Gdy nie będzie się łączył, to przytrzymaj przycisk config na obudowie około 5s, aby się przełączył w tryb konfiguracyjny. Następnie telefonem połącz się z Wi-Fi emitowanym przez mew i w przeglądarce wejdź na adres http://192.168.4.1robertinog1 wrote: Sat Nov 16, 2024 11:34 pm Czy można się dostać w jakiś inny sposób czy tylko przez apke bo na pingi opdowiada ale nie łączy się z HA
ZAPROSZENIE DO TESTÓW MEW-02 ETH :)
-
-
Zrobiłem tak jak pisałeś i podłączyłe po wifi ale efekt jest ten sam. Mam screen shoty zaraz dołącze.
Czy można zrobić jaki upgrade firmware jaką wersje mqtt obsługuje ten zamel mam kilka do wyboru
Czy można zrobić jaki upgrade firmware jaką wersje mqtt obsługuje ten zamel mam kilka do wyboru
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Ta operacja nie miała na celu poprawienie czegokolwiek, tylko próbę diagnozy w czym jest problem.robertinog1 wrote: Sun Nov 17, 2024 7:55 pm Zrobiłem tak jak pisałeś i podłączyłe po wifi ale efekt jest ten sam. Mam screen shoty zaraz dołącze.
Proszę o trochę cierpliwości - będziemy sprawdzać ten temat i jeśli problem jest gdzieś po stronie MEW-02, to na pewno to poprawimy i wydamy aktualizację.
W LAST STATE naprzemiennie pojawia się "MQTT connected" i zaraz po nim "Ethernet: disconnected". Także wygląda, jakby urządzenie się łączyło i zaraz potem z jakiegoś powodu traciło połączenie. Wg tego logu, problemy z połączeniem były od około 20h.
Czy mógłbyś jeszcze raz zrobić podobny test, ale w następujący sposób?
1. Zresetuj MEW, niech się połączy z HA od nowa.
2. Zrestartuj HA i broker MQTT. Poczekaj aż wszytko wstanie.
3. Poczekaj z 5-10 min (zakładam, że MEW nie będzie mógł się połączyć)
4. Przełącz MEW w tryb cfg i zobacz co tam się dzieje w LAST STATE.
Możesz też zebrać logi z brokera MQTT, aby zobaczyć czy po jego stronie czegoś nie widać.
Jeśli z tego nic nie uda mi się wywnioskować, to podłączę u siebie MEW-02 i sprawdzę, czy ten sam problem u mnie występuje, ale na razie mam kilka innych rzeczy na głowie i czekam na info od Ciebie.
-
Temat do zamknięcia trzeba było zaznaczyć jedną opcje i wszystko się łączy po restarcie samo.
Z góry serdecznie dziękuje za pomoc.
Gdyby ktoś miał kiedyś podobny problem to RETAIN powinna być na YES.
Nic więcej nie zmianiałem
Z góry serdecznie dziękuje za pomoc.
Gdyby ktoś miał kiedyś podobny problem to RETAIN powinna być na YES.
Nic więcej nie zmianiałem
-
RETAIN nie powoduje, że się coś lepiej łączy tylko dane przesłane do brokera tam pozostają po jego restarcie.
-
Niekoniecznie bo to może być złudzenie.
-
Witam.
Niedawno stałem się posiadaczem MEW-02, aktualnie połączony jest przez WiFi, ale zaciekawiła mnie jedna rzecz, mianowicie czy to normalne, że świeci dioda led zlokalizowana przy porcie Ethernet informująca o statusie/aktywności połączenia, bez podpiętego kabla do portu? W żadnym sprzęcie sieciowym się z tym nie spotkałem, żeby świecił port bez kabla. Nie wiem czy tak ma być, czy dostałem niesprawne do końca urządzenie?.
Pozdrawiam.
Niedawno stałem się posiadaczem MEW-02, aktualnie połączony jest przez WiFi, ale zaciekawiła mnie jedna rzecz, mianowicie czy to normalne, że świeci dioda led zlokalizowana przy porcie Ethernet informująca o statusie/aktywności połączenia, bez podpiętego kabla do portu? W żadnym sprzęcie sieciowym się z tym nie spotkałem, żeby świecił port bez kabla. Nie wiem czy tak ma być, czy dostałem niesprawne do końca urządzenie?.
Pozdrawiam.
-
Jest to prawidłowe działanie urządzenia. Dioda ta świeci się po podaniu zasilania do urządzenia.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
-
Wszystko jasne. Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Pozdrawiam.Mirosław F. wrote: Thu Dec 19, 2024 12:39 pm Jest to prawidłowe działanie urządzenia. Dioda ta świeci się po podaniu zasilania do urządzenia.