Auraton - Porady Waldka z technicznego

klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

QLQ wrote: Sat Nov 23, 2024 10:01 pm No tak...Wasz prywatny svr5 🤣
Edit @klew: wysłałem dane prv
To może nie masz HC ani FHC dodanego do bramki?
Chyba, że mowa o czymś innym, niż brak "włacznika źródła ciepła lub chłodu"?
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
QLQ

klew wrote: Sat Nov 23, 2024 10:11 pm
QLQ wrote: Sat Nov 23, 2024 10:01 pm No tak...Wasz prywatny svr5 🤣
Edit @klew: wysłałem dane prv
To może nie masz HC ani FHC dodanego do bramki?
Chyba, że mowa o czymś innym, niż brak "włacznika źródła ciepła lub chłodu"?
HC= Heat controler?No nie mam takiego sprzętu...FHC ??? No raczej też nie mam. Posiadam tylko bramkę , zewnętrzny termometr i głowicę....
??? O co kaman?
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

QLQ wrote: Sat Nov 23, 2024 10:14 pm HC= Heat controler?No nie mam takiego sprzętu...FHC ??? No raczej też nie mam. Posiadam tylko bramkę , zewnętrzny termometr i głowicę....
??? O co kaman?
Opis dotyczy określonego zestawu:
2024-11-23_23-24.png
Jeśli nie masz niektórych urządzeń, to niektóre opcje mogą nie być dostępne.

Tak to wygląda, gdy masz odpowiednie urządzenia podłączone:
2024-11-23_23-26.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Trochę wyjaśnień związanych z ogrzewaniem mieszkań w budynkach wielorodzinnych (blokach mieszkalnych).
W mieszkaniach w takich budynkach jedyną regulacją ogrzewania jest zamknięcie lub otwarcie zaworu grzejnikowego (zawór ręczny) lub regulacja poprzez nastawę temperatury na głowicy termostatycznej. Nawet jeśli w mieszkaniu zakręcimy wszystkie zawory na grzejnikach, to nie wyłączamy węzła cieplnego/kotłowni lokalnej/itp. bo przecież właściciel innego mieszkania może chcieć w tym czasie grzać.
Do węzłów cieplnych energia cieplna dostarczana jest z reguły z elektrociepłowni/ciepłowni za pomocą rury zasilającej i rury powrotnej. Temperatura czynnika grzewczego w rurociągu zasilającym może dochodzić nawet do 140°C (czynnik grzewczy pod wysokim ciśnieniem). W węźle cieplnym następuje poprzez urządzenia zwane wymiennikami ciepła (ich działanie można porównać do chłodnicy laboratoryjnej znanej z lekcji chemii) nagrzanie czynnika grzewczego w zamkniętym obiegu centralnego ogrzewania (c.o.) oraz wody na potrzeby ciepłej wody użytkowej (c.w.u.). Celowo w tym opisie używam sformułowania "czynnik grzewczy". W budynkach, do których energia cieplna dostarczana jest z miejskiej sieci ciepłowniczej ciepła woda nie leci z elektrociepłowni (jak spora część społeczeństwa myśli), jak również czynnik grzewczy płynący w obiegu zamkniętym w ramach jednego budynku wielorodzinnego również nie płynie bezpośrednio z elektrociepłowni. W każdym węźle cieplnym jest zainstalowana automatyka dbająca o to, aby temperatura c.w.u. nie przekroczyła 55°C, a temperatura czynnika grzewczego w obiegu grzejników w bloku była zależna od temperatury zewnętrznej.

Dlatego pisałem, że ulotka może być trochę myląca dla mieszkańców budynków wielorodzinnych. Dla takich osób potrzebne są tylko:
- AURATON Box
- AURATON Radiator Controller
i zalecane (aczkolwiek nie wymagane) AURATON Heat Monitor lub AURATON Temperature Sensor Indoor.
Obawiam się, że spora część potencjalnych klientów będących właścicielami mieszkań w budynkach wielorodzinnych czytając tą ulotkę może pomyśleć, że to się nie nadaje do jego mieszkania.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
cinas
Has thanked: 3 times
Been thanked: 7 times

W nowym budownictwie wielorodzinnym często jest iż mieszkanie posiada swój "węzeł z pompką na korytarzu " i wtedy musimy wyłączyć pompkę
Każdy układ ogrzewania jest inny i nie da się w 100% napisać instrukcji uniwersalnej
Robert Błaszczak

cinas wrote: Sun Nov 24, 2024 9:08 am W nowym budownictwie wielorodzinnym często jest iż mieszkanie posiada swój "węzeł z pompką na korytarzu " i wtedy musimy wyłączyć pompkę
Każdy układ ogrzewania jest inny i nie da się w 100% napisać instrukcji uniwersalnej
Zgadza się. Ale taki węzeł musi być wyposażony w odpowiednią automatykę która wyłączy pompę obiegową c.o. Nikt tą pompą nie steruje ręcznie.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

SOYER
Been thanked: 2 times

[email protected] wrote: Sat Nov 23, 2024 3:47 pm Zgodnie z Waszymi sugestiami od czwartku dorzucamy do Boxów taki zbiór porad. Co o tym myślicie? Czy coś jeszcze byście dodali? 🙂Box and leaflet.jpgInfografika do AURATON Box (175 x 260 mm)-1.pdf
Świetny pomysł, cieszy, że firma poważnie traktuje swoich klientów, nie zostawiając ich z poleceniem „poszukajcie sobie”. Oby inni brali przykład. Brawo.
https://youtube.com/@tomaszhamer8134?si=_J1cT_QWsXxgt1Fm
https://kryry01.aqi.eco/pl
https://app.weathercloud.net/d4311785603
https://github.com/Soyer79
[email protected]
Has thanked: 21 times
Been thanked: 18 times

Robert Błaszczak wrote: Sun Nov 24, 2024 9:18 am
cinas wrote: Sun Nov 24, 2024 9:08 am W nowym budownictwie wielorodzinnym często jest iż mieszkanie posiada swój "węzeł z pompką na korytarzu " i wtedy musimy wyłączyć pompkę
Zgadza się. Ale taki węzeł musi być wyposażony w odpowiednią automatykę która wyłączy pompę obiegową c.o. Nikt tą pompą nie steruje ręcznie.
Taką indywidualną pompę obiegową łączysz po prostu napięciowo ze sterownikiem HC i on nią steruje wtedy kiedy potrzeba.
Robert Błaszczak

[email protected] wrote: Sun Nov 24, 2024 10:25 am
Taką indywidualną pompę obiegową łączysz po prostu napięciowo ze sterownikiem HC i on nią steruje wtedy kiedy potrzeba.
Nie łączysz, bo nie możesz tam nic podłączyć. Ten indywidualny węzeł cieplny nie jest własnością właściciela mieszkania, tylko należy do dostawcy ciepła. Zresztą rozwiązanie dostaw c.o. i c.w.u. z indywidualnymi węzłami ciepła jest jeszcze w Polsce bardzo rzadko spotykane.
A taki indywidualny węzełek musi być wyposażony w sterownik automatyki pogodowej, która to automatyka steruje między innymi również pompą obiegową.

Ps. za mną już ponad 35 lat pracy w energetyce związanej z produkcją energii elektrycznej oraz energii cieplnej na potrzeby ogrzewania i ciepłej wody. Co prawda nie zajmuję się tymi tematami bezpośrednio bo pracuję w ICT, ale tematy branżowe są mi dosyć dobrze znane.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

[email protected]
Has thanked: 21 times
Been thanked: 18 times

Robert Błaszczak wrote: Sun Nov 24, 2024 10:34 am
[email protected] wrote: Sun Nov 24, 2024 10:25 am

Nie łączysz, bo nie możesz tam nic podłączyć. Ten indywidualny węzeł cieplny nie jest własnością właściciela mieszkania, tylko należy do dostawcy ciepła. Zresztą rozwiązanie dostaw c.o. i c.w.u. z indywidualnymi węzłami ciepła jest jeszcze w Polsce bardzo rzadko spotykane.
A taki indywidualny węzełek musi być wyposażony w sterownik automatyki pogodowej, która to automatyka steruje między innymi również pompą obiegową.

Ps. za mną już ponad 35 lat pracy w energetyce związanej z produkcją energii elektrycznej oraz energii cieplnej na potrzeby ogrzewania i ciepłej wody. Co prawda nie zajmuję się tymi tematami bezpośrednio bo pracuję w ICT, ale tematy branżowe są mi dosyć dobrze znane.
Robert mógłbyś pracować jako dyrektor w niejednym MEC - ślij CV-ki 💪 Gratuluję imponującej wiedzy na temat budynków zamieszkania zbiorowego.

Return to “Ogólna dyskusja”