Ja osobiście mam wątpliwości czy bym zalecał parowanie bezpośrednio.Patryk wrote: Sun Dec 01, 2024 1:09 pm Ok.
Już wiem.
Może komuś się przyda.
Nie jest konieczne, ale zalecane sparowanie HM z RC.
Zaletą tego jest, że w przypadku jakiejś "awari" BOX-a urządzenia komunikują się między sobą (HM<->RC).
Również nie trzeba pierwsze sparowac MH z RC przed dodaniem urządzeń do BOX-a (SUPLI), można to zrobić później, czyli pierwsze dodać i ustawić wszystko w CLUD-ie, a na końcu dopiero sparować HM z RC.
Plus jest jeden: głowica będzie miała odczyt temperatury z hm, gdy nie ma kontaktu z boxem. Będzie też można zmienić nastawę temperatury z przycisków.
Minusy:
- musisz pamiętać co z czym jest sparowane
- nie da się odparować pojedynczych urządzeń, więc w większości przypadków trzeba będzie urządzenie resetować do ustawień fabrycznych, usuwać z Boxa i potem dodawać wszystko od nowa i konfigurować. Np wymienisz hm na nowy i musisz resetować np 3x głowice, usuwać je z Boxa i na nowo każde urządzenie parować
- ustawienia z Boxa nie mają żadnego związku i przełożenia na bezpośrednie sparowanie. Jeśli w box ustawisz inny termometr, to nie będzie to uwzględnione w komunikacji bezpośredniej.
Ogólnie przy kilku urządzeniach, jest to do ogarnięcia. Ale większy system, bez skrupulatnej dokumentacji wykonanej przez użytkownika, jest wg mnie nie do ogarnięcia
Rozumiem że to bezpośrednie połączenie jest kluczowe dla czujnika zalania i zaworu, ale przy ogrzewaniu wydaje mi się to mniej istotne, a poziom skomplikowania systemu mocno rośnie