Problem po dodaniu mSRW-01

robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

pablo5 wrote: Thu Jan 09, 2025 11:58 am Mam problem ze zbyt duża ilością urządzeń na Supli w mojej domowej sieci Wi-Fi - część urządzeń z Suplą (np Zamele) często mi się rozłącza. Myślę jak zrobić, żeby przy mojej liczbie urządzeń (ok 30-40, a w przyszłości pewnie więcej), wszystkie urządzenia działały stabilnie.
A czekaj ja cię pomysliłem z autorem tematu.
Albo rozbic sieć na dwa routery z innymi podsieciami a najlepiej zainwestować w mocny stabilny router. Jaki posiadasz obecnie ?
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
pablo5

Właśnie, czy trzeba rozbijać sieć na dwie podsieci? Czy nie można skonfigurować tak żeby była jedna nazwa (SSID) sieci Wi-Fi ale dwa AP (jeden z routera, drugi dodatkowy)?

Aktualnie mam tp-linka, ale dokładnie nie pamiętam jakiego - chyba Archer C7...
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Zrób osobny temat, albo znajdź wątek dotyczący Wi-Fi, routerów i access pointów.
Trochę tego na forum już było. Jeśli trudno znaleźć, to przynajmniej nie rób offtopa i załóż własny wątek na kontkretny temat.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
banans

Kończąc wątek - problemem okazała się zbyt słaba moc sygnału Wifi, która docierała do SRW i mSRW. Siła sygnału z routera (który stoi jednak dosyć daleko od tych odbiorników) była już na granicy odbioru i o ile jeszcze jeden odbiornik jakoś działał, to w momencie kiedy dołożyłem mSRW, odbiorniki zaczęły kanibalizować wzajemnie pasmo i stąd to nietypowe zachowanie, gdzie w danym momencie potrafił działać tylko jeden z nich. Wczoraj zakupiłem drugi router i podłączyłem go jako mesh node do routera głównego i od tego momentu wszystko działa bez problemu. Na ten moment wątek uważam za zamknięty i jednocześnie dziękuję za wszystkie komentarze i sugestie.

Return to “ZAMEL mSRW-01”