Jeżeli wszystko robisz dobrze, to być może problem jest prozaiczny i dlatego pomijany.
...czy w RNW typ łącznika nie jest przestawiony na "bistabilny"? Czy czas "Twojego kliku" nie jest za krótki lub za długi?
Czy ustawienie w cloud-zie modułu jako "sensor" działa prawidłowo (widzisz reakcję na zmianę stanu wejścia)?
Sterowanie z RNW 01
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
RNW nie ma kanałów czujnika binarnego, więc tego nie widać.RomanG wrote: Sun Nov 24, 2024 10:02 am Jeżeli wszystko robisz dobrze, to być może problem jest prozaiczny i dlatego pomijany.
...czy w RNW typ łącznika nie jest przestawiony na "bistabilny"? Czy czas "Twojego kliku" nie jest za krótki lub za długi?
Czy ustawienie w cloud-zie modułu jako "sensor" działa prawidłowo (widzisz reakcję na zmianę stanu wejścia)?
Natomiast rodzaj akcji widoczny na screenie, świadczy o tym że przycisk jest skonfigurowany jako monostabilny
Najlepsze suple dla Twojego domu 
Nie miałem styczności z RNW i podałem to bazując na analogicznym (jak mi się wydawało) INW-01. W takim razie mój błąd.
Kiedyś tu padła propozycja, aby rozszerzyć RNW o tę funkcjonalność.
Co do rodzaju przycisku, to faktycznie nie zwróciłem uwagi na screen.
Jak w takim razie sprawdzić poprawność działania RNW? Może on jest niesprawny?
Jak w takim razie sprawdzić poprawność działania RNW? Może on jest niesprawny?
-
klew
Można ustawić akcję na wyzwalaczu i sprawdzić czy działaRomanG wrote: Sun Nov 24, 2024 10:26 am Nie miałem styczności z RNW i podałem to bazując na analogicznym (jak mi się wydawało) INW-01. W takim razie mój błąd.Kiedyś tu padła propozycja, aby rozszerzyć RNW o tę funkcjonalność.
Jak w takim razie sprawdzić poprawność działania RNW? Może on jest niesprawny?![]()
-
djalex
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 2 times
Znając realia to się raczej nikt nie doczeka. Trzeba samemu działać - dokładniej to wystarczy osuplować Shelly i4.RomanG wrote: Sun Nov 24, 2024 10:26 am .... Kiedyś tu padła propozycja, aby rozszerzyć RNW o tę funkcjonalność.....
Jeśli chodzi o RNW to proponuje jeszcze przeprowadzić test podając potencjał prosto na wejścia pomijając łączniki oczywiście nie zapominając o tym co już napisał @klew żeby ustawić jakiś dowolny wyzwalacz.
@TomaszPie!
Na którymś wyłączniku roletowym (jakieś główne pomieszczenie w domu) skonfiguruj wyzwalacz akcji (np. "Przytrzymanie przycisku") do wysterowania grupy kanałów (grupy rolet), wtedy nie potrzebujesz RNW.
Sam moduł RNW możesz sprawdzić na stole zwierając kawałkiem drutu (dobrze izolowanego
).
Pamiętaj! 230V jest napięciem niebezpiecznym!!!
edit; Widzę, że @djalex w międzyczasie też zaproponował obejście łaczników.
Na którymś wyłączniku roletowym (jakieś główne pomieszczenie w domu) skonfiguruj wyzwalacz akcji (np. "Przytrzymanie przycisku") do wysterowania grupy kanałów (grupy rolet), wtedy nie potrzebujesz RNW.
Sam moduł RNW możesz sprawdzić na stole zwierając kawałkiem drutu (dobrze izolowanego
Pamiętaj! 230V jest napięciem niebezpiecznym!!!
edit; Widzę, że @djalex w międzyczasie też zaproponował obejście łaczników.
-
klew
Czy masz RNW i czekasz na taką funkcję?djalex wrote: Sun Nov 24, 2024 11:21 am
Znając realia to się raczej nikt nie doczeka. Trzeba samemu działać - dokładniej to wystarczy osuplować Shelly i4.
Do czego jest ona Tobie potrzebna, czego nie da się zrealizować przy pomocy obecnie dostępnych funkcji?
-
djalex
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 2 times
viewtopic.php?p=187708#p187708klew wrote: Sun Nov 24, 2024 11:54 amCzy masz RNW i czekasz na taką funkcję?djalex wrote: Sun Nov 24, 2024 11:21 am
Znając realia to się raczej nikt nie doczeka. Trzeba samemu działać - dokładniej to wystarczy osuplować Shelly i4.
Do czego jest ona Tobie potrzebna, czego nie da się zrealizować przy pomocy obecnie dostępnych funkcji?
Już sobie poradziłem zatrudniając do tego osuplowany i4. Poruszałem też w tym temacie te zagadnienie w szerszym kontekście raczej większej części użytkowników supli którzy bazują na gotowych rozwiązaniach, gotowych produktach a nie bawią się w DIY, flashowania itp itd. Im więcej funkcjonalności tym lepiej, prawda?
-
klew
Z tym, że RNW wykrywa zarówno L jak i N. Niewiele urządzeń wyłącza się obcinając zarówno L jak i N. W większości przypadków, po odpięciu L, obwód nadal będzie podłączony do N i RNW nie zadziała jako wykrywacz potencjału 230 V.djalex wrote: Sun Nov 24, 2024 10:42 pm viewtopic.php?p=187708#p187708
Już sobie poradziłem zatrudniając do tego osuplowany i4. Poruszałem też w tym temacie te zagadnienie w szerszym kontekście raczej większej części użytkowników supli którzy bazują na gotowych rozwiązaniach, gotowych produktach a nie bawią się w DIY, flashowania itp itd. Im więcej funkcjonalności tym lepiej, prawda?
Im więcej sensownych funkcjonalności, tym lepiej. Jeśli dana funkcja nic nam nie daje, albo daje bardzo mało, to szkoda na to czasu i lepiej zrobić coś, z czego więcej osób będzie korzystać.
Shelly i4 ma wejścia wykrywające tylko L, więc w nim taka funkcja ma sens.