Czy Supla ma sens? Stabilność i skalowalność w nowo budowanym domu

Sebek74

kawiakjaroslaw wrote: Sun Jan 12, 2025 5:29 pm Najbardziej mi zależy na sterowaniu ogrzewaniem podłogowym (mam 7 stref) oraz rolety 12 sztuk. Oświetlenie i cała reszta to raczej kaprys. Jak sobie podsumowałem to wychodzi około 50 punktów. Sam to ogarnę bez problemu jak bym potrzebował pomocy to mam paru kolegów automatyków którzy chętnie pomogą.
Z tym sterowaniem obwodami to może być właśnie kaprys. Ja mam podłogowkę na obu piętrach ponad 20 stref. I ustawiałem je tylko raz. Mam tylko 2 termostaty piętro i parter. Nie widzę potrzeby korygowania jeśli i tak rekuperator cały czas miesza powietrze. Oczywiście co kto lubi. Sąsiad założył sterowanie na każdy obwód i mówi że nie widzi różnicy poza poborem prądu i tym że mu ostatnio się jeden siłownik zaciął.

6xsrw02m rozwiązuje temat rolet. Albo DIY.

Oświetlenie to nie kaprys jak zaczniesz mieszkać i nie będzie Ci się chciało ruszyć tyłka z kanapy albo domownik zapomni wyłączyć światła na innej kondygnacji niż jesteś. Czasówki, przypomnienia o nie zgaszonym świetle, AT wyłączania wszystkich na raz. Raz wejdziesz w to co już nie wyjdziesz.
Sebek-74
11xSRW-02m, SRW-01, 4xROW-04m, ROW-02m, 6xROW-02, 2xROW-01, Sonoff Mini
GG SmartBob ESP32 + LAN8720: sterowanie nawodnieniem: pompa + 7 obwodów + 2xDS18B20
GG Kincony KC868-A6: integracje Satel Integra, NVR, rekuperator + 3xDS18B20
kawiakjaroslaw

Szkoda, że nie ma (albo ja się nie spotkałem) takich urządzeń na szynę DIN z większą ilością kanałów np. 6-9. Takie rozwiązanie ograniczyło by ilość urządzeń w sieci Wi-Fi. A jeszcze jedno czy spotkaliście się z firmą NiPPY? Czy można by się pokusić o współpracę zespołu SUPLA z tą firmą?
edm
Been thanked: 2 times

Jest sterownik na szynę DIN, nawet z dedykowanym softem pod rolety itp. Są też inne. Ale wszystko to są produkty DIY. Szukaj na forum w postach radzik_r czy smartbob, itp.

Odnośnie NIPPY, próba współpracy była. Ale póki co bez sukcesu.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 :D
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

kawiakjaroslaw wrote: Mon Jan 13, 2025 1:03 pm Szkoda, że nie ma (albo ja się nie spotkałem) takich urządzeń na szynę DIN z większą ilością kanałów np. 6-9. Takie rozwiązanie ograniczyło by ilość urządzeń w sieci Wi-Fi. A jeszcze jedno czy spotkaliście się z firmą NiPPY? Czy można by się pokusić o współpracę zespołu SUPLA z tą firmą?
Przemek kiedyś pisał w którymś wątku że chętnie Supla nawiąrze współprace z Nippy, ale na tamtą chwilę nie było kontaktu ze strony Nippy. :D
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
Sebek74

kawiakjaroslaw wrote: Mon Jan 13, 2025 1:03 pm Szkoda, że nie ma (albo ja się nie spotkałem) takich urządzeń na szynę DIN z większą ilością kanałów np. 6-9. Takie rozwiązanie ograniczyło by ilość urządzeń w sieci Wi-Fi. A jeszcze jedno czy spotkaliście się z firmą NiPPY? Czy można by się pokusić o współpracę zespołu SUPLA z tą firmą?
Mniejsza liczba urządzeń to większe ryzyko, że jak się uszkodzi to całość przestanie działać. Możesz coś dać na próbę a potem wymienić. Mam na sprzedaż ekspander do 8 rolet od SmartBob za pół ceny jednego SRW-02m.
Sebek-74
GG SmartBob ESP32 + LAN8720: sterowanie nawodnieniem: pompa + 7 obwodów + 2xDS18B20
radzik_r
Has thanked: 1 time

Slabo przeglądasz forum i grupę.
https://www.facebook.com/groups/supladi ... 622362306/
https://www.facebook.com/groups/supladi ... 485122353/
https://www.facebook.com/share/p/18ZP2UbQUe/
edm

Sebek74 wrote: Mon Jan 13, 2025 1:44 pm Mniejsza liczba urządzeń to większe ryzyko, że jak się uszkodzi to całość przestanie działać. Możesz coś dać na próbę a potem wymienić. Mam na sprzedaż ekspander do 8 rolet od SmartBob za pół ceny jednego SRW-02m.
To zależy jak do tego podchodzisz i jak się przygotujesz. Przykładowo mam sterownik BoneIO w którym jest ESP32 a dokładnie WT32-ETH01 montowany na podstawce. Posiadam w zapasie kilka sztuk WT32-ETH01 z wgranym backupem. W razie awarii podmieniam.
Mam też sterownik smartbob itp. W sterownikach, gdzie wprost nie ma możliwości podmiany zespołów (obecnie większość), moim zdaniem opłaci się kupić kolejny zapasowy. Niech leży. W sterownikach DIY z jakimi miałem do czynienia fajne jest to że ich złącza są wciskane. Co znacznie przyśpiesza i ułatwia demontaż sterownika czy podmianę na nowy taki sam, bez użycia narzędzi.
Nie oznacza to, że jestem zagorzałym fanem DIY. Póki co produkty komercyjne supla nie oferują tego typu rozwiązań i trzeba sobie jakoś radzić, szkoda.
Jedynym mankamentem posiadana sterowników "All In One" to, że w razie poważnej awarii, gdy zajdzie potrzeba ustawienia wszystkiego od nowa zarówno w samym sterowniku jak i w supla cloud to jest z tym trochę roboty i czasu. Można zapomnieć co jak było :)... Choć w niektórych przypadkach np. softy GG można zgrać szablony ustawień (aczkolwiek nie testowałem jeszcze - nie było potrzeby).
Chyba w supla cloud nie ma opcji backupu "ustawień" itp. Pewnie trudno to okiełznać, ale byłoby zacne :).
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 :D
radzik_r

A propo DIY, mysle ze nie jeden sprzęt tutaj stworzony przez suplowiczow odbiega jakością i bezpieczeństwem od niektórych urzadzen komercyjnych przez wielu tutaj stosowanych, mam na myslibw pozytywnym znaczeniu jakosc i bezpieczenstwo, więc nie zawsze trzeba mierzyć jednakową miarą.
Sebek74

radzik_r wrote: Mon Jan 13, 2025 3:00 pm A propo DIY, mysle ze nie jeden sprzęt tutaj stworzony przez suplowiczow odbiega jakością i bezpieczeństwem od niektórych urzadzen komercyjnych przez wielu tutaj stosowanych, mam na myslibw pozytywnym znaczeniu jakosc i bezpieczenstwo, więc nie zawsze trzeba mierzyć jednakową miarą.
Ciekawe jak na tą teorię zapatrują się towarzystwa ubezpieczeniowe od nieruchomości w przypadku pożarów spowodowanych instalacjami elektrycznymi.
Sebek-74
radzik_r

Sebek74 wrote: Mon Jan 13, 2025 3:03 pm
radzik_r wrote: Mon Jan 13, 2025 3:00 pm A propo DIY, mysle ze nie jeden sprzęt tutaj stworzony przez suplowiczow odbiega jakością i bezpieczeństwem od niektórych urzadzen komercyjnych przez wielu tutaj stosowanych, mam na myslibw pozytywnym znaczeniu jakosc i bezpieczenstwo, więc nie zawsze trzeba mierzyć jednakową miarą.
Ciekawe jak na tą teorię zapatrują się towarzystwa ubezpieczeniowe od nieruchomości w przypadku pożarów spowodowanych instalacjami elektrycznymi.
Instalacja a urządzenia to dwie różne rzeczy

Return to “Ogólna dyskusja”