mSLW-01 i Supla - problem z Włączaniem

tsx

Mysle ze mozna skorzystac z moich testow oraz sugestii i byc moze wystarczy tylko:

- umozliwic zapisywanie zerowej wartosci pola Jasnosc koloru w Akcje-Ustaw parametry

Jesli bedzie ustawione 0% na RGB i sterownik tego uzyje, zamiast w takim przypadku przelaczac na Jasnosc koloru = Jasnosc, to zalatwi wszystko ;)
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

tsx wrote: Wed Oct 30, 2024 11:35 am Mysle ze mozna skorzystac z moich testow oraz sugestii i byc moze wystarczy tylko:

- umozliwic zapisywanie zerowej wartosci pola Jasnosc koloru w Akcje-Ustaw parametry

Jesli bedzie ustawione 0% na RGB i sterownik tego uzyje, zamiast w takim przypadku przelaczac na Jasnosc koloru = Jasnosc, to zalatwi wszystko ;)
To nie załatwi wszystkiego, tylko zepsuje sterowanie.
Od strony urządzenia "ustaiwenie parametrów" na 0% jasności jest identyczne z "wyłączeniem". Jeśli zapiszemy ostatnią jasność jako 0%, to włączanie przestanie działać :P, bo będzie przywracało jasność z 0% (wyłączony) na ostatnio ustawioną 0%, po czym ponownie zapisze "ostatnią jasność" jako 0%. Podobnie "wyłączenie" musiałoby zapisać obie wartości jasności na "0%".
Urządzenie nie wie, czy akcja w Cloud to było "ustawienie parametrów", "włącz", "wyłącz" czy coś innego.

Jak już pisałem wcześniej, są naszykowane odpowiednie komendy po stronie urządzenia do obsługi różnych sytuacji.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
tsx

Niekoniecznie zepsuje sterowanie, bo wlasnieno to chodzi aby zapisalo 0 dla RGB, i gdy Wlaczamy to tez aby zostalo RGB przy stanie 0. Wlasnie o to chodzi. Nie chcemy Wlaczac RGB, chcemy miec go ustawionego na 0 niezaleznie czy wlaczamy czy wylaczamy. Dopiero, wejscie w aplikacje i ustawienie RGB na np. 30% zapisze 30%.

Wiec jesli mamy osobne pola do sterowania na RGB i osobne na W, a na to wyglada bo jest "Jasnosc koloru" i "Jasnosc", to zadziala to jak chcemy. Wlacz wlaczy Jasnosc i W na zapisana wartosc ostatnia, a to samo Wlacz wlaczy "Jasnosc koloru" czyli RGB na ostatnio zapisana czyli 0. Wtedy wlaczy sie tylko W a RGB nie.

Gorzej jesli samo urzadzenie ma w sobie tylko pole Jasnosc a nie ma Jasnosc koloru, wtedy faktycznie sie nie da na ten moment, ale raczej tak nie zrobiloscie bo mozba sterowac osobno Jasnoscia RGB i osobno Jasnoscia W w apce.

W kazdym razie, nadal to jest tylko logika w oprogramowaniu, ktora mozna poprawic, fizycznie mamy 4 osobne kanaly i kazdy z nich da sie sterowac 0-100% bez patrzenia na inne kanaly czy inne zapisane pola.
tsx

Sprawdzilem tryb konfiguracyjny, bardzo fajny, przy okazji ustawilem sobie mqtt i widze go teraz z HA.

Natomiast, ustawilem tam sterowanie z przycisku RGBW na samo W, zapisalem, uruchomilo sie ponownie, ale niestety przycisk fizyczny nadal Wlacza tez RGB na ostatnio zapisana dodatnia wartosc :( Wlacza sie W+RGB, Wylacza sie W+RGB.

Jedyna opcja to ustawic RGB na 1% i wtedy nawet nie widac, no ale tak nie powinno byc.

Chyba ze jeszcze ktores z ustawien trzeba zmienic?

Firmware: 23.12.01
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Sebek74

Czytam ten pasjonujący wątek bo także chciałem nabyć mSLW-01. Abstrahując czy zachowanie z ustawianiem jasności kanałów RGB jest feature czy ułomnością, wydaje mi się, że akcja wyłącz-włącz na przycisk fizyczny powinna ustawiać stan poprzedni na wszystkich kanałach ale ponieważ nie rozróżniamy stanu 0% od wyłączenia to mamy problem. Jeśli tak się nie da, to dla tych co traktują kolory RGB dodatkowo i okazjonalnie a standardowo tylko W (ja tez nie mieszkam w b...) może takie rozwiązanie jest zadowalające przynajmniej dla przycisku fizycznego (o ile działa): ustawić acton trigger na wciśniecie x1: przełącz, ustaw jasność kolorów RGB na 0. To zadziała? Nie będze mrugnięcia kolorowymi diodami? Jeśli będzie mrugnięcie to może tak: ustaw jasność kolorów RGB na 1%, przełącz, ustaw jasność kolorów RGB na 0.
Sebek-74
11xSRW-02m, SRW-01, 4xROW-04m, ROW-02m, 6xROW-02, 2xROW-01, Sonoff Mini
GG SmartBob ESP32 + LAN8720: sterowanie nawodnieniem: pompa + 7 obwodów + 2xDS18B20
GG Kincony KC868-A6: integracje Satel Integra, NVR, rekuperator + 3xDS18B20
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Wyłącza z przycisku wyłącza wszystkie wyjścia. Włącz - przywraca stan sprzed wyłączenia.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
aliercik

Dzień dobry,
Piszę jako zwykły użytkownik, nie elektryk, monter itd. więc pewne sformułowania są dla mnie nie do końca oczywiste, jednak z programowaniem sterownika z poziomu Cloud raczej nie mam większych problemów.
Posiadam 3 sterowniki mSLW-01, do taśm ledowych wokół budynku. Utworzyłem grupy oraz harmonogramy załączenia/wyłączenia. Na wszelkie sposoby próbowałem ustawić włącz RGB bez W. Czyli tylko sam kolor. Natknąłem się na wątek na forum i widzę, że nie tylko ja mam taki problem, że każdorazowo muszę wyłączać kolor biały. Czy problem ten został w jakiś sposób poprawiony? Czy wpisanie wartości 1% w jasność pomoże ?
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

aliercik wrote: Wed Aug 06, 2025 9:58 am Dzień dobry,
Piszę jako zwykły użytkownik, nie elektryk, monter itd. więc pewne sformułowania są dla mnie nie do końca oczywiste, jednak z programowaniem sterownika z poziomu Cloud raczej nie mam większych problemów.
Posiadam 3 sterowniki mSLW-01, do taśm ledowych wokół budynku. Utworzyłem grupy oraz harmonogramy załączenia/wyłączenia. Na wszelkie sposoby próbowałem ustawić włącz RGB bez W. Czyli tylko sam kolor. Natknąłem się na wątek na forum i widzę, że nie tylko ja mam taki problem, że każdorazowo muszę wyłączać kolor biały. Czy problem ten został w jakiś sposób poprawiony? Czy wpisanie wartości 1% w jasność pomoże ?
Aktualnie nie da się zmienić RGB bez podania docelowej wartości W.
Możesz włączać RGB (tylko trzeba jednocześnie ustawić tam np. 0% na W).
Nie da się zrobić czegoś takiego "Włącz RGB i zachowaj aktualny stan W".

Ograniczenie wynika z oprogramowania. Mamy od dawna zgłoszony ten temat i wstępnie przygotowane rozwiązanie, tylko trzeba to zaimplementować po stronie serwera i Clouda.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:

Return to “ZAMEL mSLW-01”