Ja nie widzę w katalogu możliwości rozbudowy tego napędu o wejście SbS, także jedynie jakby ktoś przygotował soft pod urządzenie z osobnym przekaźnikiem na OPEN i osobnym na CLOSE, z możliwością ustawienie długiego czasu symulującego trzymanie przycisku, ale to też wątpliwe pod względem bezpieczeństwa, jeśli nie ma foto w świetle bramy.and111 wrote: Sun Dec 22, 2024 12:27 pm Jest to wersja ekonomiczna napędu do bram przemysłowych. Sterowanie nie posiada możliwości rozbudowania o dodatkowe funkcje.
Podłączenie sbw -02 do napędu bramy opuszczanej - prośba o pomoc w podłączeniu
-
kiler88
- Been thanked: 1 time
Jak kolega wyżej napisał:
-
cinas
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 7 times
Do modyfikacji soft który napisał kolega @lukfud
Dołożenie czujnika zamknięcia bramy jak nie ma i w sofcie dopisać iż am trzymać przekaźnik zamknij do czasu otrzymania sygnału brama zamknięta
Lub wykorzystać to co jest i dołożyć jeszcze jeden przekaźnik ( start stop ) który jak otrzyma sygnał z supli załączy się i podtrzyma działanie do czasu zadziałania krańcówki zamknij
viewtopic.php?t=14364
Dołożenie czujnika zamknięcia bramy jak nie ma i w sofcie dopisać iż am trzymać przekaźnik zamknij do czasu otrzymania sygnału brama zamknięta
Lub wykorzystać to co jest i dołożyć jeszcze jeden przekaźnik ( start stop ) który jak otrzyma sygnał z supli załączy się i podtrzyma działanie do czasu zadziałania krańcówki zamknij
viewtopic.php?t=14364
-
banshee12
To że jest centralka uboga to nie znaczy że się nie da.
Dlatego tez proszę Was o pomoc jak to zrobić.
Początkowo wydawało mi się że w aplikacji supla można zamykać "cokolwiek" trzymając przycisk tak długo jak potrzeba, że znajdzie się taki sterownik który tak właśnie będzie działać. Myślę że podobnie mogą.dzialac rolety w oknach - zamykasz je na tyle jak długo trzymasz przycisk. Przecież nie po to zakłada się rolety żeby była tylko opcja open 100% albo close 100%.
Tak samo chciałbym zrobić z bramą w warsztacie.
Wiadomo że nie zawsze otwieram na tą samą wysokość tylko zazwyczaj tyle ile potrzeba aby wjechało wyjechało auto. Chodzi tu bardziej o straty ciepła w zimę.
Jestem oczywiście w stanie dołożyć jakieś krańcówki tylko proszę o konkrety, jakie kupić, jak podłączyć, jaką suple podpiąć.
Aktualnie supla swb powędrowała do bramy skrzydłowej i furtki - ma się świetnie! Dziękuję
wygoda 
Dlatego tez proszę Was o pomoc jak to zrobić.
Początkowo wydawało mi się że w aplikacji supla można zamykać "cokolwiek" trzymając przycisk tak długo jak potrzeba, że znajdzie się taki sterownik który tak właśnie będzie działać. Myślę że podobnie mogą.dzialac rolety w oknach - zamykasz je na tyle jak długo trzymasz przycisk. Przecież nie po to zakłada się rolety żeby była tylko opcja open 100% albo close 100%.
Tak samo chciałbym zrobić z bramą w warsztacie.
Wiadomo że nie zawsze otwieram na tą samą wysokość tylko zazwyczaj tyle ile potrzeba aby wjechało wyjechało auto. Chodzi tu bardziej o straty ciepła w zimę.
Jestem oczywiście w stanie dołożyć jakieś krańcówki tylko proszę o konkrety, jakie kupić, jak podłączyć, jaką suple podpiąć.
Aktualnie supla swb powędrowała do bramy skrzydłowej i furtki - ma się świetnie! Dziękuję
Mylisz trochę pojęcia. Supla to system (oprogramowanie) a SBW to urządzenie.
Twój problem jest banalny do rozwiązania, ale dla kogoś kto posiada trochę wiedzy z zakresu elektroniki i zbuduje bardzo proste urządzenie (DIY). Nawet można kupić gotowy moduł (za kilkanaście/kilkadziesiąt złotych) z popularnych serwisów aukcyjnych i wgrać mu odpowiednie oprogramowanie z funkcjami, które Cię interesują (np. właśnie Suplę). Może jest to do zrobienia nawet urządzeniami Zamela (z oprogramowaniem Supli, może nawet tym SBW-02), ale tutaj niech się wypowie ktoś, kto je dobrze zna i wie, jak to połączyć i uruchomić. Możesz też napisać tutaj viewforum.php?f=44 i zlecić wykonanie takiego urządzenia. Pewnie znajdzie się ktoś chętny za rozsądne pieniądze...
Wg mnie powinno wystarczyć jakieś ESP (np. 32c3), dwa przekaźniki i kontaktron. Do tego soft z GG i powinno działać (łącznie z pokazaniem stanu bramy zamknięta/otwarta). Sam mam taki układ DIY (jeszcze na starym ESP8266) na Supli i działa już 2 lata bez problemów. Projekt podobny do tego, tylko bez zbędnych "wodotrysków" https://www.youtube.com/watch?v=5ga5jfvk55A
Twój problem jest banalny do rozwiązania, ale dla kogoś kto posiada trochę wiedzy z zakresu elektroniki i zbuduje bardzo proste urządzenie (DIY). Nawet można kupić gotowy moduł (za kilkanaście/kilkadziesiąt złotych) z popularnych serwisów aukcyjnych i wgrać mu odpowiednie oprogramowanie z funkcjami, które Cię interesują (np. właśnie Suplę). Może jest to do zrobienia nawet urządzeniami Zamela (z oprogramowaniem Supli, może nawet tym SBW-02), ale tutaj niech się wypowie ktoś, kto je dobrze zna i wie, jak to połączyć i uruchomić. Możesz też napisać tutaj viewforum.php?f=44 i zlecić wykonanie takiego urządzenia. Pewnie znajdzie się ktoś chętny za rozsądne pieniądze...
Wg mnie powinno wystarczyć jakieś ESP (np. 32c3), dwa przekaźniki i kontaktron. Do tego soft z GG i powinno działać (łącznie z pokazaniem stanu bramy zamknięta/otwarta). Sam mam taki układ DIY (jeszcze na starym ESP8266) na Supli i działa już 2 lata bez problemów. Projekt podobny do tego, tylko bez zbędnych "wodotrysków" https://www.youtube.com/watch?v=5ga5jfvk55A
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036-
cinas
Jak pisałem wcześniej , poproś @lukfud by zmodyfikował soft który zrobił dla mnie o funkcję aby przekaźnik zamknij działał do czasu potwierdzenia zamknięcia bramy przez krańcówkę
Musisz zamontować krańcówkę która potwierdzi zamknięcie bramy, płytka z przekaźnikami to i transoptor do kupienia ,
Jak nie posiadasz umiejętności z montażem płytki to mogę przygotować HW
Musisz zamontować krańcówkę która potwierdzi zamknięcie bramy, płytka z przekaźnikami to i transoptor do kupienia ,
Jak nie posiadasz umiejętności z montażem płytki to mogę przygotować HW
-
banshee12
Dziękuję, na pewno skontaktuje się z w.w osobą.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Wydaje mi się, że jeśli sterowanie z Supli ma odwzorować dokładnie sposób sterowania przyciskami, to może być problem. Na dodatek ta brama nie ma fotokomórek i jak ktoś zdalnie będzie ją próbował zamknąć, a w świetle bramy będzie stał samochód, na dodatek samochód klienta, to może być to dosyć kosztowne zamknięcie bramy. Przypuszczam, że właśnie z tego powodu producent sterownika napędu nie dał możliwości sterowania krok po kroku. Sterownik bramy nie obsługuje fotokomórki.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
@Robert Błaszczak ma rację ale.... jeśli ktoś miałby Ci zrobić dedykowany soft to poza kontaktronem powinien uwzględnić fotokomórkę, którą należałoby podłączyć pod moduł tak by nie zadziałał w momencie gdy ktoś lub coś stoi w bramie.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
cinas
Wystarczy dać w szereg fotokomórkę i krańcówkę oba urządzenia muszą być podłączone szeregowo ( NC ) wtedy przerwanie obwodu zatrzyma bramępzygmunt wrote: Thu Dec 26, 2024 1:06 pm @Robert Błaszczak ma rację ale.... jeśli ktoś miałby Ci zrobić dedykowany soft to poza kontaktronem powinien uwzględnić fotokomórkę, którą należałoby podłączyć pod moduł tak by nie zadziałał w momencie gdy ktoś lub coś stoi w bramie.
Nie musi być uwzględnione w sofcie