Powiadomienia na własnej instalacji

edm
Been thanked: 2 times

Hej. Minęło ~1,5roku a powiadomień na prywatne instalacje nie ma :(
viewtopic.php?t=13438&start=610
W czym jest problem. Może warto przekazać jakieś środki na ten cel, wesprę na ile mogę.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 :D
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Problem jest w braku zasobów.
"Może warto przekazać jakieś środki na ten cel" to nie jest takie proste. Obecna ilość zadań wychodzi poza możliwości naszego zespołu. Oznacza to, że należałoby zatrudnić kolejną osobę, którą należy wdrożyć w projekt, a później utrzymać. To jest pokaźna inwestycja.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

pzygmunt wrote: Fri Nov 22, 2024 3:52 pm Problem jest w braku zasobów.
"Może warto przekazać jakieś środki na ten cel" to nie jest takie proste. Obecna ilość zadań wychodzi poza możliwości naszego zespołu. Oznacza to, że należałoby zatrudnić kolejną osobę, którą należy wdrożyć w projekt, a później utrzymać. To jest pokaźna inwestycja.
Jako ciekawostka w komentarzu do niefortunnego doboru słów ,bo rozumiem co chcesz powiedzieć, że koszty są duże.

Zabrzmiałeś jak mój znajomy z pracy :
- mamy roboty na następne 3 lata
- Ja i mój zespół : to może pomożemy wam i zrobimy za was jakiś feature którego potrzebujemy?
- nieeee bo to trzeba będzie przetestować i utrzymywać ...
- Ja : ... Czyli lepiej nic nie robić ?
- Tak
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

[email protected] wrote: Fri Nov 22, 2024 4:05 pm
Jako ciekawostka w komentarzu do niefortunnego doboru słów ,bo rozumiem co chcesz powiedzieć, że koszty są duże.

- Ja i mój zespół : to może pomożemy wam i zrobimy za was jakiś feature którego potrzebujemy?
- Tak
To chodziło o koszty wdrożenia i utrzymania nowej osoby
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
klew

Btw. Podobny los spotyka wszystko, co nie jest zrobione od razu, a jest odłożone na później ;)
edm

Utrzymanie oficjalnych serwerów supla też kosztuje. Nie mówię o pracownikach lecz o chmurze.
Widać, że szukacie oszczędności np. sugerując niezapisywanie historii pomiarów na oficjalnym serwerze.
Gdyby prywatna instalacja była w pełni funkcjonalna jak oficjalna, można przypuszczać że część użytkowników korzystałaby tylko z własnej chmury zwalniając tym samym miejsce na oficjalnej. Może się to opłacić, lub chociaż spłacić. Może warto zrobić ankietę.

Od wprowadzenia wersji v23.07 - powiadomienia, kolejnych aktualizacji było aż 20 skończywszy na obecnej v24.09.
Także działo się, zespół działał ;). Jednak dla instalacji prywatnych cały czas pomijana jest funkcja powiadomień. Trochę to wydaje się dziwne.
Momentami można odnieść wrażenie, że jest parcie żeby używać tylko oficjalnych serwerów. Nie mój biznes i cóż przyjmę każdą decyzję. Lecz warto byłoby wiedzieć czy jednak powiadomienia na prywatnych instalacjach pojawią się w 2025, czy prywatne instalacje nadal będą aktualizowane. Jeśli nie to nie ma sensu inwestować i utrzymywać prywatne instalacje. To tylko moje zdanie.
Proszę nie zrozum mnie źle. Nie krytykuję w żadnym stopniu projektu supla i jego zespołu. Wręcz przeciwnie, kibicuję, podziwiam i czerpię garściami.

Wiem, że chęć mojego "wsparcia" to bardziej na waciki, które raczej ma charakter sporadyczny. Ale jest nas wielu...
Nie przyjmowałbym tego za standard. Ale może jest to jakieś rozwiązanie.
[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

klew wrote: Fri Nov 22, 2024 4:29 pm
[email protected] wrote: Fri Nov 22, 2024 4:05 pm

- Tak
To chodziło o koszty wdrożenia i utrzymania nowej osoby
Wiem dobrze o co chodziło 😉 tylko skojarzyła mi się taka rozmowa .

Zróbcie proszę Road mapę na kolejny rok to będzie jasne co będzie a czego nie
klew

Źle to odbierasz.
Prywatnych instalacji jest marginalna ilość. I to się nigdy nie zmieni, bo większość osób tego nie ogarnie, albo nie ma czasu ogarnąć.

Natomiast nadal jest to dla nas ważna funkcja i będzie utrzymywana, bo po części leży to w naturze tego, że jest to projekt open source, więc możliwość powstania serwera musi istnieć.

Powiadomienia nie są wysyłane bezpośrednio z serwera na telefon, tylko przez serwery Google lub Apple i wymaganą odpowiednich kont , których posiadacze prywatnych serwerów Supli raczej nie posiadają.
To jest podobne zagadnienie np do integracji Google home, czy Alexą.

Koszty utrzymania serwerów są raczej niewielkie w porównaniu do kosztów utrzymania programistów.

Wprowadzanie powiadomień na prywatnych serwerach nie spowoduje przerzucenia się ludzi z publicznych na prywatne. Osobiście byłbym zdziwiony gdyby znalazło się nawet 10 osób, które tylko na to czekają, aby przenieść się na prywatnyv serwer ;)

Priorytety muszą być stawiane na rzeczy, które mają przełożenie na efekty komercyjne. To jest coś co utrzymuje i nakręca projekt. Staramy się też, aby te wszystkie rzeczy robione komercyjnie, miały przełożenie na DIY i były dostępne dla wszystkich. Zobacz na termostat. Temat leżał latami, aż pojawiło się ciśnienie na GKW-01 i dzięki temu mamy te wszystkie termostaty w Supli. Ba, rozwiązania diy pojawiły się dużo szybciej, niż udało się GKW do sprzedaży wprowadzić.

Tematów zaległych, obiecywanych, zapowiedzianych itd jest dużo. Powiadomienia to tylko jedna z rzeczy.

Może ciekawa byłaby ankieta z takimi zaległymi tematami ;). Ciekawe co by zebrało najwięcej głosów: powiadomienia, termostat różnicowy, autokalibracja rolet dla DIY, timery w cloud, ulepszone sterowanie dimmerów i RGB (ustawianie jasności/koloru bez włączania), harmonogramy w apkach, itd
edm

Dzięki za wyjaśnienie.
klew wrote: Fri Nov 22, 2024 5:46 pm Może ciekawa byłaby ankieta z takimi zaległymi tematami ;). Ciekawe co by zebrało najwięcej głosów: powiadomienia, termostat różnicowy, autokalibracja rolet dla DIY, timery w cloud, ulepszone sterowanie dimmerów i RGB (ustawianie jasności/koloru bez włączania), harmonogramy w apkach, itd
Może ma to sens. Sprecyzuj proszę, wszystkie funkcje w/w są w oficjalnej chmurze, a na prywatnej instalacji tego nie ma?. Wiedziałem tylko o powiadomieniach...
klew

[email protected] wrote: Fri Nov 22, 2024 5:40 pm Zróbcie proszę Road mapę na kolejny rok to będzie jasne co będzie a czego nie
Temat poruszany wiele razy. Każda próba zrobienia roadmapy kończyła się tym, że rzeczy i tak były robione inaczej, bo prace są układane inaczej.

Ze swojej strony mógłbym mniej więcej powiedzieć, co jest w planach na najbliższe 2-3 miesiące, ale i z wykonaniem tego typu planu też bywa różnie.

A jak wrzuci się taką "roadmapę", to potem zostają tylko pretensje, że coś było obiecane a nie ma.

Return to “Ogólna dyskusja”