Definicja kanału offline

YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Czy jest jakaś metoda, która pozwoli mi jeden z kanałów na urządzeniu wyświetlić jako offline? W sensie oznaczyć czerwoną kropką a apce?
YoMan
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

YoMan wrote: Mon Dec 30, 2024 9:19 am Czy jest jakaś metoda, która pozwoli mi jeden z kanałów na urządzeniu wyświetlić jako offline? W sensie oznaczyć czerwoną kropką a apce?
coś->getChannel()->setOffline();
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

klew wrote: Mon Dec 30, 2024 9:34 am
YoMan wrote: Mon Dec 30, 2024 9:19 am Czy jest jakaś metoda, która pozwoli mi jeden z kanałów na urządzeniu wyświetlić jako offline? W sensie oznaczyć czerwoną kropką a apce?
coś->getChannel()->setOffline();
thx.
w opozycji będzie coś->getChannel()->setOnline(); ???
YoMan
Been thanked: 2 times

YoMan wrote: Mon Dec 30, 2024 3:22 pm w opozycji będzie coś->getChannel()->setOnline(); ???
Patrząc na https://github.com/SUPLA/supla-device/b ... /channel.h

wygląda że tak. Mi się bardziej podoba
->getChannel()->setOnlineAndNotAvailable();

Ale nie jest całkiem tym czego sam szukam. Efektem są:
* pełne czerwone kropki w aplikacji (choć licznik czasu wyłącznika schodowego odlicza dalej)
* informacja o rozłączeniu w cloudzie
* ikona jak w stanie wyłączonym
* dalej można operować fizycznym przyciskiem.

@klew szukam czegoś, co zablokuje wykonywanie na kanale jakichkolwiek akcji, dopóki on sam nie uzna i tego nie odblokuje natomiast stan powinien być zarówno w aplikacji jak i cloudzie pokazywany na bieżąco ze wszystkimi tego objawami (zmiana ikony, zielone kropki). Tzn, chcę włączyć przekaźnik i uniemożliwić jego wyłączenie przez zadany czas (kontrolowany przez iterateAlways() danej klasy). Reakcję na przyciski fizyczne muszę zablokować oczywiście niezależnie, ale to jest do zrobienia.
Próbuję przerobić pomysły na działające projekty w ArduinoIDE.
klew

W Supli nie ma blokady kanału.
Te stany offline online i not available to tylko stany (w apce to będzie jeszcze robione).
malarz

klew wrote: Mon Dec 30, 2024 9:14 pm W Supli nie ma blokady kanału.
Te stany offline online i not available to tylko stany (w apce to będzie jeszcze robione).
Ale te stany de facto m.in. blokują wykonywanie akcji z poziomu aplikacji czy clouda. Problemem jest tylko to, że chciałbym nie blokować reszty. Jaka jest różnica pomiędzy Offline i OnlineNotAvailable? Ja nic nie zauważyłem, ale pewnie coś jest.
klew

malarz wrote: Mon Dec 30, 2024 9:22 pm
klew wrote: Mon Dec 30, 2024 9:14 pm W Supli nie ma blokady kanału.
Ale te stany de facto m.in. blokują wykonywanie akcji z poziomu aplikacji czy clouda. Problemem jest tylko to, że chciałbym nie blokować reszty. Jaka jest różnica pomiędzy Offline i OnlineNotAvailable? Ja nic nie zauważyłem, ale pewnie coś jest.
Online and not available oznacza że kanał jest online, ale nie jest dostępny (np ze względu na obecną konfigurację).
Nie wiem czy tam wszystko jest blokowane. Nie było to naszą intencją aby blokować, bo kanał który tego używa, po stronie swojego softu wszystko będzie blokował.
malarz

klew wrote: Mon Dec 30, 2024 10:07 pm Online and not available oznacza że kanał jest online, ale nie jest dostępny (np ze względu na obecną konfigurację).
Nie wiem czy tam wszystko jest blokowane. Nie było to naszą intencją aby blokować, bo kanał który tego używa, po stronie swojego softu wszystko będzie blokował.
Tak właśnie odczytałem nazwę. Natomiast w praktyce w aplikacji i w cloudzie praktycznie nie ma różnicy pomiędzy NotAvailable a Offline. Z tego co piszesz wynika, że miał wyglądać raczej jak czynny kanał z jakimś rodzajem informacji, że nie można nic w nim zrobić.
klew

malarz wrote: Tue Dec 31, 2024 11:32 am Tak właśnie odczytałem nazwę. Natomiast w praktyce w aplikacji i w cloudzie praktycznie nie ma różnicy pomiędzy NotAvailable a Offline. Z tego co piszesz wynika, że miał wyglądać raczej jak czynny kanał z jakimś rodzajem informacji, że nie można nic w nim zrobić.
Jeszcze ten "not available" nie jest dokończony. Wydawało mi się, że w Cloud to już było, ale rzeczywiście nie działa to poprawnie, albo nie jest dokończone.
malarz

Dobrze wiedzieć. W takim razie ja będę czekał na skończenie prac nad nim.

Return to “supla-dev”