Sprzedawca odpowiada za to co sprzedaje. Jeśli nie podał jasno że jakaś funkcja nie będzie działać, to masz pełne prawo do reklamacji z tytułu rękojmi.marekm72 wrote: Wed Dec 04, 2024 5:29 pm Nie kalibrowałem, założyłem że jak kupuję z usługą wgrania firmware to też z kalibracją, zresztą jak się te odczyty zmieniają tak losowo od 0 do 6 kW (1 kWh w 10 minut) to wątpię czy kalibracja coś by pomogła, to nie jest jakiś drobny błąd systematyczny.
Chyba że ktoś rzuci linkiem do sprawdzonego firmware, pytanie czy mając wgrany ten który jest (GG v7.4.12) mogę bez otwierania lutowania itp. (czytałem o łatwych do urwania ścieżkach) wgrać ten inny sprawdzony?
Mam też SP111 v1.1 z firmware GG v6.0.4 też gotowe z alle... i tam wyniki wydają się sensowne, nie sprawdzałem dokładnie ale nie widać jakichś grubych błędów, monitoruję klimatyzator split którym się dogrzewam, na razie włączony na szybko do gniazdka, ale jak doprowadzę osobny obwód i na nim MEW-01 albo LEW-01 (proszę poprawcie ten pomiar mocy biernej ze znakiem) to będę miał porównanie.
Gosund P1
-
-
Tam może być CSE7766 albo HLW8032. W teorii są zgodne, ale w praktyce ten pierwszy kalibruje się lepiej przy większym obciążeniu (przynajmniej u mnie). A brak kalibracji może się właśnie objawiać w ten sposób.marekm72 wrote: Wed Dec 04, 2024 5:29 pm Nie kalibrowałem, założyłem że jak kupuję z usługą wgrania firmware to też z kalibracją, zresztą jak się te odczyty zmieniają tak losowo od 0 do 6 kW (1 kWh w 10 minut) to wątpię czy kalibracja coś by pomogła, to nie jest jakiś drobny błąd systematyczny.
Chyba że ktoś rzuci linkiem do sprawdzonego firmware, pytanie czy mając wgrany ten który jest (GG v7.4.12) mogę bez otwierania lutowania itp. (czytałem o łatwych do urwania ścieżkach) wgrać ten inny sprawdzony?
Mam też SP111 v1.1 z firmware GG v6.0.4 też gotowe z alle... i tam wyniki wydają się sensowne, nie sprawdzałem dokładnie ale nie widać jakichś grubych błędów, monitoruję klimatyzator split którym się dogrzewam, na razie włączony na szybko do gniazdka, ale jak doprowadzę osobny obwód i na nim MEW-01 albo LEW-01 (proszę poprawcie ten pomiar mocy biernej ze znakiem) to będę miał porównanie.
Zachęcam do dodawania urządzeń Zigbee do bramki Z2S, zgłoszenia tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=16638
Nec Hercules contra plures!
Nec Hercules contra plures!
-
W jednym I drugim przypadku możesz wgrac najnowszy możliwy soft wygenerowany np z gui. Co nie zmienia faktu ze nic to nie pomoże.marekm72 wrote: Wed Dec 04, 2024 5:29 pm Nie kalibrowałem, założyłem że jak kupuję z usługą wgrania firmware to też z kalibracją, zresztą jak się te odczyty zmieniają tak losowo od 0 do 6 kW (1 kWh w 10 minut) to wątpię czy kalibracja coś by pomogła, to nie jest jakiś drobny błąd systematyczny.
https://pietras-81.aqi.eco/
-
OK, temat póki co zamknięty, zwrot towaru i zwrot kasy na szczęście bez problemu.