Nie zgodzę się z Twoją teorią.
Specjalnie zastosowałem przewody o większym przekroju ponieważ znalazłem gdzieś sugestię, że zbyt cienkie przewody mogą być źródłem tych nieprawidłowości.
Identyczna sytuacja dzieje się na trzech bramach (identycznych) w trzech różnych miejscach oddalonych od siebie w odległości około 10 km - przypadek ? - nie sądzę.
Dla pokazania, że sterowniki reagują na wstrząsy / uderzenia musiałem w niego puknąć. W rzeczywistości zadziałanie wywoływały szczekające psy przy napędzie bramy, a w pozostałych przejeżdżające „ciężkie” samochody. Dla mnie też jest to dziwne ale faktycznie tak jest. Na stole w domu przy zasilaniu napięciem stałym i przemiennym walenie wręcz w sterownik, nie powodowało żadnych problemów. Cyrki dopiero zaczynają się po podpięciu do CAME. Napędów u klientów nie monitowałem więc nie wypowiem się na ten temat ale zastosowanie SV rozwiązało problem. Przy jednym napędzie zostawiłem SBW z uwagi na lepszy zasięg WiFi ( brama za daleko od źródła WiFi) - SBW lepiej sobie radzi z zasięgiem. Sterownik wisi na przewodach i działa prawidłowo.
Kończę temat - dziękuję wszystkim za odpowiedzi i rady
samoczynne otwieranie zamykanie zmiana stanu
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Po tym co zobaczyłem zaskoczyłbyś mnie jakbyś napisał inaczej.
Trudno mi się do tego odnieść ponieważ nie znam jej treści. Użyłeś przewodów, które mogą generować inne problemy w postaci fizycznego oddziaływania na konstrukcję przy poruszaniu nimi. Z przewodami mogą być np. problemy jeśli coś się na nich indukuje.tomekj wrote: Fri Dec 20, 2024 1:37 pm Specjalnie zastosowałem przewody o większym przekroju ponieważ znalazłem gdzieś sugestię, że zbyt cienkie przewody mogą być źródłem tych nieprawidłowości.
Janek zauważył, że zawsze, gdy piecze ciasto, zaczyna padać deszcz. Po kilku takich sytuacjach stwierdza:tomekj wrote: Fri Dec 20, 2024 1:37 pm dentyczna sytuacja dzieje się na trzech bramach (identycznych) w trzech różnych miejscach oddalonych od siebie w odległości około 10 km - przypadek ? - nie sądzę.
Moje ciasto powoduje deszcz! Jeśli chcemy uniknąć opadów, przestanę piec!
Aby wzbudzić przekaźnik należałoby go uderzyć pod odpowiednim kątem z odpowiednią siłą co nie oznacza, że w ogóle się da to wykonać nie niszcząc konstrukcji. Gdyby to było takie proste wiesz co by się działo z przekaźnikami w samochodach ?tomekj wrote: Fri Dec 20, 2024 1:37 pm Dla pokazania, że sterowniki reagują na wstrząsy / uderzenia musiałem w niego puknąć.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
Mirosław F.
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 22 times
Z elektronicznego punktu widzenia sytuacja, którą opisujesz jest co najmniej dziwna. Przeprowadzałem dziś osobiście testy na urządzeniu uderzając je w różnych miejscach i sytuacja nie wystąpiła. Nie mniej jednak Twój przypadek nie daje mi spokoju. Zachęcam Cię do przesłania urządzeń celem diagnostyki. Proszę też o informację na PW skąd jesteś? Może nie jest to daleko od Pszczyny i będziemy w stanie zająć się tematem osobiście u Ciebie.tomekj wrote: Fri Dec 20, 2024 1:37 pm Nie zgodzę się z Twoją teorią.
Specjalnie zastosowałem przewody o większym przekroju ponieważ znalazłem gdzieś sugestię, że zbyt cienkie przewody mogą być źródłem tych nieprawidłowości.
Identyczna sytuacja dzieje się na trzech bramach (identycznych) w trzech różnych miejscach oddalonych od siebie w odległości około 10 km - przypadek ? - nie sądzę.
Dla pokazania, że sterowniki reagują na wstrząsy / uderzenia musiałem w niego puknąć. W rzeczywistości zadziałanie wywoływały szczekające psy przy napędzie bramy, a w pozostałych przejeżdżające „ciężkie” samochody. Dla mnie też jest to dziwne ale faktycznie tak jest. Na stole w domu przy zasilaniu napięciem stałym i przemiennym walenie wręcz w sterownik, nie powodowało żadnych problemów. Cyrki dopiero zaczynają się po podpięciu do CAME. Napędów u klientów nie monitowałem więc nie wypowiem się na ten temat ale zastosowanie SV rozwiązało problem. Przy jednym napędzie zostawiłem SBW z uwagi na lepszy zasięg WiFi ( brama za daleko od źródła WiFi) - SBW lepiej sobie radzi z zasięgiem. Sterownik wisi na przewodach i działa prawidłowo.
Kończę temat - dziękuję wszystkim za odpowiedzi i rady
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
ul. Zielona 27
-
klew
- Has thanked: 136 times
- Been thanked: 137 times
Masz może film lepszej jakości? U mnie taka miniaturka się wyświetla, że nic tam nie widać.tomekj wrote: Thu Dec 19, 2024 10:29 pmoto link do filmu prezentującego działanie na uderzenie : https://drive.google.com/file/d/1DBVeWv ... drive_link
Urządzenie jest połączone z Wi-Fi i cloud? Jak zachowuje się dioda?
Czy po odłączeniu np jednego przewodu od przekaźnika sbw problem nadal występuje?
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Krzysiek, na komputerze jest trochę lepiej, bo faktycznie na telefonie to wielkość znaczka pocztowego. Ale i na komputerze jakość nie powala.klew wrote: Fri Dec 20, 2024 5:57 pm Masz może film lepszej jakości? U mnie taka miniaturka się wyświetla, że nic tam nie widać.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
-
tomekj
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Generalnie info o lokalizacji bramy z tym dziwnym przypadkiem byłoby wskazane. Wystarczy miejscowość. Jeśli to gdzieś daleko od Pszczyny, to może ktoś z zaawansowanych Forumowiczów będzie miał na tyle blisko, aby przyglądnąć się temu przypadkowi.Mirosław F. wrote: Fri Dec 20, 2024 5:55 pm Z elektronicznego punktu widzenia sytuacja, którą opisujesz jest co najmniej dziwna. Przeprowadzałem dziś osobiście testy na urządzeniu uderzając je w różnych miejscach i sytuacja nie wystąpiła. Nie mniej jednak Twój przypadek nie daje mi spokoju. Zachęcam Cię do przesłania urządzeń celem diagnostyki. Proszę też o informację na PW skąd jesteś? Może nie jest to daleko od Pszczyny i będziemy w stanie zająć się tematem osobiście u Ciebie.
Także @tomekj, jeśli to nie problem, podaj swoją miejscowość. Jak to jest gdzieś blisko Zielonej Góry (do 60 - 80 km), to ja się deklaruję podjechać.
Edit: Już wiemy, że chodzi o Rawicz. Może jest na Forum ktoś z tych okolic?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
-
Mirosław F.
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 22 times
Niestety jest przerwa Świąteczna, ale też służę pomocą. Urządzenia również mogę wymienić ale Zamel zaczyna pracować dopiero 7 stycznia.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
ul. Zielona 27
-
tomekj
pzygmunt wrote: Fri Dec 20, 2024 5:30 pmna szybko nie znajdę gdzie to wyczytałemPo tym co zobaczyłem zaskoczyłbyś mnie jakbyś napisał inaczej.
jeśli myślisz, że jestem przysłowiowym piekarzem - to się mylisz. Nie napisałem w pierwszym poście "mam problem: dwa działają, jeden nie - POMOCY !!! " tylko przedstawiłem swoje spostrzeżenia i uwagi w nadziei, że rozmawiam z fachowcami i profesjonalistami w swojej dziedzinie aby wspólnie przedyskutować zaistniałą sytuację - jak widać pomyliłem się.Janek zauważył, że zawsze, gdy piecze ciasto, zaczyna padać deszcz. Po kilku takich sytuacjach stwierdza:
Moje ciasto powoduje deszcz! Jeśli chcemy uniknąć opadów, przestanę piec!
Zawsze traktowałem Twoje wypowiedzi z poważaniem jako cenne wskazówki - teraz zostałem przyrównany do dzieciaka, który bawi się kabelkami na podwórku albo do "piekarza" - szacunek dla piekarzy.
żeby było śmieszniej - sterownik montowałem u mechanika samochodowego i właśnie do takiego porównania nawiązaliśmy - co by było w samochodach ....Aby wzbudzić przekaźnik należałoby go uderzyć pod odpowiednim kątem z odpowiednią siłą co nie oznacza, że w ogóle się da to wykonać nie niszcząc konstrukcji. Gdyby to było takie proste wiesz co by się działo z przekaźnikami w samochodach ?
Jak wspomniałem wcześniej - na innym zasilaniu AC i DC na stole we warsztacie nic takiego się nie działo, także na innych napędach bramowych - tylko i wyłącznie ten SBW-02 + CAME serii BXV - 3 identyczne zestawy
Przewody jakie zastosowałem to linka o przekroju żyły 1,0 mm2, wcześniej drut o przekroju żyły 0,5 mm2 - producent dopuszcza stosowanie przewody o przekroju do 2,5 mm2 (instrukcja obsługi - sprawdziłem)Użyłeś przewodów, które mogą generować inne problemy w postaci fizycznego oddziaływania na konstrukcję przy poruszaniu nimi. Z przewodami mogą być np. problemy jeśli coś się na nich indukuje.