brama
2-3P furtka
Być może mostek powinien być na zaciskach (SBW) 14 i 24 ?
Dodam istotną rzecz: w jednym (z trzech) SBW po odpięciu przewodu od zacisku 3P (furtka) sterownik działał poprawnie (otwieranie bramy),
w drugim i trzecim przypadku odpięcie przewodu nie miało znaczenia. Kolejność przypadkowego zadziałania też była losowa - brama/furtka)
Gdyby sterownik "wisiał" na przewodach, a nie leżał na konstrukcji napędu to by w ogóle nie było tego problemu - ale nie o to chodzi.
Nie jest to pierwszy sterownik jaki w życiu montuję ale takie cyrki widzę pierwszy raz. Zawsz trafiałem na zasilanie napięciem stałym i nie miałem problemów.
-
pzygmunt
Na rysunku jest mostek pomiędzy 1,2. Nie pisałem o mostku pomiędzy 11 i 21.
Nie jest możliwe aby SBW generowało przypadkowe załączenia. Podkreślam. SBW-01 i SBW-02 działają w ilości kilkudziesięciu tysięcy sztuk online. Mieliśmy może dwa przypadku gdzie ktoś zgłaszał, że brama się sama otworzyła i w obu przypadkach okazało się, że ktoś po prostu otworzył bramę czy to z aplikacji czy to z pilota.
Nie jest możliwe aby SBW generowało przypadkowe załączenia. Podkreślam. SBW-01 i SBW-02 działają w ilości kilkudziesięciu tysięcy sztuk online. Mieliśmy może dwa przypadku gdzie ktoś zgłaszał, że brama się sama otworzyła i w obu przypadkach okazało się, że ktoś po prostu otworzył bramę czy to z aplikacji czy to z pilota.
-
Mirosław F.
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 22 times
Nie ma takiej możliwości, aby przekaźnik ot tak się włączył przy lekkim stuknięciu w urządzenie. Zamontowałem dziesiątki SBW i pierwszy raz spotykam się z takim czymś. Może coś źle podłączyłeś?
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
-
tomekj
Istotnie - jest mostek bo jest STOP.
Bodajże Funkcja F1 w menu
Dla mnie ten przypadek też jest dziwny. Podłączę u siebie na Ditec i Roger i zobaczymy- odezwę się. Dzięki za poświęcony czas
Bodajże Funkcja F1 w menu
Dla mnie ten przypadek też jest dziwny. Podłączę u siebie na Ditec i Roger i zobaczymy- odezwę się. Dzięki za poświęcony czas