Termostat
Jeśli dobrze zrozumiałem to:Duch__ wrote: Sun Dec 29, 2024 8:25 am Gdzie mogę odczytać aktualną temperaturę zadaną w procesorze?
Code: Select all
int16_t currentHeatSetpoint = termostat->getTemperatureSetpointHeat();-
Duch__
- Been thanked: 6 times
Jak mogę wymusić na wybranym kanale żeby zaczął grzać mimo tego że jeszcze temperatura nie spadła poniżej zadanej histerezy?
Chce dopisać procedurę że jeśli coś grzeje, a inny kanał jest poniżej zadanej temperatury to też ma dogrzać do swojej temperatury zadanej. Ma to na celu ograniczyć cykle włączenia pieca. Przez to że mam kamerę skierowaną na termostat i piec to wielokrotnie widziałem jak jakieś pomieszczeń grzało, skończyło, piec się wygasił, a za 5-10 minut kolejne wymagało grzania. Tym sposobem bym ograniczył ciągłe odpalanie iskrownika.
Chce dopisać procedurę że jeśli coś grzeje, a inny kanał jest poniżej zadanej temperatury to też ma dogrzać do swojej temperatury zadanej. Ma to na celu ograniczyć cykle włączenia pieca. Przez to że mam kamerę skierowaną na termostat i piec to wielokrotnie widziałem jak jakieś pomieszczeń grzało, skończyło, piec się wygasił, a za 5-10 minut kolejne wymagało grzania. Tym sposobem bym ograniczył ciągłe odpalanie iskrownika.
-
vajera
- Has thanked: 291 times
- Been thanked: 161 times
Najprościej będzie chyba zrobić podklasę z VirtualThermometer, która będzie zbierać dane ze wszystkich Twoich termometrów i jako wartość wychodzącą wysyłać, np. minimalny pomiar.Duch__ wrote: Tue Jan 07, 2025 4:37 pm Jak mogę wymusić na wybranym kanale żeby zaczął grzać mimo tego że jeszcze temperatura nie spadła poniżej zadanej histerezy?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
-
elmaya
onDuch__ wrote: Tue Jan 07, 2025 4:37 pm Jak mogę wymusić na wybranym kanale żeby zaczął grzać mimo tego że jeszcze temperatura nie spadła poniżej zadanej histerezy?
Code: Select all
output_1->setOutputValue(1);Code: Select all
output_1->setOutputValue(0);-
klew
- Has thanked: 136 times
- Been thanked: 137 times
Dodam tylko, że te "setOutputValue" ominą kilka rzeczy, o które "dba" klasa HvacBase.
Tzn. on zawsze włączy wyjście. Kilka ms później HvacBase może go wyłączyć.
Takie włączenie też pominie te ustawienia dotyczące pilnowania, aby za często się nie włączało/wyłączało.
Klasa HvacBase pamięta też poprzedni stan i go do czegoś używa, a włączając "poza nią", ten stan będzie nieprawidłowy.
Ogólnie można tego użyć i powinno działać, ale trzeba zwrócić uwagę, czy nie generuje to jakichś efektów ubocznych.
Możesz też dodać issue do supla-device, aby dodać metodę na "wymuszone" załączanie termostatu, gdy warunek wyłączenie wyjścia nie jest spełniony.
Tzn. on zawsze włączy wyjście. Kilka ms później HvacBase może go wyłączyć.
Takie włączenie też pominie te ustawienia dotyczące pilnowania, aby za często się nie włączało/wyłączało.
Klasa HvacBase pamięta też poprzedni stan i go do czegoś używa, a włączając "poza nią", ten stan będzie nieprawidłowy.
Ogólnie można tego użyć i powinno działać, ale trzeba zwrócić uwagę, czy nie generuje to jakichś efektów ubocznych.
Możesz też dodać issue do supla-device, aby dodać metodę na "wymuszone" załączanie termostatu, gdy warunek wyłączenie wyjścia nie jest spełniony.
Najlepsze suple dla Twojego domu