Przetestowałem nowe piloty o których wspominałem wcześniej w wątku i zadziałało. Wygląda jednak na to, że muszą być piloty które przynajmniej w nazwie mają coś opisanego jako 'Sonoff compatible' co daje jakąś szansę, że będą to piloty ze stałym kodem.
Jarek
Zasuplowana bramka Sonoff RF Bridge - pytania
Bramka jest martwa, nie działa w ogóle, dioda nie świeci..
jedynym znanym mi sposobem naprawy była wymiana kondensatora mimo że nei wyglądał na spuchniety ale to nic nei dało, podłączenie 3,3V przez pady via uart tez nic nie daje a programator sie nieubezpiecznie przy tym rozgrzewa, więc uznaje ze jest calkowicie kaput, po 1,5 dnia pracy i to nie ciągłej, tak jak pisałem stało sie to w momencie softwarowego restartu modulu po zapisaniu nowej konfiguracji przekazników.
90zł w piach
szkoda bo po dolutowaniu antenki byłem nawet zadowolony z działania
O kurde taniej niż na Ali
Co do antenki to nie trzeba zdjecia, widac tam anteny na plytce pod światło (odbiorcza jest ta duza (zygzak prostokątny) obok buzzera) Jedec koniec jest podlaczony do sciezek na plytce drugi konczy sie bez podłączenia, zeskrobałem troche farby przy poczatku tej antenki to co się łaczy z płytką i wlutowałem tam koniec antenki - drucika z sonoffa rf i tyle, zasieg sie powiekszyl niezaprzeczalnie

Co do antenki to nie trzeba zdjecia, widac tam anteny na plytce pod światło (odbiorcza jest ta duza (zygzak prostokątny) obok buzzera) Jedec koniec jest podlaczony do sciezek na plytce drugi konczy sie bez podłączenia, zeskrobałem troche farby przy poczatku tej antenki to co się łaczy z płytką i wlutowałem tam koniec antenki - drucika z sonoffa rf i tyle, zasieg sie powiekszyl niezaprzeczalnie

-
rokoshewsky
Zrobiłem i podłączyłem do bramki antenę zestrojoną na 433,92 Mhz i uzyskałem zasięg 700 do 1000m z pilotami bez żadnych przeróbek. Generalnie w promieniu 500m działa pewnie z pilotem trzymanym w kieszeni. Według mnie całkiem wystarczająco dla pokrycia zasięgiem nawet sporej posesji.lukasz06 wrote: Mon Nov 18, 2024 11:20 am Też borykam się że słabym sygnałem, może nie 1m, ale jednak.
Jarek
Masz jakiegoś linka do takiej anteny i foto jak to podlączyles?rokoshewsky wrote: Tue Nov 19, 2024 7:59 pmZrobiłem i podłączyłem do bramki antenę zestrojoną na 433,92 Mhz i uzyskałem zasięg 700 do 1000m z pilotami bez żadnych przeróbek. Generalnie w promieniu 500m działa pewnie z pilotem trzymanym w kieszeni. Według mnie całkiem wystarczająco dla pokrycia zasięgiem nawet sporej posesji.lukasz06 wrote: Mon Nov 18, 2024 11:20 am Też borykam się że słabym sygnałem, może nie 1m, ale jednak.
Jarek
-
rokoshewsky
Generalnie antena to typowy ćwierćfalowy ground plane policzony i zestrojony dla 433,92 Mhz (czyli promiennik ok 16,4 cm i docinany w trakcie strojenia). Przewód prowadzący do SMA jest przylutowany do wejścia odbiornika i do masy (antena na płytce jest odcięta)
Oczywiście zasięg o którym wspominałem wcześniej udało się osiągnać z tą anteną ale zainstalowaną na dachu. Pogoda nie sprzyja instalacjom zatem w tej chwili mam bramkę podpiętą bezpośrednio do anteny co i tak zapewnia dobry zasięg w całym domu.
Jarek
Oczywiście zasięg o którym wspominałem wcześniej udało się osiągnać z tą anteną ale zainstalowaną na dachu. Pogoda nie sprzyja instalacjom zatem w tej chwili mam bramkę podpiętą bezpośrednio do anteny co i tak zapewnia dobry zasięg w całym domu.
Jarek
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Wow, dla mnie to wygląda na radio hi tech 
Gdzie cos takiego mozna kupic/zamowic, juz widze ze chce to miec ale sam nie zrobie i nie zestroje, czytalem ze jakis meirnik fali stojacej trzeba tdo tego miec, cieawe ile razy taka antena jest lepsza od drucika.
piszesz ze "przewód SMA jest przylutowany do wejścia odbiornika i do masy"
nie widze na zdjecia tego przylutowania do masy
Gdzie cos takiego mozna kupic/zamowic, juz widze ze chce to miec ale sam nie zrobie i nie zestroje, czytalem ze jakis meirnik fali stojacej trzeba tdo tego miec, cieawe ile razy taka antena jest lepsza od drucika.
-
rokoshewsky
Zasadniczo to każda antenka to drucik ale drucik drucikowi nie jest równymmiikk wrote: Wed Nov 20, 2024 9:50 am Wow, dla mnie to wygląda na radio hi tech
Poniżej na obrazku miejsce lutowania.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.