Nie. Piszę tylko o niedokończonych rzeczach. Chociaż harmonoagrmy w apkach, to nawet nie są zaczęte ;Pedm wrote: Fri Nov 22, 2024 5:57 pm Dzięki za wyjaśnienie.Może ma to sens. Sprecyzuj proszę, wszystkie funkcje w/w są w oficjalnej chmurze, a na prywatnej instalacji tego nie ma?. Wiedziałem tylko o powiadomieniach...klew wrote: Fri Nov 22, 2024 5:46 pm Może ciekawa byłaby ankieta z takimi zaległymi tematami. Ciekawe co by zebrało najwięcej głosów: powiadomienia, termostat różnicowy, autokalibracja rolet dla DIY, timery w cloud, ulepszone sterowanie dimmerów i RGB (ustawianie jasności/koloru bez włączania), harmonogramy w apkach, itd
Powiadomienia na własnej instalacji
-
klew
- Has thanked: 136 times
- Been thanked: 137 times
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
[email protected]
- Has thanked: 18 times
- Been thanked: 26 times
No poruszany, bo dla nikogo nie jest jasne, co jest priorytetem i dokąd Supla zmierza, a potem się jeszcze okazuje, że nic z dotychczas omawianych rzeczy bo wpadają nowe i ciekawsze jak np. sterowanie Auraton czy ErgoCamMeterklew wrote: Fri Nov 22, 2024 6:02 pmTemat poruszany wiele razy. Każda próba zrobienia roadmapy kończyła się tym, że rzeczy i tak były robione inaczej, bo prace są układane inaczej.[email protected] wrote: Fri Nov 22, 2024 5:40 pm Zróbcie proszę Road mapę na kolejny rok to będzie jasne co będzie a czego nie
Ze swojej strony mógłbym mniej więcej powiedzieć, co jest w planach na najbliższe 2-3 miesiące, ale i z wykonaniem tego typu planu też bywa różnie.
A jak wrzuci się taką "roadmapę", to potem zostają tylko pretensje, że coś było obiecane a nie ma.
Ja się przyglądam z boku, bo na nic szczególnie nie czekam, ale patrząc jako kolega po fachu, uważam, że przy ogromie rzeczy które świetnie robicie jesteście mało transparentni dla społeczności oraz użytkowników sprzętu Zamela i/lub mało konsekwentni w planowaniu i realizacji planu - przemilczmy które, bo któreś na bank
Więc co mogę zasugerować to jak Road Mapa na cały rok jest nierealna, to może chociaż kwartały, najważniejsze tematy, bo wiadomo, że nie wszystko - to chyba wypisanie 10 rzeczy na kwartał nie powinno zając więcej jak godzinę, jako inwestycja w nieodpowiadanie w kółko na te same pytania. Bo robienie tego co miesiąc to już chyba za dużo roboty - chociaż tak mniej więcej wam wersje wychodzą.
Ankiety mogły by tylko dodatkowo dawać pogląd czego chce społeczność.
W agile'u to są np. Product Incrementy (trwające np. 3msc), podzielone na sprinty (np. 2tyg) i planowanie jest każdego PI jak się zbliża, czyli najważniejsze rzeczy na te 3 msc, z podziałem mniej więcej który sprint - wyjaśnia każdemu zainteresowanemu gdzie są jego zgłoszenia ulokowane, no a wiadomo każdy sprint zawiera też inne rzeczy wchodzące na bieżąco.
Dodatkowo jest dostępna lista Feature Request, z komentarzami - tak/ nie + mniej więcej termin, a nie: że może zrobimy, kiedyś, teraz są inne priorytety, jak skończymy X - mógłbym długo zbierać takie odpowiedzi z postów
Jak czasem mam dość Agile, to w tych kwestiach systematyzuje backlog produktu
Postawcie się czasem z drugiej strony i poczytajcie sobie przy herbacie
A tymczasem życzę kolejnych sukcesów w integracjach sprzętu i rozwoju, bo w porównaniu do poprzednich lat to jest moc
Pozdro zespół Supli
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Całe szczęście, zespół Supli to nie korpo[email protected] wrote: Fri Nov 22, 2024 6:54 pm W agile'u to są np. Product Incrementy (trwające np. 3msc), podzielone na sprinty (np. 2tyg) i planowanie jest każdego PI jak się zbliża, czyli najważniejsze rzeczy na te 3 msc, z podziałem mniej więcej który sprint - wyjaśnia każdemu zainteresowanemu gdzie są jego zgłoszenia ulokowane, no a wiadomo każdy sprint zawiera też inne rzeczy wchodzące na bieżąco.
Dodatkowo jest dostępna lista Feature Request, z komentarzami - tak/ nie + mniej więcej termin, a nie: że może zrobimy, kiedyś, teraz są inne priorytety, jak skończymy X - mógłbym długo zbierać takie odpowiedzi z postów![]()
Jeśli tego nie wiesz, to powinieneś wiedzieć, że Supla jest kobietą. A prawdziwa kobieta powinna być nieprzewidywalna...
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
-
klew
Zacznę od robienia "daily" sam ze sobąRobert Błaszczak wrote: Fri Nov 22, 2024 9:18 pmCałe szczęście, zespół Supli to nie korpo[email protected] wrote: Fri Nov 22, 2024 6:54 pm W agile'u to są np. Product Incrementy (trwające np. 3msc), podzielone na sprinty (np. 2tyg) i planowanie jest każdego PI jak się zbliża, czyli najważniejsze rzeczy na te 3 msc, z podziałem mniej więcej który sprint - wyjaśnia każdemu zainteresowanemu gdzie są jego zgłoszenia ulokowane, no a wiadomo każdy sprint zawiera też inne rzeczy wchodzące na bieżąco.
Dodatkowo jest dostępna lista Feature Request, z komentarzami - tak/ nie + mniej więcej termin, a nie: że może zrobimy, kiedyś, teraz są inne priorytety, jak skończymy X - mógłbym długo zbierać takie odpowiedzi z postów![]()
. Gdyby ten projekt był realizowany po korporacyjnemu, to podejrzewam, że już by nie istniał.
Jeśli tego nie wiesz, to powinieneś wiedzieć, że Supla jest kobietą. A prawdziwa kobieta powinna być nieprzewidywalna...![]()
-
[email protected]
Zgadzam się w 100 % że całe szczęście , no ale nie zmienia faktu powyżej , i pewne praktyki można by podejrzećRobert Błaszczak wrote: Fri Nov 22, 2024 9:18 pmCałe szczęście, zespół Supli to nie korpo[email protected] wrote: Fri Nov 22, 2024 6:54 pm W agile'u to są np. Product Incrementy (trwające np. 3msc), podzielone na sprinty (np. 2tyg) i planowanie jest każdego PI jak się zbliża, czyli najważniejsze rzeczy na te 3 msc, z podziałem mniej więcej który sprint - wyjaśnia każdemu zainteresowanemu gdzie są jego zgłoszenia ulokowane, no a wiadomo każdy sprint zawiera też inne rzeczy wchodzące na bieżąco.
. Gdyby ten projekt był realizowany po korporacyjnemu, to podejrzewam, że już by nie istniał.
Jeśli tego nie wiesz, to powinieneś wiedzieć, że Supla jest kobietą. A prawdziwa kobieta powinna być nieprzewidywalna...![]()
-
klew
Prawie wszystko co jest robione, widać na GitHub.[email protected] wrote: Sat Nov 23, 2024 8:01 am Zgadzam się w 100 % że całe szczęście , no ale nie zmienia faktu powyżej , i pewne praktyki można by podejrzeć![]()
Jeśli masz jakieś pytania, to pytaj. Co wiem to powiem;) chyba że akurat czegoś nie mogę powiedzieć, ale to inny temat.
-
[email protected]
Jestem ciekaw planów na kolejne miesiące ale to raczej tylko ciekawość a nie realna potrzeba . Aczkolwiek o KTOP zapytujeklew wrote: Sat Nov 23, 2024 8:58 amPrawie wszystko co jest robione, widać na GitHub.[email protected] wrote: Sat Nov 23, 2024 8:01 am Zgadzam się w 100 % że całe szczęście , no ale nie zmienia faktu powyżej , i pewne praktyki można by podejrzeć![]()
Jeśli masz jakieś pytania, to pytaj. Co wiem to powiem;) chyba że akurat czegoś nie mogę powiedzieć, ale to inny temat.
Natomiast czytam regularnie forum i widzę że odpowiadacie w kółko na te same pytania , co wydaje mi się strata czasu , którego wam brakuje , i próbuje zwrócić uwagę że może warto by zmienić podejście do dzielenia się planami na bardziej transparentne
-
klew
Z mojego punktu widzenia z aktualnie łatwiej jest czasem odpowiedzieć na pytanie niż stale utrzymywać dodatkową listę najbliższych planów.[email protected] wrote: Sat Nov 23, 2024 9:16 amJestem ciekaw planów na kolejne miesiące ale to raczej tylko ciekawość a nie realna potrzeba . Aczkolwiek o KTOP zapytujeklew wrote: Sat Nov 23, 2024 8:58 amPrawie wszystko co jest robione, widać na GitHub.[email protected] wrote: Sat Nov 23, 2024 8:01 am Zgadzam się w 100 % że całe szczęście , no ale nie zmienia faktu powyżej , i pewne praktyki można by podejrzeć![]()
Natomiast czytam regularnie forum i widzę że odpowiadacie w kółko na te same pytania , co wydaje mi się strata czasu , którego wam brakuje , i próbuje zwrócić uwagę że może warto by zmienić podejście do dzielenia się planami na bardziej transparentne![]()
W najbliższej perspektywie są:
1. Trochę poprawek i nowych funkcji dla termostatów
2. Dwa urządzenia Zamel
3. Wsparcie dla pozostałych urządzeń Auraton Smart (sw1, sw2, rs, FS, fsv), z rozbudową funkcji zaworu wody o możliwość dodawania czujników zalania
4. Wsparcie dla kanału "zbiornika" z kilku stopniowym zapełnieniem (może też procentowo)
Nie sądzę aby coś więcej udało się zrobić w perspektywie 2-3 miesięcy. Pewnie jeszcze jakieś dodatkowe tematy wskoczą
-
edm
- Been thanked: 2 times
Pytanie było odnośnie powiadomień na prywatnej instalacji. Odpowiedzi jest sporo ale nadal nie wiadomo czy w 2025 r. przewidywanie jest ich wprowadzenie. Nie zamierzam nikogo z tego rozliczać, a bardziej chodzi o rozeznanie. Moje RPi 3B+ jest trochę słabe. Myślę kupić nowe RPi + obudowa itd jakieś koszty będą. Zastanawiam się czy ma to sens.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023