Problem po dodaniu mSRW-01

klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

banans wrote: Mon Jan 06, 2025 2:31 pm No więc pomęczyłem trochę temat mocniej i faktycznie, na sieci udostępnionej przez telefon oba moduły działają prawidłowo więc pierwszy teoretyczny wniosek, że to jednak jakiś problem z moją siecią domową. Sieć domową mam na routerze Asusa RT-AX82U i wygląda na to, że te moduły mają jakiś problem z kompatybilnością z routerami Asusa. Piszę, że to moduły mają problem, bo do tej pory nigdy wcześniej nie miałem żadnych kłopotów, żeby jakieś urządzenie (niezależnie czy 2.4Ghz czy 5GHz) nie łączyło się z tym routerem. Zacząłem zgłębiać ten temat i już kilka osób wcześniej na forum pisało, że moduły SRW mają kłopot z łączeniem się do różnych routerów Asusa. Sprawdziłem oczywiście różne kombinacje np. wyłączyłem zupełnie 5Ghz na routerze, stworzyłem osobną sieć domową tylko na 2.4Ghz, etc. żeby wykluczyć specyficzne ustawienia mojego routera , które mogą wpływać na zaobserwowany problem, ale nic to nie zmieniło. Jeśli ktoś ma jeszcze jakąś wskazówkę to chętnie posłucham. Druga opcja jaka mi pozostaje to odesłanie pozostałych modułów, które jeszcze czekają na instalację i wybranie rozwiązania innego dostawcy......
Ile masz łącznie urządzeń na tym routerze widocznych?
To nie jest nic specyficznego związanego z SRW. Większość innych urządzeń od Zamela jest dokładnie na tym samym układzie ESP z praktycznie identycznym softem dotyczącym obsługi Wi-Fi.
Te zwrócisz, a kupisz inne urządzenia na WiFi i prędzej czy później problem wróci.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
banans

Aktualnie mam 9 urządzeń podpiętych/aktywnych, ale zdarzało się, że było 15 i nie było żadnych problemów.
klew

banans wrote: Mon Jan 06, 2025 2:54 pm Aktualnie mam 9 urządzeń podpiętych/aktywnych, ale zdarzało się, że było 15 i nie było żadnych problemów.
To nie brzmi na dużo. Z reguły problemy zaczynają się między 25-30 urządzeń.

Te urządzenia pracują w standardzie b/g/n. Sprawdź czy można taki na routerze ustawić.
Poszukaj logów po stronie routera (lepsze mają jakieś logi i czasem można coś na tej podstawie poprawić).
Wrzuć screena z routera z ustawień wifi - może coś komuś się rzuci w oczy
wsosniak
Been thanked: 1 time

banans wrote: Sat Jan 04, 2025 12:38 pm Dzień dobry,

……. Sterownik po małej walce z siecią został dodany i jest widoczny w aplikacji…..

A co to za walka byla ? Może to jest klucz do rozwiązania twojego problemu

Wygląda tak jakby router pozwalał tylko jednemu z nich się z nim połączyć w tym samym czasie (a nie , że to supla pozwala się tylko jednemu z nich połączyć w tym samym czasie do cloud ) . Skup się na routerze , tak jakby oba urządzenia miały przydzielany ten sam IP ? A jakie mają MAC-ki ? Sprawdzałeś co jest w logach routera ? Na pewno coś dziwnego jest . Może temu routerowi reset do ustawień fabrycznych jest potrzebny ?
Ja bym ten router wywalił na zbity pysk i kupił nowy .

Żeby być na 100% pewnym że to problem routera jest , zrób tak, żeby oba te srw podłączyć przez inną sieć ( np hotspota z telefonu ) i jak się połączą z cloud , to na pewno to jest problem routera
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Zacznij od aktualizacji firmware tego Asusa. Mam Asusa RT-AX89X i nie mam kompletnie żadnych problemów z podłączaniem urządzeń Supla. Twój RT-AX82U to całkiem przyzwoity router.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
pablo5

klew wrote: Mon Jan 06, 2025 3:06 pm To nie brzmi na dużo. Z reguły problemy zaczynają się między 25-30 urządzeń.
A co w takim przypadku zrobić jak zaczynają się problemy z obsługą większej (ok. 30-40) liczby urządzeń?
klew

pablo5 wrote: Thu Jan 09, 2025 11:25 am
klew wrote: Mon Jan 06, 2025 3:06 pm To nie brzmi na dużo. Z reguły problemy zaczynają się między 25-30 urządzeń.
A co w takim przypadku zrobić jak zaczynają się problemy z obsługą większej (ok. 30-40) liczby urządzeń?
To są ograniczenie access pointa (routera) Wi-Fi.
Można albo ograniczać ilość urządzeń, albo zmodernizować domową sieć Wi-Fi.
Ja przesiadłem się na system Unifi jakiś czas temu. Ale osobiście nie polecam tego komuś, kto w "sieciach" uważa się za początkującego.
pablo5

A czy dodatnie do sieci domowej Access Pointa i połączenie go z routerem głównym w sposób przewodowy mogłoby rozwiązać problem?
Część urządzeń łączyła by się wtedy z routerem głównym, a część z dodatkowym AP - czy dobrze myślę?
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

pablo5 wrote: Thu Jan 09, 2025 11:40 am A czy dodatnie do sieci domowej Access Pointa i połączenie go z routerem głównym w sposób przewodowy mogłoby rozwiązać problem?
Część urządzeń łączyła by się wtedy z routerem głównym, a część z dodatkowym AP - czy dobrze myślę?
Ale adresy przydziela serwer DHCP który jest w routerze. AP to jest tak jak by antena do routera w skrócie. Na samym poczatku pisałeś że miałeś problemy z konfiguracją sieci, co dokładnie było problemem ? Nie przypisywałeś jakiś MAC adresów do urządzeń itd?
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
pablo5

Mam problem ze zbyt duża ilością urządzeń na Supli w mojej domowej sieci Wi-Fi - część urządzeń z Suplą (np Zamele) często mi się rozłącza. Myślę jak zrobić, żeby przy mojej liczbie urządzeń (ok 30-40, a w przyszłości pewnie więcej), wszystkie urządzenia działały stabilnie.

Return to “ZAMEL mSRW-01”