Sonoff SV - brama wjazdowa

greg_66

Witam.
Ja z prośbą...od wczoraj nie działa mi otwieranie-zamykanie bramy (sonoff sv) z aplikacji i z cloud'a. Z pilota działa, krańcówki działają bo po otwarciu, czy zamknięciu aplikacja i cloud normalnie pokazuje bramę zamknietą, częściowo otwartą i otwartą (DS18B20 i BMP280 też działają normalnie).
Były jaieś problemy z internetem, bo córka przyjechała i mówi że nie działa otwieranie bramy (call supla), no to ja za telefon, włączam aplikację i brama sie otworzyła. Późnie chciałem pobróbować call suple, ale nie działało, no to aplikacja....a tu też nie działa.
I tak do dzisiaj. kombinuję jak koń pod górkę, resety routera itd, ale nic to nie daje..
Wszystko działa, oprócz otwierania i zamykania bramy.

Wczoraj jeszcze aktualizację softu zrobiłem, ale bez rezultatu.
Pietras81
Been thanked: 1 time

greg_66 wrote: Sat Nov 09, 2024 5:52 pm Witam.
Ja z prośbą...od wczoraj nie działa mi otwieranie-zamykanie bramy (sonoff sv) z aplikacji i z cloud'a. Z pilota działa, krańcówki działają bo po otwarciu, czy zamknięciu aplikacja i cloud normalnie pokazuje bramę zamknietą, częściowo otwartą i otwartą (DS18B20 i BMP280 też działają normalnie).
Były jaieś problemy z internetem, bo córka przyjechała i mówi że nie działa otwieranie bramy (call supla), no to ja za telefon, włączam aplikację i brama sie otworzyła. Późnie chciałem pobróbować call suple, ale nie działało, no to aplikacja....a tu też nie działa.
I tak do dzisiaj. kombinuję jak koń pod górkę, resety routera itd, ale nic to nie daje..
Wszystko działa, oprócz otwierania i zamykania bramy.

Wczoraj jeszcze aktualizację softu zrobiłem, ale bez rezultatu.
A na jakim poziomie masz zasięg wifi w sonofie sv
https://pietras-81.aqi.eco/
greg_66

Teraz pokazuje 54%, ale siła sygnału nigdy nie przekraczała 40-50% i wcześniej cały czas działało.
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Wygląda jakby przekaźnik padł. Zdarza się. Sprawdź też połączenia. Możliwe, że gdzieś jest brak styku (przejścia).
Jeśli przekaźnik działa powinieneś przy próbie otwarcia/zamknięcia usłyszeć charakterystyczny dźwięk.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
greg_66

Przekaźnik w sonofie ?
dydyrydy

Tak, przekaźnik w Sonoffie SV.
greg_66

Dzięki, sprawdzę.

ps: Sprawdzałem, przekaźnik "pyka" po włączeniu..
Wszystko działało sprawnie, do czasu problemów z internetem...
greg_66

Witam ponownie.
Dziasiaj rozebrałem skrzynkę przy bramie i dostałem się do sonofa sv...
Wszystko podłączone, tak jak było zrobione, kabelki na swoich miejscach.
Uruchomiłem apkę na telefonie, włączyłem otwieranie bramy. Przekaźnik "pyknął", ale brama się nie otwiera.
Wcisnąłem przycisk na sonofie.....i brama sie otwiera, kurcze- działa..
Otwieram z aplikacji-działa. Zamykam przez dzwonienie z telefonu-działa.
Poskręcałem szkrzynkę, popróbowałem różnych opcji otwierania i zamykania-działa.
Ktoś może mi wytłumaczyć w czym problem....tak na przyszłość.
Patryk

Mogło jakieś podłączenie, albo styki przekaźnika "zaśniedzieć".

Return to “Pomoc”