Stałe znaczenie położenia wyłączników światła.

klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

kurus wrote: Sat Dec 14, 2024 10:31 am
klew wrote: Sat Dec 14, 2024 8:41 am
kurus wrote: Sat Dec 14, 2024 8:38 am

Ja właśnie tak zrobiłem i mam u siebie wszystkie włączniki monostabilne, minusem ich jest jak bardzo szybko naciśniesz to nie zadziała, goście też czasami zdziwieni o co chodzi i przez to zdarza się że, dłużej przytrzymają przycisk i załącza się wyzwalacz jak masz przypisany, już tak miałem kilka razy
Jakie masz sterowniki? W ROW była opcja w trybie konfiguracyjnym, gdzie ustawiało się czułość. Ja mam ustawione na najwyższą i jest znośnie (przyzwyczaiłem się;) )
Głównie to gui ale tam nie ma ustawień czułości, mam też mrow02 i chyab też nie widzę?
mROW nie ma tego ustawienia, ale tam reaguje szybciej niż najszybszy ROW ;)
Co do GG to nie wiem. Tam soft ustawia te czułości i nie wiem jak to jest w GG zrobione
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
mjacek

efekt można uzyskać także ustawiając w wyzwalaczach akcji tego kanału opcję "Włączanie" na "Włącz" i analogicznie - "Wyłączanie" na "Wyłącz"
Ale chyba dobrze rozumiem, że w razie awarii internetu to przestaje działać i pozbawiam się w ogóle możliwości włączenia światła?

Czy może jeśli wyzwalacz i akcja zamyka się w jednym urządzeniu, to nie musi przejśc przez serwer?
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

mjacek wrote: Sat Dec 14, 2024 4:02 pm
efekt można uzyskać także ustawiając w wyzwalaczach akcji tego kanału opcję "Włączanie" na "Włącz" i analogicznie - "Wyłączanie" na "Wyłącz"
Ale chyba dobrze rozumiem, że w razie awarii internetu to przestaje działać i pozbawiam się w ogóle możliwości włączenia światła?

Czy może jeśli wyzwalacz i akcja zamyka się w jednym urządzeniu, to nie musi przejśc przez serwer?
Wyzwalacze lecą przez serwer.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Wydaje mi się, że bez połączenia z cloud-em będzie działać tak, jak teraz masz ustawione, natomiast normalnie (dostęp do cloud) będzie działać według Twojego założenia.
Nie łatwiej ustawić te dwa action trigger i wszystko będziesz wiedział. :)
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

1. paczka sprężynek
2. piwo albo dwa
3. jeden wolny wieczór

i wszystkie bistabilne przerobione na monostabilne tanim kosztem.

Tak jak Krzysztof napisał do automatyki domowej nadają się tylko włączniki chwilowe.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
shimano73
Been thanked: 1 time

Mam 5 obwodów schodowych w domu sterowanych przez rów 01 lub 02 i nie ma problemu , nikomu nie przeszkadza czy klawisz jest w pozycji „włączonej „ czy „wyłączonej” w apce pokazuje prawidłowy stan , gdy w wiatrołapie klikam zgaś wszystko , wszystko co załączone gaśnie
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
RomanG

vajera wrote: Sat Dec 14, 2024 7:46 pm 1. paczka sprężynek
2. piwo albo dwa
3. jeden wolny wieczór

i wszystkie bistabilne przerobione na monostabilne tanim kosztem.
Do takiej roboty na cały dom to nie wiem, czy skrzynka wystarczy. :D
Pod koniec tej skrzynki, to uznam, że "bi" w tych wyłącznikach to już w ogóle mi nie przeszkadza. ;)
...a poważnie - nie zmieniałem na "mono", bo w razie "w" wyrzucam moduł i załączam standardowo.
Co kto lubi.
Lector
Has thanked: 13 times
Been thanked: 25 times

Wyrzucisz moduł i sprężynkę i też działa ;)
Niespełniony automatyk. :mrgreen:
https://3d-lamp.photos/
https://pool.lector.top/
RomanG

Koledzy, absolutnie nie neguję wyższości wyłączników monostabilnych w zastosowaniu w automatyce domowej. I takie rozwiązanie zaproponowano na początku wątku, natomiast podałem rozwiązanie alternatywne, które nie jest idealne. Osobiście nie mam w tym przypadku żadnego problemu - to nie mój wątek. ;)
Tam, gdzie mam wył. bistabilne, wszystko działa prawidłowo, aczkolwiek jest ich niewiele.
mjacek

No więc trochę poeksperymentowałem, trochę pomyślałem i rozwiązałem problem.

Podłączyłem trigger tylko do zdarzenia "wyłącz", i ma wykonać "wyłącz".
Ponieważ nie podłączam triggera do zdarzenia "przełącz", to lokalnie działa poprawnie. Natomiast w sytuacji gdy zostało wyłączone centralnie (to u mnie najczęstszy wkurzający przypadek), przełączenie zapala lampę, a trigger po pół sekundy ją gasi - to przywraca "normalne" ustawienie.

Cały mój dotychczasowy problem polegał na tym, że wydawało mi się, iż podłączając trigger pod którekolwiek ze zdarzeń zablokuję połączenie lokalne (ze zdarzenia "przełącz klawisz" na funkcię "przełącz przekaźnik") i zdam się wyłącznie na internet. A prawda jest taka, że to by się stało tylko, gdybym podłączył trigger pod zdarzenie "przełącz".

Nie sprawdzałem tego, ale logika mówi mi że mógłbym podłączyć jeszcze trigger pod "wyłącz" i wyłączać przez serwer - ale ten use case nie ma u mnie praktycznego znaczenia.

Return to “Pomoc”