To może nie masz HC ani FHC dodanego do bramki?
Chyba, że mowa o czymś innym, niż brak "włacznika źródła ciepła lub chłodu"?
HC= Heat controler?No nie mam takiego sprzętu...FHC ??? No raczej też nie mam. Posiadam tylko bramkę , zewnętrzny termometr i głowicę....
Opis dotyczy określonego zestawu: Jeśli nie masz niektórych urządzeń, to niektóre opcje mogą nie być dostępne.QLQ wrote: Sat Nov 23, 2024 10:14 pm HC= Heat controler?No nie mam takiego sprzętu...FHC ??? No raczej też nie mam. Posiadam tylko bramkę , zewnętrzny termometr i głowicę....
??? O co kaman?
Zgadza się. Ale taki węzeł musi być wyposażony w odpowiednią automatykę która wyłączy pompę obiegową c.o. Nikt tą pompą nie steruje ręcznie.cinas wrote: Sun Nov 24, 2024 9:08 am W nowym budownictwie wielorodzinnym często jest iż mieszkanie posiada swój "węzeł z pompką na korytarzu " i wtedy musimy wyłączyć pompkę
Każdy układ ogrzewania jest inny i nie da się w 100% napisać instrukcji uniwersalnej
Świetny pomysł, cieszy, że firma poważnie traktuje swoich klientów, nie zostawiając ich z poleceniem „poszukajcie sobie”. Oby inni brali przykład. Brawo.[email protected] wrote: Sat Nov 23, 2024 3:47 pm Zgodnie z Waszymi sugestiami od czwartku dorzucamy do Boxów taki zbiór porad. Co o tym myślicie? Czy coś jeszcze byście dodali?Box and leaflet.jpgInfografika do AURATON Box (175 x 260 mm)-1.pdf
Taką indywidualną pompę obiegową łączysz po prostu napięciowo ze sterownikiem HC i on nią steruje wtedy kiedy potrzeba.Robert Błaszczak wrote: Sun Nov 24, 2024 9:18 amZgadza się. Ale taki węzeł musi być wyposażony w odpowiednią automatykę która wyłączy pompę obiegową c.o. Nikt tą pompą nie steruje ręcznie.cinas wrote: Sun Nov 24, 2024 9:08 am W nowym budownictwie wielorodzinnym często jest iż mieszkanie posiada swój "węzeł z pompką na korytarzu " i wtedy musimy wyłączyć pompkę
Każdy układ ogrzewania jest inny i nie da się w 100% napisać instrukcji uniwersalnej
Nie łączysz, bo nie możesz tam nic podłączyć. Ten indywidualny węzeł cieplny nie jest własnością właściciela mieszkania, tylko należy do dostawcy ciepła. Zresztą rozwiązanie dostaw c.o. i c.w.u. z indywidualnymi węzłami ciepła jest jeszcze w Polsce bardzo rzadko spotykane.[email protected] wrote: Sun Nov 24, 2024 10:25 amTaką indywidualną pompę obiegową łączysz po prostu napięciowo ze sterownikiem HC i on nią steruje wtedy kiedy potrzeba.Robert Błaszczak wrote: Sun Nov 24, 2024 9:18 amZgadza się. Ale taki węzeł musi być wyposażony w odpowiednią automatykę która wyłączy pompę obiegową c.o. Nikt tą pompą nie steruje ręcznie.cinas wrote: Sun Nov 24, 2024 9:08 am W nowym budownictwie wielorodzinnym często jest iż mieszkanie posiada swój "węzeł z pompką na korytarzu " i wtedy musimy wyłączyć pompkę
Robert mógłbyś pracować jako dyrektor w niejednym MEC - ślij CV-kiRobert Błaszczak wrote: Sun Nov 24, 2024 10:34 amNie łączysz, bo nie możesz tam nic podłączyć. Ten indywidualny węzeł cieplny nie jest własnością właściciela mieszkania, tylko należy do dostawcy ciepła. Zresztą rozwiązanie dostaw c.o. i c.w.u. z indywidualnymi węzłami ciepła jest jeszcze w Polsce bardzo rzadko spotykane.[email protected] wrote: Sun Nov 24, 2024 10:25 amTaką indywidualną pompę obiegową łączysz po prostu napięciowo ze sterownikiem HC i on nią steruje wtedy kiedy potrzeba.Robert Błaszczak wrote: Sun Nov 24, 2024 9:18 am
Zgadza się. Ale taki węzeł musi być wyposażony w odpowiednią automatykę która wyłączy pompę obiegową c.o. Nikt tą pompą nie steruje ręcznie.
A taki indywidualny węzełek musi być wyposażony w sterownik automatyki pogodowej, która to automatyka steruje między innymi również pompą obiegową.
Ps. za mną już ponad 35 lat pracy w energetyce związanej z produkcją energii elektrycznej oraz energii cieplnej na potrzeby ogrzewania i ciepłej wody. Co prawda nie zajmuję się tymi tematami bezpośrednio bo pracuję w ICT, ale tematy branżowe są mi dosyć dobrze znane.