Parowanie Heath monitora z radiator controller

klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Patryk wrote: Sun Dec 01, 2024 1:09 pm Ok.
Już wiem.
Może komuś się przyda.
Nie jest konieczne, ale zalecane sparowanie HM z RC.
Zaletą tego jest, że w przypadku jakiejś "awari" BOX-a urządzenia komunikują się między sobą (HM<->RC).
Również nie trzeba pierwsze sparowac MH z RC przed dodaniem urządzeń do BOX-a (SUPLI), można to zrobić później, czyli pierwsze dodać i ustawić wszystko w CLUD-ie, a na końcu dopiero sparować HM z RC.
Ja osobiście mam wątpliwości czy bym zalecał parowanie bezpośrednio.
Plus jest jeden: głowica będzie miała odczyt temperatury z hm, gdy nie ma kontaktu z boxem. Będzie też można zmienić nastawę temperatury z przycisków.
Minusy:
- musisz pamiętać co z czym jest sparowane
- nie da się odparować pojedynczych urządzeń, więc w większości przypadków trzeba będzie urządzenie resetować do ustawień fabrycznych, usuwać z Boxa i potem dodawać wszystko od nowa i konfigurować. Np wymienisz hm na nowy i musisz resetować np 3x głowice, usuwać je z Boxa i na nowo każde urządzenie parować
- ustawienia z Boxa nie mają żadnego związku i przełożenia na bezpośrednie sparowanie. Jeśli w box ustawisz inny termometr, to nie będzie to uwzględnione w komunikacji bezpośredniej.
Ogólnie przy kilku urządzeniach, jest to do ogarnięcia. Ale większy system, bez skrupulatnej dokumentacji wykonanej przez użytkownika, jest wg mnie nie do ogarnięcia ;)

Rozumiem że to bezpośrednie połączenie jest kluczowe dla czujnika zalania i zaworu, ale przy ogrzewaniu wydaje mi się to mniej istotne, a poziom skomplikowania systemu mocno rośnie
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Też tak uważam. Warunek, że bramka bez dostępu do sieci Internet będzie w dalszym ciągu realizowała niezbędną transmisję danych między urządzeniami. Czy tak na 100% jest?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Patryk

@klew Dzięki za szczegółowe wyjaśnienie.
Masz rację, przy "prostym" układzie jest to jeszcze do ogarnięcia, przy bardziej rozbudowanym ... .
Brakuje rzeczywiście opcji, o której nawet Sam wspomniałeś, żeby była możliwość usuwania sparowanych urządzeń, bez konieczności przywracania ustawień fabrycznych.
Może AUROTON doda kiedyś taką możliwość w menu konfiguracji HM, tak jak jest teraz np: możliwość korekcji wyświetlanej temperatury na LCD.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Robert Błaszczak wrote: Sun Dec 01, 2024 3:35 pm Też tak uważam. Warunek, że bramka bez dostępu do sieci Internet będzie w dalszym ciągu realizowała niezbędną transmisję danych między urządzeniami. Czy tak na 100% jest?
Tak, box bez internetu będzie dalej działał lokalnie
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:

Return to “AURATON Radiator Controller”