Czy Supla ma sens? Stabilność i skalowalność w nowo budowanym domu

YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

kawiakjaroslaw wrote: Sat Jan 11, 2025 1:05 pm Reasumując. Najlepiej dociągnąć do większości miejsc skrętkę (Koszt nie jest duży) tak aby na przyszłość nie było problemów podłączyć urządzenia Suplowe po eth oraz jakiś dobry AP a najlepiej dwa, które ogarną więcej urządzeń po wifi. A kiedy takowe urządzenia na eth się pojawią?
Do wielu miejsc dociągnąłem po dwie skrętki. Na większe odległości przyda się przewod masowy podwoić + np. 2 światła, 2 rolety, termometr ... o już brak żył. I wszędzie głębokie puszki a jeżeli jest budżet to gdzieniegdzie kieszeniowe
YoMan
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

kawiakjaroslaw wrote: Sat Jan 11, 2025 1:05 pm Reasumując. Najlepiej dociągnąć do większości miejsc skrętkę (Koszt nie jest duży) tak aby na przyszłość nie było problemów podłączyć urządzenia Suplowe po eth oraz jakiś dobry AP a najlepiej dwa, które ogarną więcej urządzeń po wifi. A kiedy takowe urządzenia na eth się pojawią?
Ja bym raczej radził zrobić instalację w gwiazdę na zwykłych przewodach na 230 V. Wtedy cały sprzęt montujesz w rozdzielni i ogólnie masz dużo systemów do wyboru.
Minus jest taki, że z tego się robi bardzo dużo kabli i ogromna rozdzielnia.

Instalację w gwiazdę możesz bez problemu podłączyć tradycyjnie, co może być zaletą w sytuacji sprzedaży domu, czy innego zdarzenia losowego na skutek którego w domu zostaną osoby, dla których inteligenty dom to czarna magia.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
kawiakjaroslaw

klew wrote: Sat Jan 11, 2025 2:08 pm
Ja bym raczej radził zrobić instalację w gwiazdę na zwykłych przewodach na 230 V. Wtedy cały sprzęt montujesz w rozdzielni i ogólnie masz dużo systemów do wyboru.
Minus jest taki, że z tego się robi bardzo dużo kabli i ogromna rozdzielnia.

Instalację w gwiazdę możesz bez problemu podłączyć tradycyjnie, co może być zaletą w sytuacji sprzedaży domu, czy innego zdarzenia losowego na skutek którego w domu zostaną osoby, dla których inteligenty dom to czarna magia.
Niestety myślałem o tym ale miejsce na rozdzielnicę jest mocno ograniczone. Więc kombinuję jak tu zrobić aby był wilk syty i owca cała. A ilość przewodów schodzących się do pomieszczenia technicznego już mnie przeraża.
PawelGawel

kawiakjaroslaw wrote: Sat Jan 11, 2025 8:13 am
Będę wdzięczny za wasze opinie i doświadczenia.

Pozdrawiam!
Jedyne co zauwazylem ze miewam problemy ( ale to z mojej winy ) z modulami sonoffa przerobionymi na SUPLE. Nie wiedziec ( moze ktos wie - mnie sie nie chce drazyc tematu ) - sonofffy maja firmware ktory domaga sie DNS'a gdzie oryginalne zamele chyba wogole nie odpytuja DNSa i wszystko leci po IP.
PawelGawel

kawiakjaroslaw wrote: Sat Jan 11, 2025 3:51 pm
Niestety myślałem o tym ale miejsce na rozdzielnicę jest mocno ograniczone. Więc kombinuję jak tu zrobić aby był wilk syty i owca cała. A ilość przewodów schodzących się do pomieszczenia technicznego już mnie przeraża.
Jakbym robil jeszcze raz system to bym wszedzie tam gdzie chcialbym miec sterowanie dolozylbym jeszcze jedna puszke . Zapomnij o tym ze gleboka puszka wystarcza. W kilku miejscach udalo mi sie przescignac ekipe od tynkow i podokladalem takie puszki z kieszonką ;)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
ramar4

Polecam suple mam 23 urządzenia ZAMELA żadnych problemów od 4 lat , pod warunkiem że ogarniesz sobie sieć wi-fi ( UWAŻAJ BO ONA STRASZNIE UZALEŻNIA)
2×ROW-01-ROP-01
2×ROW-01/16A
1×ROW-O1-RWS311J/Z
1×SLW-01
1×SLW-02
5×THW-01p
5×DS18B20
1×LIW-01
1×LEW-02
1×MEW-01
1×GMB-03
3×MSLW-02
1xPNW-01
2×mRow-02
2xLEW-01
1xSGW-01
1xmSLW-01
kawiakjaroslaw

ramar4 wrote: Sat Jan 11, 2025 6:37 pm Polecam suple mam 23 urządzenia ZAMELA żadnych problemów od 4 lat , pod warunkiem że ogarniesz sobie sieć wi-fi ( UWAŻAJ BO ONA STRASZNIE UZALEŻNIA)
Supla czy sieć Wi-Fi? :) Teraz jak sobie liczę ile potrzebuję urządzeń na start to jakieś 50-60 szt.. Myślałem aby zrobić sieć specjalnie pod SUPLE zamiast tzw. sieci dla gości albo wykorzystać do tego Mikrotik GrooveA 52 ac i wyłącznie pod smart dom jego użyć. Właśnie te puszki z kieszeniami chciałem wszędzie ładować.
ramar4

kawiakjaroslaw wrote: Sat Jan 11, 2025 7:20 pm
ramar4 wrote: Sat Jan 11, 2025 6:37 pm Polecam suple mam 23 urządzenia ZAMELA żadnych problemów od 4 lat , pod warunkiem że ogarniesz sobie sieć wi-fi ( UWAŻAJ BO ONA STRASZNIE UZALEŻNIA)
Supla czy sieć Wi-Fi? :) Teraz jak sobie liczę ile potrzebuję urządzeń na start to jakieś 50-60 szt.. Myślałem aby zrobić sieć specjalnie pod SUPLE zamiast tzw. sieci dla gości albo wykorzystać do tego Mikrotik GrooveA 52 ac i wyłącznie pod smart dom jego użyć. Właśnie te puszki z kieszeniami chciałem wszędzie ładować.
supla uzależnia kolego w dobrym słowa tego znaczeniu
2×ROW-01-ROP-01
2×ROW-01/16A
1×ROW-O1-RWS311J/Z
1×SLW-01
1×SLW-02
5×THW-01p
5×DS18B20
1×LIW-01
1×LEW-02
1×MEW-01
1×GMB-03
3×MSLW-02
1xPNW-01
2×mRow-02
2xLEW-01
1xSGW-01
1xmSLW-01
lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

Wiele zostało już w tym temacie napisane przez kolegów.
Dodam jeszcze od siebie, że Supla jest otwartym systemem Smart Home, który cały czas się rozwija, a najważniejszym dla jej Twórców jest zadowolenie suplowej społeczności :D

Zapraszamy zatem do przyłączenia się do nas :mrgreen:

Mikrotika osobiście polecam, ale groove to akurat jest do zastosowania na zewnątrz. Do domu, w zależności od metrażu, wstaw sobie
https://mikrotik.com/product/l009uigs_rm albo https://mikrotik.com/product/rb5009ug_s_in i do tego jeden lub dwa https://mikrotik.com/product/cap_ax i będziesz mieć sieć, która uciągnie Ci nie tylko kilkadziesiąt sterowników Supli, ale wszystkie komputery, telefony tablety itp. co Wi-Fi potrzebuje, na najwyższym poziomie ;)
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

To jak już to https://mikrotik.com/product/rb5009upr_s_in, mamy załatwione zasilanie PoE dla AP.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl

Return to “Ogólna dyskusja”