Pomożesz w trenowaniu sztucznej inteligencji ?

klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

Patryk wrote: Wed Dec 18, 2024 10:11 pm Proszę:
Stary:
viewtopic.php?p=185472#p185472
Nowy:
viewtopic.php?p=192002#p192002
Interesujące.
Osobiście nie mam pomysłu co z tym możnaby sensownego zrobić na aktualnym modelu licznika impulsów.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Patryk

Dlatego, że przy impulsatorach, ten problem nie występuje, ale przy zdjęciach już tak.
Liczniki podlegają legalizacji i nie zawsze otrzymuje się fabrycznie nowy, tylko licznik (używany) po legalizacji.
klew

Patryk wrote: Wed Dec 18, 2024 10:24 pm Dlatego, że przy impulsatorach, ten problem nie występuje, ale przy zdjęciach już tak.
Liczniki podlegają legalizacji i nie zawsze otrzymuje się fabrycznie nowy, tylko licznik (używany) po legalizacji.
Nadal w Supli to jest modelowane kanałem licznika impulsu i na wprowadzanie innego kanału, który będzie robić praktycznie to samo, nie ma przestrzeni.

Ja mam licznik czytany radiowo i tam też lądują wartości bezpośrednio z licznika.

Nie mówię że nie. Tylko że nie mam pomysłu jak to tego sensownie podejść
Patryk

Ja tylko "sygnalizuje", że jak takie rozwiązanie trafi do sprzedaży komercyjnej, to co niektórzy mogą mieć "pretensje", bo po wymianie licznika, będą zmuszeni usunąć całą historie pomiarów.
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

klew wrote: Wed Dec 18, 2024 10:28 pm Nie mówię że nie. Tylko że nie mam pomysłu jak to tego sensownie podejść
Button w cloud "Wymiana licznika" -> wpisz wartość startową "nowego licznika" ?
YoMan
Been thanked: 6 times

Ja też przy uruchomieniu swojego cam meter na dzień dobry dostałem pik zużycia 10m3 co jest nie prawdą.
klew

Duch__ wrote: Thu Dec 19, 2024 4:12 am Ja też przy uruchomieniu swojego cam meter na dzień dobry dostałem pik zużycia 10m3 co jest nie prawdą.
Pierwszy pomiar nie robi zużycia. Tam pewnie się wcisnął jakiś inny pierwszy niepoprawny pomiar i dlatego te 10 było widoczne.
Teraz model działa już o niebo lepiej, więc możliwe że by ten problem nie wystąpił. Natomiast zawsze można usunąć historię i nie będzie tego przyrostu. W momencie uruchomienia licznika, praktycznie nic takim usunięciem nie tracimy
klew

YoMan wrote: Wed Dec 18, 2024 11:51 pm
klew wrote: Wed Dec 18, 2024 10:28 pm Nie mówię że nie. Tylko że nie mam pomysłu jak to tego sensownie podejść
Button w cloud "Wymiana licznika" -> wpisz wartość startową "nowego licznika" ?
To spoko, tylko jak to od strony technicznej zrobić?
Dodanie osobnej kolumny do tablicy z pomiarami z takim znacznikiem wydaje się marnowaniem miejsca (każdy jeden wiersz danych z pomiarem dostałby dodatkową wartość, tylko po to aby ona raz na 5 lat się zmieniła).
Można to dodać do osobnej tabeli, ale wtedy trzeba dane do każdego licznika zaciągać z dwóch miejsc.
No i trzeba by dać wgląd w dane historyczne (pewnie na zasadzie tabeli), aby user mógł wybrać konkretny wiersz z danymi, gdzie pojawił się pierwszy odczyt z nowego licznika i cloud oraz apki musiałyby wtedy sobie korygować i na nowo przeliczać dane, które już miały przetworzone.
Bo przecież nikt nie będzie widział, że powinien np:
1. Wyłączyć urządzenie czytające licznik
2. Wymienić sam licznik
3. Kliknąć coś w cloud i ustawić nową wartość początkową, zanim nowe pomiary trafią do supli i narobią bałaganu
4. Włączyć urządzenie odczytujące licznik.
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

A może wykorzystać do tego opcję wartość dodana w cloud , bo widzę że przyjmuje też wartości ujemne na próbę wpisałem -100. Po prostu przy wymianie licznik odjąć lub dodać taką wartość aby uzyskać stan z nowego licznika . Nie wiem z czym jest porównywana nowa zdjęcie ( nowa wartość ) z tym co w cloudzie bo jeśli tak to uwzględniając korektę to do historii powinen trafić poprawny wynik - nie wiem czy to dobry pomysł głośno myślę 😁

Ewentualnie wprowadzić korektę historii z danego dnia czyli jeśli by odczytało wartość z nowego licznika wrzuciło w pomiar wtedy skorygować to do poprawnej wartości

Zobaczę co zrobi jak odjąłem 100 - co wskoczy do historii
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew

Używanie do tego "wartości dodanej" jest dość kontrowersyjne, bo "wartość dodana" została dodana do tego, aby ktoś mając np. licznik w Supli z wartością początkową 0, mógł sobie ustawić tam np. +1000, aby wartość licznika wyświetlana w Supli pokrywała się z wartością liczydłą pokazywanego na samym liczniku.

Tutaj byśmy robili coś zgoła odwrotnego. Czyli mamy wskazanie licznika w Supli i na liczniku zgodne, ale odejmujemy wartość, aby zużycie się pokrywało, a wskazania liczydeł się rozjadą ;).

Do tego nadal procedura jest dość karkołomna, bo musisz taką korektę ustawić w trakcie wymiany, zanim pierwszy nowy odczyt trafi do Supli (czyli problem jak opisałem w poprzednim poście).

No i obecna forma "wartości dodanej" wzbudza nieustanne pytania i niezrozumienie nowych użytkowników. Nie wszyzstkie te tematy trafiają na forum. Dużo rozbija się o infolinię w Zamelu oraz o maile, fb itd.
Więc zwiększanie poziomu skoplikowania jest raczej mało wskazane.

Return to “Ogólna dyskusja”