Sterowanie taśmą led white

Simono
Been thanked: 6 times

Super, więc obejdzie się bez lutowania.
Co do reszty moich pytań?
vviking

Chciałbym odświeżyć temat - mam problem ze zmuszeniem do współpracy modułu Sinilink ESP-12F XY-WFMS.
Mam:
- zasilacz 24V DC
- taśma LED 24DC white
- Sinilink ESP-12F XY-WFMS
Przeanalizowałem i podziałałem wg tutoriala z opisu GUI-GENERICa:
https://gui-generic-builder.supla.io/gu ... mniacz-led
Po wgraniu softu i przejściu przez wstępną konfigurację w aplikacji mam widoczny ściemniacz, ale taśma w żaden sposób nie reaguje na suwak/koło. Włącz/wyłącz z poziomu "Ściemniacza" też nie działa. Myślę, że mogę mieć gdzieś błąd w ustawieniach GPIO dla Dimmera.
Oprócz ściemniacza jest widoczny zwykły "włącznik" - ten działa poprawnie. Mnie jednak najbardziej interesuje funkcja ustawienia mocy świecenie taśmy.

Znalazłem też iny post:
viewtopic.php?t=14179&start=10
Nic to nie zmienia - nie mam funkcji ściemniania.

Czy ktoś z forumowicze jest w stanie mi pomóc w poprawnej konfiguracji? A może jeszcze mi brakuje jakiegoś elementu?
HELP!
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

vviking wrote: Wed Dec 18, 2024 10:45 pm Chciałbym odświeżyć temat - mam problem ze zmuszeniem do współpracy modułu Sinilink ESP-12F XY-WFMS.
Mam:
- zasilacz 24V DC
- taśma LED 24DC white
Po wgraniu softu i przejściu przez wstępną konfigurację w aplikacji mam widoczny ściemniacz, ale taśma w żaden sposób nie reaguje na suwak/koło. Włącz/wyłącz z poziomu "Ściemniacza" też nie działa. Myślę, że mogę mieć gdzieś błąd w ustawieniach GPIO dla Dimmera.
Oprócz ściemniacza jest widoczny zwykły "włącznik" - ten działa poprawnie. Mnie jednak najbardziej interesuje funkcja ustawienia mocy świecenie taśmy.

Znalazłem też iny post:

Czy ktoś z forumowicze jest w stanie mi pomóc w poprawnej konfiguracji? A może jeszcze mi brakuje jakiegoś elementu?
HELP!
Jeżeli potrzebujesz tylko LED to niepotrzebnie masz zwykły włącznik, możliwe że wrzuciłeś go na gpio do ktorego powinien byc przypisany dimmer. (co sugeruje wyłączanie światła kiedy go wyłączasz) Nie znam modułu ale z opisu wynika ze do dimmera gpio4. Przekaźnik z konfiguracji usuń, niepotrzebny do niczego. I jeszcze sprawdz poprawność podłaczenia +/- ... jak jest pomylone to też nie działa
YoMan

YoMan wrote: Wed Dec 18, 2024 11:47 pm
vviking wrote: Wed Dec 18, 2024 10:45 pm Chciałbym odświeżyć temat - mam problem ze zmuszeniem do współpracy modułu Sinilink ESP-12F XY-WFMS.
Mam:
- zasilacz 24V DC
- taśma LED 24DC white

Znalazłem też iny post:

HELP!
Jeżeli potrzebujesz tylko LED to niepotrzebnie masz zwykły włącznik, możliwe że wrzuciłeś go na gpio do ktorego powinien byc przypisany dimmer. (co sugeruje wyłączanie światła kiedy go wyłączasz) Nie znam modułu ale z opisu wynika ze do dimmera gpio4. Przekaźnik z konfiguracji usuń, niepotrzebny do niczego. I jeszcze sprawdz poprawność podłaczenia +/- ... jak jest pomylone to też nie działa
No właśnie nie, przycisk (włącznik) dodaje się automatycznie jak dodajesz funkcje DIMMER w GUI. Przy wyborze portu GPIO w INNE nie można wybrać portu przekaźnika, który jest pod GPIO4 - jest niedostępny, nie ma go na liście, tak samo jak nie ma na liście GPIO12 czyli przycisku.

Próbowałem stworzyć binarke po JSON jak i z tutoriala z forum - efekt ten sam, co bym nie ustawił, to ściemnianie nie działa :/

ps. generowalem binarke z GUI pod konkretne JSON jak i pod ESP8285 (taki moduł jest fizycznie na tej płytce, jak i po ESP8286 (sugerując się tutorialem)). Z braku pomysłów odezwałem się tutaj. Może ktoś ma jakiś pomysł?
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

vviking wrote: Fri Dec 20, 2024 5:13 pm No właśnie nie, przycisk (włącznik) dodaje się automatycznie jak dodajesz funkcje DIMMER w GUI.
Nic mi o tym nie wiadomo. Nie spotkałem się nigdy z takim zachowaniem
vviking wrote: Fri Dec 20, 2024 5:13 pm Może ktoś ma jakiś pomysł?
Bez urządzenie w rękach ciężko mi będzie coś więcej poradzić. Ma być dodany dimmer I przyciski. I ma działać
YoMan
Been thanked: 1 time

Hej, Temat jest prosty tylko trochę zawiły, Generujesz soft wg Json z tasmoty {"NAME":"Sinilink MOS","GPIO":[0,0,576,0,224,1,0,0,32,288,0,0,0,0],"FLAG":0,"BASE":18} oraz w gui dodajesz z zakładki INNE RGB, Dimer. Przekaźnik i przycisk niestety dodaje się z automatu i nie można go wyłączyć podczas generowania pewnie jakieś niedopatrzenie. Dalej jak już wgrasz powyższy soft. To zaloguj się po IP 192.168.1.4 wejdź w zakładkę przekaźnniki i zrób 0 a nie jeden. Zapisz i reset. Dalej zakładka przyciski wybierz sobie RX i do niego przylutuj kabelek do którego podłączysz fizycznie przycisk oraz do masy. Dalej zakładka INNE i tak zamiast 0 wybierasz 1 dalej WHITE / DIMMER pin GPIO4 zapisz reset, uzupełnij dane z pierwszej strony i będzie śmigać.

Jak coś to pisz.

Czytając twój post nie możesz wybrać pinu bo jest przypisany do innych funkcji w tym wypadku do przekaźnika, jak zmienisz ilość na 0 pojawi się do wyboru. :D
https://pietras-81.aqi.eco/
vviking

Zasadniczo poszło - zapomniałem podziękować - nadrabiam!
DZIĘKI!
Gitman

Trochę ci to zajęło :D
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Gitman wrote: Fri Aug 01, 2025 5:23 pm Trochę ci to zajęło :D
...czas, to wartość względna :lol:

Return to “Pomoc”