Sterowanie z RNW 01

RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Jeżeli wszystko robisz dobrze, to być może problem jest prozaiczny i dlatego pomijany.
...czy w RNW typ łącznika nie jest przestawiony na "bistabilny"? Czy czas "Twojego kliku" nie jest za krótki lub za długi?
Czy ustawienie w cloud-zie modułu jako "sensor" działa prawidłowo (widzisz reakcję na zmianę stanu wejścia)?
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

RomanG wrote: Sun Nov 24, 2024 10:02 am Jeżeli wszystko robisz dobrze, to być może problem jest prozaiczny i dlatego pomijany.
...czy w RNW typ łącznika nie jest przestawiony na "bistabilny"? Czy czas "Twojego kliku" nie jest za krótki lub za długi?
Czy ustawienie w cloud-zie modułu jako "sensor" działa prawidłowo (widzisz reakcję na zmianę stanu wejścia)?
RNW nie ma kanałów czujnika binarnego, więc tego nie widać.
Natomiast rodzaj akcji widoczny na screenie, świadczy o tym że przycisk jest skonfigurowany jako monostabilny
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
RomanG

Nie miałem styczności z RNW i podałem to bazując na analogicznym (jak mi się wydawało) INW-01. W takim razie mój błąd. :? Kiedyś tu padła propozycja, aby rozszerzyć RNW o tę funkcjonalność.
Co do rodzaju przycisku, to faktycznie nie zwróciłem uwagi na screen.
Jak w takim razie sprawdzić poprawność działania RNW? Może on jest niesprawny? :(
klew

RomanG wrote: Sun Nov 24, 2024 10:26 am Nie miałem styczności z RNW i podałem to bazując na analogicznym (jak mi się wydawało) INW-01. W takim razie mój błąd. :? Kiedyś tu padła propozycja, aby rozszerzyć RNW o tę funkcjonalność.
Co do rodzaju przycisku, to faktycznie nie zwróciłem uwagi na screen.
Jak w takim razie sprawdzić poprawność działania RNW? Może on jest niesprawny? :(
Można ustawić akcję na wyzwalaczu i sprawdzić czy działa ;)
RomanG

klew wrote: Sun Nov 24, 2024 11:10 am Można ustawić akcję na wyzwalaczu i sprawdzić czy działa ;)
...z tego prosty wniosek; RNW-01 jest niesprawny!!! :lol: :lol: :lol: :lol:
djalex
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

RomanG wrote: Sun Nov 24, 2024 10:26 am .... Kiedyś tu padła propozycja, aby rozszerzyć RNW o tę funkcjonalność.....
Znając realia to się raczej nikt nie doczeka. Trzeba samemu działać - dokładniej to wystarczy osuplować Shelly i4.

Jeśli chodzi o RNW to proponuje jeszcze przeprowadzić test podając potencjał prosto na wejścia pomijając łączniki oczywiście nie zapominając o tym co już napisał @klew żeby ustawić jakiś dowolny wyzwalacz.
RomanG

@TomaszPie!
Na którymś wyłączniku roletowym (jakieś główne pomieszczenie w domu) skonfiguruj wyzwalacz akcji (np. "Przytrzymanie przycisku") do wysterowania grupy kanałów (grupy rolet), wtedy nie potrzebujesz RNW.
Sam moduł RNW możesz sprawdzić na stole zwierając kawałkiem drutu (dobrze izolowanego :) ).
Pamiętaj! 230V jest napięciem niebezpiecznym!!!

edit; Widzę, że @djalex w międzyczasie też zaproponował obejście łaczników.
klew

djalex wrote: Sun Nov 24, 2024 11:21 am
Znając realia to się raczej nikt nie doczeka. Trzeba samemu działać - dokładniej to wystarczy osuplować Shelly i4.
Czy masz RNW i czekasz na taką funkcję?
Do czego jest ona Tobie potrzebna, czego nie da się zrealizować przy pomocy obecnie dostępnych funkcji?
djalex
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

klew wrote: Sun Nov 24, 2024 11:54 am
djalex wrote: Sun Nov 24, 2024 11:21 am
Czy masz RNW i czekasz na taką funkcję?
Do czego jest ona Tobie potrzebna, czego nie da się zrealizować przy pomocy obecnie dostępnych funkcji?
viewtopic.php?p=187708#p187708

Już sobie poradziłem zatrudniając do tego osuplowany i4. Poruszałem też w tym temacie te zagadnienie w szerszym kontekście raczej większej części użytkowników supli którzy bazują na gotowych rozwiązaniach, gotowych produktach a nie bawią się w DIY, flashowania itp itd. Im więcej funkcjonalności tym lepiej, prawda?
klew

djalex wrote: Sun Nov 24, 2024 10:42 pm viewtopic.php?p=187708#p187708

Już sobie poradziłem zatrudniając do tego osuplowany i4. Poruszałem też w tym temacie te zagadnienie w szerszym kontekście raczej większej części użytkowników supli którzy bazują na gotowych rozwiązaniach, gotowych produktach a nie bawią się w DIY, flashowania itp itd. Im więcej funkcjonalności tym lepiej, prawda?
Z tym, że RNW wykrywa zarówno L jak i N. Niewiele urządzeń wyłącza się obcinając zarówno L jak i N. W większości przypadków, po odpięciu L, obwód nadal będzie podłączony do N i RNW nie zadziała jako wykrywacz potencjału 230 V.

Im więcej sensownych funkcjonalności, tym lepiej. Jeśli dana funkcja nic nam nie daje, albo daje bardzo mało, to szkoda na to czasu i lepiej zrobić coś, z czego więcej osób będzie korzystać.

Shelly i4 ma wejścia wykrywające tylko L, więc w nim taka funkcja ma sens.

Return to “ZAMEL RNW-01”