NIEBEZPIECZEŃSTWO! - Termostat an gniazdku GOSUND

QBA-dev
Has thanked: 2 times
Been thanked: 3 times

Drodzy użytkownicy tego forum.
Nie mam nic do przerabiania chińskich urządzeń z oryginalnego softu na SUPLę, i sam to też robię, ale przy okazji wiem coś o prądzie i mam uprawnienia SEP.
Już kilka razy przewijał się tu temat robienia z Sonoffa Basic przekaźnika bezpotencjałowego i że nie jest to zalecana praktyka.

Poprawcie mnie jeśli się mylę, a chyba nie bo przerabiałem gniazdka Gosund czy Lanberg na SUPLę i je otwierałem.
Nawet miałem podobny pomysł z dodaniem czujnika temperatury żeby moja dziewczyna widziała w aplikacji temperaturę wody w bojlerze do którego dorobiłem sterowanie takim gniazdkiem. Jednak szybko z tego pomysłu zrezygnowałem bo te urządzenia nie mają w środku żadnej izolacji galwanicznej, tylko elektronika jest zasilana tzw. zasilaczem beztransformatorowym - wykorzystywany jest spadek napięcia na kondensatorze będącym bezpośrednio pod napięciem sieci.

Do rzeczy:
Ktoś(pewnie ma tu konto) sprzedaje na Allegro gniazdka gosund przerobione na termostaty poprzez dołożenie czujnika ds18b20:
https://allegro.pl/oferta/gniazdko-wifi ... 7008356069

Nie wiem czy ten człowiek zdaje sobie sprawę z tego że na pinach, w cienkich kablach tego legendarnego czujniczka temperatury biega sobie napięcie fazowe!

Wydaje mi się że powinienem to zgłosić, no chyba że mnie ktoś oświeci że wszystko jest OK
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

Temat długi jak rzeka.
Pozostaje tylko zgłaszanie takich aukcji do Allegro.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
matrix0606

Niestety w przypadku zasilaczy beztransformatorowych, zawsze na konkretnych pinach panuje pełne napięcie sieci 230VAC i nie każdy zdaje sobie z tego sprawę.
Nawet ludzie sprzedający pompy wody, które mają wypompowywać wodę z poziomów niższych niż może sprawić to grawitacja, gwarantują, że takich pomp można używać do wanien czy brodzików.
Vivo V21 5G 8G RAM + 4G SWAP - Funtouch OS 12 Global
MOBO - MSI B350 Tomahawk || GPU - XFX Radeon RX 6600 Speedster
CPU - Ryzen5 1400 3,2G || PSU - SPC Vero | L2 500W 80 Plus Bronze
RAM - HyperX 2x8GB 3200MHz CL16 Predator RGB
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

QBA-dev wrote: Sun Dec 29, 2024 9:19 pm [...]

Nie wiem czy ten człowiek zdaje sobie sprawę z tego że na pinach, w cienkich kablach tego legendarnego czujniczka temperatury biega sobie napięcie fazowe!

Wydaje mi się że powinienem to zgłosić, no chyba że mnie ktoś oświeci że wszystko jest OK
Widać, że chęć zysku jest większa od zdrowego rozsądku. Aukcję, którą podlinkowałeś wystawia akurat prywatny użytkownik, ale sporo jest też takich wystawianych przez firmy. I tak, warto zgłosić. Czasem to coś daje i usuwają. A czasem nie. Czekam za to na nagłówek w którymś z większych serwisów internetowych typu: "Supla zabiła człowieka!", bo ludzie często stosują skrót myślowy łącząc nazwę oprogramowania z nazwą sprzętu. Ostatnio na Forum jest sporo takich przykładów.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
Pietras81
Been thanked: 1 time

QBA-dev wrote: Sun Dec 29, 2024 9:19 pm Drodzy użytkownicy tego forum.
Nie mam nic do przerabiania chińskich urządzeń z oryginalnego softu na SUPLę, i sam to też robię, ale przy okazji wiem coś o prądzie i mam uprawnienia SEP.
Już kilka razy przewijał się tu temat robienia z Sonoffa Basic przekaźnika bezpotencjałowego i że nie jest to zalecana praktyka.

Poprawcie mnie jeśli się mylę, a chyba nie bo przerabiałem gniazdka Gosund czy Lanberg na SUPLę i je otwierałem.
Nawet miałem podobny pomysł z dodaniem czujnika temperatury żeby moja dziewczyna widziała w aplikacji temperaturę wody w bojlerze do którego dorobiłem sterowanie takim gniazdkiem. Jednak szybko z tego pomysłu zrezygnowałem bo te urządzenia nie mają w środku żadnej izolacji galwanicznej, tylko elektronika jest zasilana tzw. zasilaczem beztransformatorowym - wykorzystywany jest spadek napięcia na kondensatorze będącym bezpośrednio pod napięciem sieci.

Do rzeczy:
Ktoś(pewnie ma tu konto) sprzedaje na Allegro gniazdka gosund przerobione na termostaty poprzez dołożenie czujnika ds18b20:
https://allegro.pl/oferta/gniazdko-wifi ... 7008356069

Tez już o tym pisałem w innym temacie. Niestety ludzie tracą czasami wyobraźnie.
viewtopic.php?p=192831#p192831

Koleś jest niestety nie poważny.
Co najgorsze napisze jeszcze raz Ludzie nie są świadomi co kupują.
Ja czasami też zrobię komuś jakiś termometr na wemosie, bardzo często jak próbuje wybić sonoffa z głowy to argumenty do niech nie docierają. Już nie raz słyszałem "Przecież sonoff to SUPLA" a co ja im chce jakieś składane wemomosy wciskać.
https://pietras-81.aqi.eco/
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Niebezpieczne produkty należy zgłaszać tutaj
https://uokik.gov.pl/kontakt-inspekcja-handlowa
SUPLA.... Nareszcie w domu.
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Na forum zastanawiano się także, czy takie urządzenia z separacją galwaniczna mogą być rozszerzane o jakieś czujniki.
Nawet, gdyby taka separacja była, to konstrukcja z reguły nie jest przystosowana do takiej przeróbki, a chodzi przede wszystkim o odległość (bliskość napięcia niebezpiecznego).
To, że "ludziom to działa" nie jest argumentem, bo ten jeden przypadek na milion może dotyczyć każdego!!!
...nawet osobę postronną.

ps. przytoczona aukcja - to gniazdko bez jakiegokolwiek czujnika, chyba, że sprzedawca zdążył już zmienić.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Pokazała Ci się inna aukcja tego sprzedającego. Przedmiotowa została zakończona.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

RomanG wrote: Mon Dec 30, 2024 1:04 pm ps. przytoczona aukcja - to gniazdko bez jakiegokolwiek czujnika, chyba, że sprzedawca zdążył już zmienić.
Zdążył zakończyć sprzedaż. Zapewne po zobaczeniu tematu na Forum. Ale dalej sprzedaje przerobione sonoffy na beznapięciowe do sterowania bram.

Ps. Śmiem twierdzić, że do połowy przyszłego roku ubędzie sporo tego typu sprzedawców. Allegro jak i inne podmioty pozwalające na sprzedaż muszą zgodnie z dyrektywą DAC7 raportować do urzędu skarbowego dochód każdego, kto w ciągu roku zrealizował minimum 30 transakcji. Sprzedając urządzenia elektroniczne na dzień dobry trzeba być płatnikiem VAT i dokumentować sprzedaż przy pomocy kasy fiskalnej (na kasę nie ma żadnego progu przychodowego). Natomiast można prowadzić sprzedaż w ramach tzw. działalności nierejestrowanej. Co oczywiście nie zwalnia z odprowadzania podatku VAT i kasy fiskalnej.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Pietras81
Been thanked: 1 time

Najgorsze że na 99% ta osoba jest na forum czyta co piszemy i niestety ma to w trzech literkach.
https://pietras-81.aqi.eco/

Return to “Ogólna dyskusja”