Chciałbym powiesić sobie na zewnątrz domu małą stację pogodową, coś na wzór projektu
Stacja pogodowa by @shimano73
viewtopic.php?t=5131
ale chyba podzielę go na dwie części. Pierwsza część to byłby pomiar temperatury, ciśnienia, wilgotności i smogu. Po przeczytaniu paru wątków (z uwzględnieniem przede wszystkim wymienionego i paru jego odprysków) przymierzam się do zakupu zestawu Nettigo z dodatkowym BH1750, osuplowaniu go z użyciem GGB (wydaje mi, że wszystko co tu będzie GGB obsłuży) i powieszeniu całości tuż nad podsufitką, tak aby "czerpnia" powietrza do SDS011 wystawała poniżej + jakoś wyprowadzony BH1750 też na tę podsufitkę. Nad podsufitką mam 230V od oświetlenia (można go użyć do wieczornego ładowania akumulatorka) oraz niewykorzystany YTDY 6x0,5 wyprowadzony z garażu (mogę go użyć albo do zasilania Nettigo albo do podłączenia czujników do modułu umieszczonego w garażu).
Druga część byłaby oddzielnym urządzeniem: czujniki deszczu, siły i kierunku wiatru umieszczone na kominie wentylacyjnym - przewody od nich spuszczone kanałem wentylacyjnym do domu (najprawdopodobniej kotłowni albo garażu) i tam jakiś moduł z ESP na pokładzie robiłby to co trzeba. Ten drugi moduł jak rozumiem wymaga już dedykowanego oprogramowania, ale wydaje mi się, że ta sprawa jest do ogarnięcia na bazie tego co we wcześniej wymienionym wątku @shimano73 i @SOYER: Czujnik wiatru i deszczu
viewtopic.php?t=16100
https://forbot.pl/forum/topic/24675-czu ... ci-wiatru/
Na razie chciałbym się spytać o wady zaproponowanych miejsc umieszczenia modułów/czujników. Dla mnie zaletą są gotowe pomysły zestawu Nettigo (i części, których nie muszę oddzielnie kupować) dot. uszczelniania układu przy wyprowadzeniu czujników obudowy. Zleży mi też na umiejscowienie w niewidocznym miejscu tego co nie musi być na wierzchu.
Stacja pogodowa - pytania
-
Pietras81
- Been thanked: 1 time
Jeśli chcesz czujnik jakości powietrza wraz z grzalka od netiego to pozostaje soft od Shimano73. GG tego nie obsługuje. Co do miejsc to temp. powinno się mierzyc 1-1.5m od gruntu na otwartym terenie wiec pod dachem będzie trochę przekłamywać.
https://pietras-81.aqi.eco/
-
malarz
- Been thanked: 2 times
OK to będzie powód aby go przenieść na aktualne SuplaDevice + WebInterface na co jak rozumiem @shimano73 nie miał czasu/chęci. Postaram się coś z tym zrobić. Chyba, że ktoś już zaczął to bym dołączył.Pietras81 wrote: Sat Dec 28, 2024 10:03 pm Jeśli chcesz czujnik jakości powietrza wraz z grzalka od netiego to pozostaje soft od Shimano73. GG tego nie obsługuje.
A różnica jest liniowa (i do skorygowania) czy lepiej dać dodatkowo DS18B20 na długim kablu i ukryć go za rynną? A wynik BME280 pominąć?Pietras81 wrote: Sat Dec 28, 2024 10:03 pm Co do miejsc to temp. powinno się mierzyc 1-1.5m od gruntu na otwartym terenie wiec pod dachem będzie trochę przekłamywać.
Próbuję przerobić pomysły na działające projekty w ArduinoIDE.
-
[email protected]
- Has thanked: 18 times
- Been thanked: 26 times
Unikaj długich kabli to będziesz miał mniej problemów 
Zobacz sobie mój projekt , ja mam 2m kabel od czujników do esp , działa ale czasem któryś czujnik protestuje i potrzebny jest restart .
Powieś to w takim miejscu gdzie łatwo wejdziesz
u mnie dlatego wisi trochę pod dachem bo albo długi przewód zasilania i wchodzenie na 4m żeby się dostać do esp albo esp w garażu na wysokości rąk a czujniki na 2m po drugiej stronie ściany - szczerze mówiąc to jest zabawka , więc czy pokaże pomiar deszczu to mi to lotto , ważne żeby pokazywało że wieje i temperature i jakość powietrza
Zobacz sobie mój projekt , ja mam 2m kabel od czujników do esp , działa ale czasem któryś czujnik protestuje i potrzebny jest restart .
Powieś to w takim miejscu gdzie łatwo wejdziesz