Binary sensor
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Standardowo dodany binary sensor jest wyłączony w cloud. Nie mogę znaleźć jak go uruchomić domyślnie włączony z funkcją, np. czujnik otwarcia okna.
YoMan
-
YoMan
któym nawiasie i jakie cyfry - to jest właśnie pytanieMaciek663 wrote: Wed Dec 25, 2024 2:37 pm A nie wystarczy w nawiasie wpisać cyfry? Tylko teraz nie pamiętam w którym repo było to opisane.
tworzę sensor w oparciu o klasę binary sensor (trochę ją zmieniam) i inicjuję obiekt:
Code: Select all
binarySensor_[i] = new binarySensor(...........);YoMan
-
klew
- Has thanked: 136 times
- Been thanked: 137 times
Ustaw to przez setDefaultFunctionYoMan wrote: Wed Dec 25, 2024 4:19 pmpo rejestracji w cloud mam żółty kafelek i "brak funkcji" - muszę wybrać jaki to czujnik (brama, okno, etc). Jak zrobić, żeby ta funkcja była już wybranaCode: Select all
binarySensor_[i] = new binarySensor(...........);
To to działa przy pierwszej rejestracji. Potem zmienić funkcje możesz tylko w cloud
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
YoMan
tego ostatniego to się domyślałemklew wrote: Wed Dec 25, 2024 4:32 pmUstaw to przez setDefaultFunctionYoMan wrote: Wed Dec 25, 2024 4:19 pmpo rejestracji w cloud mam żółty kafelek i "brak funkcji" - muszę wybrać jaki to czujnik (brama, okno, etc). Jak zrobić, żeby ta funkcja była już wybranaCode: Select all
binarySensor_[i] = new binarySensor(...........);
To to działa przy pierwszej rejestracji. Potem zmienić funkcje możesz tylko w cloud
czyli przykładowo:
Code: Select all
binarySensor_[i] = new binarySensor(........);
binarySensor_[i]->getChannel()->setBatteryPowered(true);
binarySensor_[i]->setDefaultFunction(SUPLA_CHANNELFNC_OPENINGSENSOR_DOOR);https://github.com/SUPLA/supla-device/b ... .cpp#L1444
Edit: i 2pytania dodatkowe:
1. Kiedy chcę wysłać brak odczytu temperatury i wilgotności zwracam TEMPERATURE_NOT_AVAILABLE oraz HUMIDITY_NOT_AVAILABLE - w apce odczytu brak (to jest OK) ale na wykresie później mam szpilki do -275 (temperatura) oraz 0% (wilgotność). Jak to ogarnąć, żeby była po prostu "dziura" w wykresie?
2. co należy zwrócić przy getBatteryLevel kiedy nie mam odczytu. Wysyłam return NAN; ale nie działa (pamięta ostatni stan)
YoMan
-
klew
Dostępne funkcje są w proto.h, ale chyba nie ma nigdzie przypisanych funkcji do typów kanałów.
Ogólnie dla binary sensor, możesz w cloud zobaczyć.
Temperatura i wilgotność - tak jak napisałeś, one nie są zapisywane i szpilek nie będzie. To co opisałeś nie powinno mieć miejsca, więc albo coś źle opisałeś, albo jest jakiś błąd.
Battery level przyjmuje liczbę od 0 do 100. Można tylko skasować ten parametr i go nie wysyłać, wtedy serwer przyjmie ostatnią znaną wartość jako aktualną.
Ogólnie dla binary sensor, możesz w cloud zobaczyć.
Temperatura i wilgotność - tak jak napisałeś, one nie są zapisywane i szpilek nie będzie. To co opisałeś nie powinno mieć miejsca, więc albo coś źle opisałeś, albo jest jakiś błąd.
Battery level przyjmuje liczbę od 0 do 100. Można tylko skasować ten parametr i go nie wysyłać, wtedy serwer przyjmie ostatnią znaną wartość jako aktualną.
-
YoMan
A jednak ... może to kwestia apki? @mipolansk ? Chociaż przez mqtt leci -275 stopni zamiast braku pomiaru, w przypadku wilgotności leci -1%klew wrote: Wed Dec 25, 2024 9:15 pm Temperatura i wilgotność - tak jak napisałeś, one nie są zapisywane i szpilek nie będzie. To co opisałeś nie powinno mieć miejsca, więc albo coś źle opisałeś, albo jest jakiś błąd.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
YoMan
-
klew
Tak powinno chyba w mqtt być.YoMan wrote: Wed Dec 25, 2024 9:21 pmA jednak ... może to kwestia apki? @mipolansk ? Chociaż przez mqtt leci -275 stopni zamiast braku pomiaru, w przypadku wilgotności leci -1%klew wrote: Wed Dec 25, 2024 9:15 pm Temperatura i wilgotność - tak jak napisałeś, one nie są zapisywane i szpilek nie będzie. To co opisałeś nie powinno mieć miejsca, więc albo coś źle opisałeś, albo jest jakiś błąd.
Pobierz w cloud historię i zobacz jakie tam są wartości
-
YoMan
klew wrote: Wed Dec 25, 2024 9:31 pmTak powinno chyba w mqtt być.YoMan wrote: Wed Dec 25, 2024 9:21 pmA jednak ... może to kwestia apki? @mipolansk ? Chociaż przez mqtt leci -275 stopni zamiast braku pomiaru, w przypadku wilgotności leci -1%klew wrote: Wed Dec 25, 2024 9:15 pm Temperatura i wilgotność - tak jak napisałeś, one nie są zapisywane i szpilek nie będzie. To co opisałeś nie powinno mieć miejsca, więc albo coś źle opisałeś, albo jest jakiś błąd.
Pobierz w cloud historię i zobacz jakie tam są wartości
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
YoMan