Kaskadowe oświetlenie schodów

Magical Moments

Cześć, tym razem zastanawiam się nad wykonaniem kaskadowego oświetlenia schodów.
Mam nie zawiele czasu bo stolarz już nad nimi pracuje.

Rozważam opcję zakupu dedykowanego gotowego sterownika.
No ale skoro w domu króluje supla, szkoda aby nie wykożystać jej potencjału. Widziałem na YT filmiki z wykożystaniem
ROW 07 ale podawanie 230V odpada. Chcę zrobić wszystko na taśmach led 12V.

Czy ktoś z was wymyślił patent na wiele kanałów aby koszta nie były gigantyczne ? Mam 17 schodów do zrobienia. Dół i góra to napewno czujki ruchu. Być może dodatkowo przyciski.
Jeżeli to nie będzie supla, to napewno jeszcze czujnik zmierzchu.
Niemożliwe nie istnieje, zawsze jest rozwiązanie.
Młotek, Gafa, Trytki - będzie jak nowe.

SRW-01 x 4
Sonoff MINI x 2
Gosund SP111 x 8
lukfud
Has thanked: 13 times
Been thanked: 11 times

https://www.facebook.com/groups/supladiy
https://www.facebook.com/groups/suplazamel
https://www.facebook.com/groups/suplaauraton
https://smartnerzeczy.pl
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Znajdziesz na forum płytki gdzie przekaźników jest przynajmniej 16.
viewtopic.php?t=12456

Na Ali jest tego też cała masa
https://pl.aliexpress.com/item/1005005968545293.html
SUPLA.... Nareszcie w domu.
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Magical Moments wrote: Mon Dec 30, 2024 9:58 am Cześć, tym razem zastanawiam się nad wykonaniem kaskadowego oświetlenia schodów.
Mam nie zawiele czasu bo stolarz już nad nimi pracuje.

Rozważam opcję zakupu dedykowanego gotowego sterownika.
No ale skoro w domu króluje supla, szkoda aby nie wykożystać jej potencjału. Widziałem na YT filmiki z wykożystaniem
ROW 07 ale podawanie 230V odpada. Chcę zrobić wszystko na taśmach led 12V.

Czy ktoś z was wymyślił patent na wiele kanałów aby koszta nie były gigantyczne ? Mam 17 schodów do zrobienia. Dół i góra to napewno czujki ruchu. Być może dodatkowo przyciski.
Jeżeli to nie będzie supla, to napewno jeszcze czujnik zmierzchu.
"Schodziarzowi" w sumie nic do tego. Niech zrobi w stopniach lub podstopnicach (według gustu) kanały na paski led, najlepiej gotowe korytka z mlecznymi kloszami (żeby nie było widać pojedynczych diód, co przy słabszych paskach jest widoczne, im głębsze korytko tym mniej widać). Warto dać korytka aluminiowe, żeby odprowadzały ciepło = paski dłużej pożyją. Od każdego stopnia dwie żyły do miejsca, gdzie będzie sterownik, tak samo 2x od czujek ruchu i od ewentualnych przycisków. Do tego miejsca doprowadź 230v i ewentualnie LAN. Zarezerwuj mniej więcej 40x20 cm miejsca na sterownik i zasilacz(e). Tak przygotowaną instalację podepniesz do czego będziesz chciał. Zalecałbym nie przesadzać z mocą LED. Dałem na zewnątrz 10w/mb a w środku 5w/mb. Te na zewnątrz najwięcej działają na 80%, bo na 100% są za mocne IMHO. Można dać paski COB, na których prawie nie widać diód ale są raczej mocne (i droższe).
Poprawka: jeżeli podświetlenie ma być kolorowe to tych żył nieco więcej (rgb = 4x, rgbw =5x, etc)
YoMan

Myślę że tym razem "Nie wszystko Supla co się świeci".
Przygotuje instalację pod sterownik z popularnego serwisu za 300 - 400 zł a byćmoże kiedyś uda się go podmienić na coś z Suplą. Przecież instalacja będzie taka sama. Tak naprawdę to w tych sterownikach brakuje tylko modułu wifi i esp.

Co do samych pasków led, to maksymalnie 7,2 W od zaufanych dostawców. Dodatkowo powinny być zasilone obustronnie aby nie było spadków.

A schodziarzowi do tego to, że nie będę kuć jak połozy schody by je zniszczyć skoro teraz jest łatwy dostęp.
Niemożliwe nie istnieje, zawsze jest rozwiązanie.
Młotek, Gafa, Trytki - będzie jak nowe.

SRW-01 x 4
Sonoff MINI x 2
Gosund SP111 x 8
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Magical Moments wrote: Mon Dec 30, 2024 4:00 pm Myślę że tym razem "Nie wszystko Supla co się świeci".
Przygotuje instalację pod sterownik z popularnego serwisu za 300 - 400 zł a byćmoże kiedyś uda się go podmienić na coś z Suplą. Przecież instalacja będzie taka sama. Tak naprawdę to w tych sterownikach brakuje tylko modułu wifi i esp.

Co do samych pasków led, to maksymalnie 7,2 W od zaufanych dostawców. Dodatkowo powinny być zasilone obustronnie aby nie było spadków.

A schodziarzowi do tego to, że nie będę kuć jak połozy schody by je zniszczyć skoro teraz jest łatwy dostęp.
Dlatego napisałem, żebyś poprowadził przewody a potem to hulaj dusza. Co do pasków to łączenie z dwóch stron wymagane jest przy >5m a przy instalacji 24v >10m. Chyba nie będziesz miał tak szerokich schodów?? :) Jeden przewód na stopnień wystarczy z jednej strony.
Tanim modułem za 300zł nie ogarniesz chyba oświetlenia kaskadowego? (a może już tak to staniało). Był kiedyś na forum chyba sterownik z efektami i ściemniaczem. Musisz pogrzebać.
YoMan
Has thanked: 2 times

Jakiś czas temu wykonałem sterownik do podświetlenia schodów z tego tematu
viewtopic.php?t=9097
i jak by cię interesował to leży u mnie niewykorzystany
radzik_r
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

viewtopic.php?t=9097
Obecnie powstaje upgrade sterownika z tematu z linku

https://www.facebook.com/photo/?fbid=90 ... 500087690

Z uwagi iż często się zdarza że osoby mają 17-18 powstaje wersja że zwiekszona ilością kanałów, w tym przypadku 24 wyjscia
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “Ogólna dyskusja”