ROW-01 nie reaguje

Sterownik jednokanałowy
PawelGawel

@klew doceniam konstruktywna odpowiedz ,bo chlopakow chyba poniósł sobotnio-wieczorny melanz, z ktorego wynikaloby ze armia azjatów puscila technologie ambilight dwutorowo - z jednej strony logika komunikuje sie z torem audio-video zeby synchronizowac lampki led z tym co leci przez "kineskop" ale z drugiej strony -prądowo elektrycznej - maja totalnie wywalone co sie dzieje w odbiorniku i jakims magicznym polaczeniem komunikuja sie z pastylka zamelowską tworząc zamęt nie do ogarniecia. Panowie - albo alkohol albo klawiatura . To sie nie spina . W latach 90'tych byla taka gazeta "skandale" gdzie co druga baba jaja miala. . Minelo 30 + lat. Ogarnijcie sie.
djalex
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Przeginasz....
Mmof
Has thanked: 34 times
Been thanked: 4 times

Autor postu ma trochę małą wiedzę i próbuje wszystkich przekonać do tego co piszę. A czy chłop słyszał o przekaźnikach inrush? Może niech najpierw trochę poczyta dowie się jakie urządzenie do czego służy i tak jak piszę @djalex tam nie ma przekaźnika który obsługuje tego typu obciążenie LED więc może się zdarzyć że styki się skleją a przy lekkim uderzeniu rozklejają się nawet przy próbie otwarcia obudowy tak jak pisał @Robert Błaszczak mogły pościć. Więc proponuję autorowi postu najpierw poczytać trochę wujka Google zasięgnąć informacji a później wchodzić w dyskusję z ludźmi którzy mają trochę pojęcia o tym.
Zapraszam na Facebook do wspólnej pomocy mniej zawansowanym użytkownikom Supla.
https://www.facebook.com/groups/suplazamel
https://www.facebook.com/groups/supladiy
https://www.facebook.com/groups/suplaauraton
Duch__
Been thanked: 6 times

Jak ktoś nie ma pojęcia jaka jest różnica między obciążeniem rezystancyjnym, a indukcyjnym to potem prawi takie mądrości ma forum. A różnica w prądach płynących jest znacząca. Mam tutaj na myśli autora wątku.
PawelGawel

Zeby byla jasnosc - niech ktorys z was napisze wprost - "nie wolno stosowac row-01 do telewizorow bo sie moze zepsuc przekaznik 10A "
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Kolego @PawelGawel! Twój sposób przedstawienia problemu, a później dalsze udowadnianie swoich racji jest co najmniej dziwne.
Jeżeli nie podłączyłeś ROW-a zgodnie z instrukcją to nie tylko zdejmujesz jakąkolwiek odpowiedzialność producenta za urządzenie, ale w razie jakiegoś zdarzenia (oby nie - śmiertelnego) ponosisz Ty odpowiedzialność z KK. Może przejaskrawiłem to, ale rzeczywistość może być (oby nie była) brutalna.
Skąd wziąłeś wartość obciążenia 2300W i piszesz, że inni też tak twierdza, skoro producent napisał w instrukcji "5A" i ta - maksymalna wartość- zawsze dotyczy obciążenia rezystancyjnego. To jaka jest impedancja podłączanego obwodu determinuje parametry graniczne dla projektowanego urządzenia, a więc analogicznie; certyfikowane urządzenie może zasilać (załączać) obwód z konkretnymi wartościami granicznymi.
„Zamel” dla ROW-01 podał; 5 A / 250 V AC: żarówki żarowe i halogenowe – 750 W; świetlówki CFL – 250 W; żarówki LED – 60 W, przy czym nie podał nic o prądzie stałym (DC).
Nawet powyższe dane nie są tożsame z Twoimi „googlowskimi” wnioskami, bo 5A x 230V = 1150W, a nie 750w, jak podał producent. Czyżby „Zamel” się pomylił???
Nie będę tu tłumaczył producenta, bo nie mam zielonego pojęcia o projektowaniu urządzeń elektrycznych, ale logika podpowiada mi, że ograniczenie pewnych wartości wynika z warunków pracy, a także z potrzeby zastosowania jakiegoś buforu bezpieczeństwa.
Z mojego skromnego doświadczenia mogę powiedzieć, że - w Twoim przypadku - „cykanie” przekaźnika mogło mieć miejsce przy sklejonych jego stykach (sprężyna zwrotna była wystarczająco mocna, aby oderwać zworę cewki przy sklejonym zestyku przekaźnika).
Przepraszam za personalny przytyk (mimo apelu (P.) Przemka) i za obszerność postu, ale miałem (mam) nadzieję, że w pewnym stopniu pomogę usunąć wątpliwości autora.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Dziękuję kolegom @djalex, @Mmof, @Duch__, @RomanG za merytoryczne wsparcie w tej dyskusji. Właściwie od strony technicznej wszystko zostało powiedziane. Jakie z tego wnioski wyciągnie @PawelGawel, to już jego sprawa.

Dlaczego np. ja od razu nie zaproponowałem autorowi tematu kontaktu z Zamelem, bo przecież Zamel wymieni sterownik na nowy? Bo nie jestem upoważniony przez Zamel do pisania takich deklaracji. To, że Zamel tak robi, to jest bardzo miły gest z ich strony. Ale w każdej chwili mają prawo do rezygnacji ze świadczenia takich gestów. Szczególnie że @PawelGawel rozbierając urządzenie tylko po to, aby próbować udowodnić, że tam jest przekaźnik 10A i nie ma prawa się skleić, pozbawił się automatycznie jakiegokolwiek wparcia ze strony producenta.

@PawelGawel, naprawdę daruj sobie tego typu wycieczki osobiste, jak pisanie o alkoholu i melanżach. Nikt Cię tu nie obraża, więc nie obrażaj też nas.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
PawelGawel

RomanG wrote: Sun Jan 12, 2025 11:15 am Kolego @PawelGawel! Twój sposób przedstawienia problemu, a później dalsze udowadnianie swoich racji jest co najmniej dziwne.
Jeżeli nie podłączyłeś ROW-a zgodnie z instrukcją to nie tylko zdejmujesz jakąkolwiek odpowiedzialność producenta za urządzenie, ale w razie jakiegoś zdarzenia (oby nie - śmiertelnego) ponosisz Ty odpowiedzialność z KK. Może przejaskrawiłem to, ale rzeczywistość może być (oby nie była) brutalna.
Skąd wziąłeś wartość obciążenia 2300W i piszesz, że inni też tak twierdza, skoro producent napisał w instrukcji "5A" i ta - maksymalna wartość- zawsze dotyczy obciążenia rezystancyjnego. To jaka jest impedancja podłączanego obwodu determinuje parametry graniczne dla projektowanego urządzenia, a więc analogicznie; certyfikowane urządzenie może zasilać (załączać) obwód z konkretnymi wartościami granicznymi.
„Zamel” dla ROW-01 podał; 5 A / 250 V AC: żarówki żarowe i halogenowe – 750 W; świetlówki CFL – 250 W; żarówki LED – 60 W, przy czym nie podał nic o prądzie stałym (DC).
Nawet powyższe dane nie są tożsame z Twoimi „googlowskimi” wnioskami, bo 5A x 230V = 1150W, a nie 750w, jak podał producent. Czyżby „Zamel” się pomylił???
Nie będę tu tłumaczył producenta, bo nie mam zielonego pojęcia o projektowaniu urządzeń elektrycznych, ale logika podpowiada mi, że ograniczenie pewnych wartości wynika z warunków pracy, a także z potrzeby zastosowania jakiegoś buforu bezpieczeństwa.
Z mojego skromnego doświadczenia mogę powiedzieć, że - w Twoim przypadku - „cykanie” przekaźnika mogło mieć miejsce przy sklejonych jego stykach (sprężyna zwrotna była wystarczająco mocna, aby oderwać zworę cewki przy sklejonym zestyku przekaźnika).
Przepraszam za personalny przytyk (mimo apelu (P.) Przemka) i za obszerność postu, ale miałem (mam) nadzieję, że w pewnym stopniu pomogę usunąć wątpliwości autora.
Pastylka zostala obciazona 130-155 Watt systemem audio video. To nadal jest w husteczke daleko do Twojego 750W . Nie rozumiem tej wycieczki w strone pradu stalego - to chyba nie ta dyskusja.
wsosniak
Been thanked: 1 time

@GawelPawel ale o co Ci chodzi ? czy jakakolwiek nowo kupiona rzecz , użytkowana zgodnie z zaleceniami producenta, nie moze sie po prostu zepsuć ? no niestety może .
- jak kupujesz nowy samochod z salonu , to co ? moze sie zepsuć ? moze . I co robisz ? jedziesz do salonu i REKLAMUJESZ
- jak kupujesz nowy czajnik , to co ? moze sie zepsuć ? moze . I co robisz ? jedziesz do sklepu i REKLAMUJESZ
- jak kupujesz nową lampkę , to co ? moze sie zepsuć ? moze . I co robisz ? jedziesz do sklepu i REKLAMUJESZ
- jak kupujesz nowego ROW-01 , to co ? moze sie zepsuć ? moze . I co robisz ? jedziesz do sklepu i REKLAMUJESZ
- ... itd itd

nie dość ze ZAMEL zaproponował Ci wymiane Twojego ROW-a "od reki" , bez zbednych formalnosci , to jeszcze sie puszysz jak paw .
Mmof
Has thanked: 34 times
Been thanked: 4 times

Szkoda ciągnąć dalej temat, bo nawet jeżeli przepiszemy całą Wikipedię przytoczymy wszystkie normy to i tak nic nie da 😉.
A dodatkowo jak u każdego producenta może zdarzyć się że coś było uszkodzone nie z winy Zamel.
Ja osobiście nawet nie pisał bym o tym na forum tylko bym wymienił i po kłopocie, osobiście trafiłem na uszkodzony ROW-02 i nie poruszałem całego świata że ROW padł po miesiącu z minimalnym obciążaniem bo załączał stycznik który obsługuje sporo lamp LED a wiem że przekaźniki tego typu nie nadają się do dużej mocy LED-ów i kolejny już działa drugi rok bez problemu więc twierdzę że poprzedni miał jakąś wadę. Ale nie robiłem z tego wielkiego halo tylko napisałem czy jest szansa na wymianę i nie było problemu więc po co taki szum robić koło siebie 😉
Zapraszam na Facebook do wspólnej pomocy mniej zawansowanym użytkownikom Supla.
https://www.facebook.com/groups/suplazamel
https://www.facebook.com/groups/supladiy
https://www.facebook.com/groups/suplaauraton

Return to “ZAMEL ROW-01”