Czujnik temperatury Sonoff - wielka prośba o pomoc
-
arek13819
Witam, jestem nowy na forum ale przygodę z Suplą rozpocząłem rok temu, obecnie steruję sonoff’ami ogrzewaniem podłogowym, roletami, wentylacją, bramą garażową i paroma innymi. Nigdy nie miałem problemu z konfiguracją sprzętu, zawsze postępowałem zgodnie z instrukcją i działało, ale teraz rozkładam ręce. Kupiłem do sterowania ogrzewaniem czujnik temperatury Sonoff, skonfigurowałem przez 192.168.4.1 wpisując dane z Supła i WiFi, wszystko działało poprawnie do czasu zaniku napięcia, po przywróceniu nie mogę na nowo skonfigurować, zrobiłem reset i teraz jestem w kropce. Podczas próby połączenia po skonfigurowaniu przez 192.168.4.1 wyskakuje komunikat o braku kompatybilności. Próbowałem aktualizować ale najwyraźniej robię to źle. Bardzo Was proszę o pomoc krok po kroku jak to uratować z góry dziękuję! Ps. Obecnie sterowałem temp za pomocą reakcji, czy można do tego sonoff’a wgrać termostat? Pozdrawiam!
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Pietras81
- Been thanked: 1 time
Kolego po pierwsze nie jest to sonoff a tylko zwykły wemos. Szkoda że sprzedawca dość że skopiował moją obudowę to się nie udziela i nie pomoże. Jeśli nic nie pozmieniał to D3 do masy albo 5 sek albo 10x będzie ponownie rozgłaszał sieć. Masz nawet guziczek do tego celu wlutowany. Oczywiście przy włączonym zasilaniu.
https://pietras-81.aqi.eco/
-
arek13819
Dzięki za odpowiedź, jestem podstawowym użytkownikiem więc pewnie masz rację, co do klikania, robiłem tak, dioda zaczyna migać, sieć jest widoczna, łącze się z nia poprzez 192.168.4.1, zapisuje dane WiFi i Supla, aktywuje rejestrację urządzeń, przechodzę do aplikacji, kreator wyrzuca błąd o niekompatybilności za każdym razem. Robiłem tak 10tki razy.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
klew
- Has thanked: 135 times
- Been thanked: 137 times
Jeśli konfigurujesz urządzenie przez 192.168.4.1, to nie używaj potem kreatora dodawania urządzeń w apce.arek13819 wrote: Tue Jan 14, 2025 9:05 am Dzięki za odpowiedź, jestem podstawowym użytkownikiem więc pewnie masz rację, co do klikania, robiłem tak, dioda zaczyna migać, sieć jest widoczna, łącze się z nia poprzez 192.168.4.1, zapisuje dane WiFi i Supla, aktywuje rejestrację urządzeń, przechodzę do aplikacji, kreator wyrzuca błąd o niekompatybilności za każdym razem. Robiłem tak 10tki razy.
Jeśli jest włączona rejestracja urządzeń, to urządzenie się zarejestruje w Cloud po podaniu tych danych na www.
Błąd z "niekompatybilnym kreatorem" na iOS był niedawno zgłaszany przez inne osoby, ale jeszcze nie wiemy czym to jest spowodowane. Natomiast zawsze można dodać ręcznie przez 192.168.4.1
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
To jest problem występujący na iOS i jest w tym wątku viewtopic.php?t=16508&start=10 (widzę, że wersja GG podobna). Na Android nie występuje.
Czekam na analizę tego problemu przez @klew
Czekam na analizę tego problemu przez @klew
YoMan
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
klew wrote: Tue Jan 14, 2025 9:40 am
Błąd z "niekompatybilnym kreatorem" na iOS był niedawno zgłaszany przez inne osoby, ale jeszcze nie wiemy czym to jest spowodowane. Natomiast zawsze można dodać ręcznie przez 192.168.4.1
YoMan
-
arek13819
Cześć, problem udało się rozwiązać dzięki pomocy kolegi Pietras81, urządzenie dodaliśmy od nowa poprzez 192.168.4.1 manualnie po resecie natomiast przyczyną braku wyświetlania informacji było źle wybrana pozycja w zakładce 1wire, po wybraniu odpowiedniego kanału GPIO1-TX wszystko zadziałało. Pozdrawiam!