Sterownik rolet - nie otwiera rolety do końca

klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Zmiana funkcji rolety na brak i potem znowu na roletę też powinna pomóc
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

klew wrote: Wed Nov 27, 2024 6:04 pm Zmiana funkcji rolety na brak i potem znowu na roletę też powinna pomóc
Nie pomaga, ale już usunąłem z Cloud i dodałem na nowo.
Dodatkowy margines czasu się pokazał to mi wystarcza, ale faktycznie resztę funkcji brak :)
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
rokoshewsky

Sądze, że w sterowaniu rolet wyłącznie na podstawie pomiaru czasów zamknięcia i otwarcia występuje problem związany z tym, że prędkość liniowa rolety zmienia się w czasie w zależności od stopnia jej nawinięcia co wynika ze stałej prędkości kątowej silnika i zmiennego promienia nawijania rolety. Reasumując 50% czasu liczone przy zamykaniu nie będzie się równać 50% czasu liczone przy otwieraniu tak aby roleta znalazła się w pozycji 50% (czyli w połowie). Zasadniczo w takiej sytuacji gdy chcielibyśmy ustawić rolety w określonej pozycji z powtarzalną precyzją roleta musiałaby dojechać do do pozycji home (max górna lub dolna lub jakaś ustalona pośrednia kontrolowana przez czujnik) i dopiero na podstawie tego dojechać do żądanej pozycji (wywołanie home powinno pojawiąc się zasadzie tylko raz po zaniku zasilania o ile nie dałoby sieęzapisywać do stałego rejestru ostatniej aktualnej pozycji). Jednakże to powodowałoby dodatkowy ruch rolety, jej wzmożone zużycie oraz wydłużony czas wykonania operacji. Mam w domu 11 rolet Aluprof które były sterowane wyłącznie radiowo (wyprułem z nich odbiorniki 433Mhz) i wszystkie przebudowałem na sterowanie z Supli + nieco drogą okrężną wrociłem do sterowania z pilotów ale już przez bramkę 433Mhz/Supla czyli potencjalnie powinienem mieć odwzorowanie realnej pozycji rolety niezależnie czy zostałą wysterowana z aplikacji czy z pilota (oczywiście triger wysterowania niema znaczenia i wszystko działa proporcjonalnie ale w aplikacji nigdy nie widze realnej pozycji rolety zawsze pojawia sie jakiś narastający offset do tego różny w zależności od konkretnej rolety). Myśle, że jakieś dodatkowe czujniki umieszczone statycznie na listwie prowadzącej mogłyby pomóc w precyzyjnym ustalaniu realnej pozycji liniowej rolety. Mam kilka pomysłów na rozwiązanie tego problemu tak aby nie było upierdliwe w instalacji a jednocześnie niewidoczne i spróbuje coś z tego zaimplementować.

Jarek
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

rokoshewsky wrote: Thu Nov 28, 2024 7:49 am Sądze, że w sterowaniu rolet wyłącznie na podstawie pomiaru czasów zamknięcia i otwarcia występuje problem związany z tym, że prędkość
...
Temat był już w przeszłości poruszany z różnymi skomplikowanymi propozycjami ;P

To działa trochę inaczej niż opisałeś. Jak ustawisz "45%" w Supli, to niezależnie, czy jedziesz z dołu, czy z góry - pozycja będzie mniej więcej taka sama.
Możliwe rozjazdy wynikają z niedokładnie ustawionej kalibracji czasu otwierania i zamykania rolet, oraz z ewnetualnych opóźnień startu silnika (moje rolety w domu przez pierwsze ~200 ms od podania zasilania nic nie robią). Tutaj dużo lepiej sobie radzą urządzenia z detekcją poboru prądu (mSRW-01) - one same kalibrują czasy otwierania i zamykania, a także kompensują ewentualne opóźnienia w starcie ruchu silnika. Na moich roletach mSRW-01 sprawdzał się rewelacyjnie i problemów, które widziałem na SRW-02m/SRW-01 już nie było.

Jednym usprawnieniem jest możliwość ustawienia "dolnej pozycji" (w Cloud), która wpływa na sposób wizualizacji otwartej rolety - po dodaniu tej opcji, wszelkie dyskusje na temat nieliniowego czasu rozwijania umilkły i najwyraźniej nikomu na większej precyzji nie zależało ;).

Dokładne wartości rozwinięcia rolety możnaby liczyć, znając: średnicę wałka, na który nawija się roleta oraz grubość pancerza (lub efektywną grubość kolejnych warstw, które się nawijają.

Tylko po co to komu? :P
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Tak jak @klew napisał ustawienie "dolnej pozycji" okazało się wystarczającym rozwiązaniem. Większa precyzja wymaga skomplikowanych ustawień, które przerosłyby niejednego użytkownika.

viewtopic.php?t=9155
SUPLA.... Nareszcie w domu.
rokoshewsky

Oczywiscie jak dla mnie opcja 'wystarczajaco dobrze' jest jak najbardziej satysfakcjonujaca i generalnie nie chce wymyślać koła od podstaw.. Przebudowując moje Aluprofy do wersji 'na Suple' wyprowadziłem przewody krancówek zatem zaimplementowanie opcji z czujnikiem dolnej pozycji nie stanowi problemu. Podłącze i sprawdzę.

Jarek
kurus

U mnie jest taki problem że jak temp schodzą w okolice zera i niżej to zamykam rolety na około 80% tak aby zatrzymały się przed parapetem, robię tak aby nie przymarzła i zawsze po zamknięciu w te okolice 80% jak rano otworze to nigdy nie otwierają się do końca zawszą zatrzymują się około 10-15cm przed pełnym otwarciem, ostatni to robię tak że jak rano chce otworzyć to najpierw zamykam z tych 80 na 100% i otwieram i jest ok :lol:
Teraz wysiliłem że do czasów otwarcie dodam z 2sek i może będzie ok i tak krańcówka ja zatrzyma.

Return to “Pomoc”