problem w włączeniem ogrzewania - dzwine zachowanie

klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Mmof wrote: Sun Dec 22, 2024 4:24 pm Zgadzam się na 100% jest to moje niedopatrzenie więc dzięki za info ale nie zmienia to faktu że czekam na tą jedną zmianę w RC czyli możliwości wyboru z PID i bez PID.😉 A tak na marginesie kiedy tej opcji można się spodziewać?
Myślę że najważniejsze są najpierw poprawki do algorytmu pid i tutaj Auraton nad tym pracuje - trwają testy kolejnej wersji.
Mamy też już przygotowany protokół komunikacyjny, który wprowadza możliwość ustawienia między innymi algorytmu oraz histerezy, ale tutaj mamy wstępną wersję softu dla HM.
Potem wg mnie trzeba poprawić błąd związany z dodaniem urządzeń do kilku centralek, przez co urządzenia po czasie robią się offline - to wychodzi powoli u ludzi, którzy mieli testowego Boxa a teraz mają nowego. Oraz u osób, które wcześniej korzystały z centralki Pulse, a chciałyby przejść na Box.
Do tego mamy przerwę świąteczną.
Także wg mnie najwcześniej w drugiej połowie stycznia, ale to tylko moje zgadywanie
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Mmof
Has thanked: 34 times
Been thanked: 4 times

klew wrote: Sun Dec 22, 2024 4:39 pm
Mmof wrote: Sun Dec 22, 2024 4:24 pm Zgadzam się na 100% jest to moje niedopatrzenie więc dzięki za info ale nie zmienia to faktu że czekam na tą jedną zmianę w RC czyli możliwości wyboru z PID i bez PID.😉 A tak na marginesie kiedy tej opcji można się spodziewać?
Myślę że najważniejsze są najpierw poprawki do algorytmu pid i tutaj Auraton nad tym pracuje - trwają testy kolejnej wersji.
Mamy też już przygotowany protokół komunikacyjny, który wprowadza możliwość ustawienia między innymi algorytmu oraz histerezy, ale tutaj mamy wstępną wersję softu dla HM.
Potem wg mnie trzeba poprawić błąd związany z dodaniem urządzeń do kilku centralek, przez co urządzenia po czasie robią się offline - to wychodzi powoli u ludzi, którzy mieli testowego Boxa a teraz mają nowego. Oraz u osób, które wcześniej korzystały z centralki Pulse, a chciałyby przejść na Box.
Do tego mamy przerwę świąteczną.
Także wg mnie najwcześniej w drugiej połowie stycznia, ale to tylko moje zgadywanie
Powiem tak dam szansę jeszcze RC ustawiłem tak że HC jest włączone tylko jak RC tego zażąda HM jest można powiedzieć termometrem w jednym pomieszczeniu, na inne pomieszczenia dałem starego Salusa ale to się zmieni jeszcze obserwuję na chwilę obecną RC jak się zachowa bo jest lepiej niż na początku ale jednak jeszcze trochę jej brakuję jej do tego co bym chciał.
Na możliwość ustawiania histerezy i wyłączania algorytmu PID mogę nawet do lutego poczekać mam nadzieję że uda się to w tym okresie grzewczym bo jeżeli będzie działać to tak jak zakładam to Auraton pójdzie na wszystkie pomieszczenia nie ukrywam że praktycznie miałem termostaty ogarnięte i w tym sezonie zimowym by zostały podłączone do grzejników ale dostałem się na testy Bramki no i nawet mi się to spodobało więc chcę przy tym systemie zostać 😉
Zapraszam na Facebook do wspólnej pomocy mniej zawansowanym użytkownikom Supla.
https://www.facebook.com/groups/suplazamel
https://www.facebook.com/groups/supladiy
https://www.facebook.com/groups/suplaauraton
Patryk

@Mmof
Nie znam Twojej instalacji.
Piszesz, że Masz piec na pellet.
Ja mam na węgiel (ekogroszek), który pracuję w "FUZZY LOGIC" (3÷15kW).
Również mam ogrzewanie podłogowo-grzejnikowe.
Nie rozumiem, czemu chcesz wyłączyć PID w termostatach (grzejnikowych) ?
Przecież wtedy to będzie pracować 0-1.
Grzejnik grzeje na max, grzejnik się wyłącza.
Przecież żaden piec na paliwa stałe, nie jest w stanie utrzymać przy takiej pracy (grzejników) zadanej temperatury.
No chyba, że Masz bufor, to inna sprawa.
Obecnie testuję v24.12.03 beta, no i jest "fajnie".
klew

Patryk wrote: Sun Dec 22, 2024 8:12 pm Obecnie testuję v24.12.03 beta, no i jest "fajnie".
Daj znać jakie są Twoje wrażenia i czy lepiej trzyma zadaną temperaturę.
Ogólnie to jest wersja jeszcze w trakcie testów i pewnie nie jest to ostatnia wersja :)
Mmof

Patryk wrote: Sun Dec 22, 2024 8:12 pm @Mmof
Nie znam Twojej instalacji.
Piszesz, że Masz piec na pellet.
Ja mam na węgiel (ekogroszek), który pracuję w "FUZZY LOGIC" (3÷15kW).
Również mam ogrzewanie podłogowo-grzejnikowe.
Nie rozumiem, czemu chcesz wyłączyć PID w termostatach (grzejnikowych) ?
Przecież wtedy to będzie pracować 0-1.
Grzejnik grzeje na max, grzejnik się wyłącza.
Przecież żaden piec na paliwa stałe, nie jest w stanie utrzymać przy takiej pracy (grzejników) zadanej temperatury.
No chyba, że Masz bufor, to inna sprawa.
Obecnie testuję v24.12.03 beta, no i jest "fajnie".
Tak mam bufor 1000 l i w tym momencie jak PID jest włączony i głowica otwarta na 5% grzejnik zimny a pompki pchają wodę z bufora w instalację i wychładza się szybko. Lepiej jest jak dogrzeje strefę i się wyłącza. Mam porównanie bo widzę częstotliwość rozpalania się pieca wcześniej rozpalał się 90% przypadków na rządzenie CWU a nie bufora teraz jest 50/50 . A to jednak pochłania jakieś pieniądze bo średnio przy tej pogodzie miałem rozpalenie 2 razy na 3 dni tak można liczyć i około 12-14 kg pelletu na jedno dogrzanie CWU i Bufora tyle że teraz piec rozpala się raz na dobę.😉
Patryk

klew wrote: Sun Dec 22, 2024 9:34 pm
Patryk wrote: Sun Dec 22, 2024 8:12 pm Obecnie testuję v24.12.03 beta, no i jest "fajnie".
Daj znać jakie są Twoje wrażenia i czy lepiej trzyma zadaną temperaturę.
Ogólnie to jest wersja jeszcze w trakcie testów i pewnie nie jest to ostatnia wersja :)
Już jest dobrze, a nawet bardzo dobrze.

W porównaniu do v24.12.01 "noc a dzień".

Nastawa:
Piwnica (tylko RC): 18,0°C;
Parter (głowice manualne (3.2)): 22,0°C;
Pietro (sypialnia RC + pozostałe 3 pomieszczenia, głowice manualne 3.1): 21,0°C;
Pomieszczenia z otwartymi przeszczeniami (wzajemnie się ogrzewają).

Ja wiem, że każda instalacja jest inna, oraz każde pomieszczenie, jest również inne, dlatego wyrażam sugestie w/g mojej instalacji.

W v24.12.03 beta, jest obecnie algorytm "Włącz/wyłącz z nastawą środkową".
Gdyby jeszcze tym można było regulować, (w prawo, w lewo), to w/g mnie było by już idealnie.
Obecnie np: "Ustawiając 21°C przy histerezie 1°C, pełne otwarcie będzie przy 20,5°C, a pełne zamknięcie przy 21,5°C".

W moim przypadku, (w sypialni, przy nastawie 21,0°C), gdybym mógł ustawić -0,2°C, to (podejrzewam) temperatura była by idealnie 21,0°C.
Czyli pełne otwarcie przy 20,3°C, a pełne zamknięcie, przy 21,3°C.

Natomiast w drugim pomieszczeniu (piwnica, nastawa 18,0°C) obecna nastawa "środkowa" (algorytm) jest "niemal" idealna 18,0°C.

Wykresy:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew

Patryk wrote: Mon Dec 23, 2024 10:52 am W v24.12.03 beta, jest obecnie algorytm "Włącz/wyłącz z nastawą środkową".
Gdyby jeszcze tym można było regulować, (w prawo, w lewo), to w/g mnie było by już idealnie.
Obecnie np: "Ustawiając 21°C przy histerezie 1°C, pełne otwarcie będzie przy 20,5°C, a pełne zamknięcie przy 21,5°C".
Gdzie masz algorytm "włącz/wyłącz z nastawą środkową"? Pisałeś, że masz tylko Głowice, a głowice pracują tylko na PID obecnie.
Patryk wrote: Mon Dec 23, 2024 10:52 am Wykresy:
Wykresy wyglądają bardzo przyzwoicie :)
Patryk

klew wrote: Mon Dec 23, 2024 11:25 am
Gdzie masz algorytm "włącz/wyłącz z nastawą środkową"? Pisałeś, że masz tylko Głowice, a głowice pracują tylko na PID obecnie.
Sugerowałem się opisami z HM i RC
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Mmof

Zrobiłem aktualizację do 24.12.03 Bety i w pierwszym grzaniu RC przegrało pomieszczenie chyba że teraz na nowo się uczy zachowania.
klew

Patryk wrote: Mon Dec 23, 2024 11:35 am Sugerowałem się opisami z HM i RC
HM pracuje wg histerezy i taki algorytm jest tam wyświetlony. Choć u Ciebie on pewnie nie jest wcale brany pod uwagę do grzania domu.

RC pracuje wg PID i taki ma też algorytm wyświetlony na zdjęciu, które wstawiłeś.
Zapomnieliśmy zaktualizować opis "algorytmów" pod tym polem, ale dotyczy on tylko dwóch algorytmów na bazie histerezy, które nie są dostępne obecnie dla RC.

Return to “AURATON Radiator Controller”