ROW-01 padł?

Sterownik jednokanałowy
Duch__
Been thanked: 6 times

A propos tplinka to u mnie taki nie dawał rady z 10 modułami srw.
kurus

Robert Błaszczak wrote: Sat Dec 21, 2024 1:39 pm 253 jak już :lol:

Bardzo dużo routerów domyślnie ma ustawioną o wiele mniejszą pulę adresów na usłudze DHCP. Dodatkowo z powodu różnych błędów zapycha im się tablica MAC. Dlatego czasami pomaga restart samego routera. Warto także aktualizować firmware routerów.
Niestety cena idzie w parze z jakością tych urządzeń. Nie bez powodu TP-Link ma trafić na czarną listę w USA.
Dobra o jeden nie chodzi 😅
Wliczając IP routera to 254.
Po jakimś czasie wydaje mi się że, nieużywany adres IP jest zwalniany przez DHCP, nie jestem w tym biegły ale jakieś podstawy znam, i czy obecne routery serio są tak ułomne że, urządzenie z tym samym MAC adresem co połączenie może dostać nowe IP? Zawalić tablicę MAC w sumie można według mnie w sposób taki że, w nowych telefonach, systemach jest coś takiego jak prywatny adres IP i mając tę funkcję aktywną to co połączenie z WiFi telefon generuje nowy mac adres i dostaje nowe IP i tak mając kilka tel to robi się burdel jeszcze jak dzierżawa jest na jakiś długi okres. Zawsze można przypisać do urządzeń iot stały IP po mac adresie i po problemie.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

O widzisz. Słusznie poruszyłeś kwestię maskowania MAC przez współczesne smartfony. Co słabsze routery mogą mieć z tym problem.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
inhuman

Mirosław F. wrote: Sat Dec 21, 2024 7:59 am Nie zaobserwowaliśmy takiego problemu na większą skalę. Proszę, aby taki moduł który ulegnie uszkodzeniu przesłać bezpośrednio do mnie celem diagnozy.
Ok. Podeślę 1x RNW i 1x ROW.

Nie sądzę, żeby był problem z routerem. Taki występował tylko jak wifi szło z routera (max 60 czy 64 urządzeń), obecnie całe wifi jest przez unifi lr i tam jeszcze sporo mam do limitu.
Poza tym uszkodzenie powoduje, że te moduły w ogóle nie reagują na podpięcie zasilania i załapują np. 1 raz na 5. Czyli ROW nie działa nawet z przycisków lokalnych.
Tak samo było z poprzednim RNW - po wygrzebaniu z puszki zaczął działać, wsadziłem do puszki i znowu padł. Po podpięciu na krótko startował losowo.
Duch__
Been thanked: 6 times

Zimny lut.

Return to “ZAMEL ROW-01”