Czy Supla ma sens? Stabilność i skalowalność w nowo budowanym domu

edm
Been thanked: 2 times

Sebek74 wrote: Mon Jan 13, 2025 3:03 pm Ciekawe jak na tą teorię zapatrują się towarzystwa ubezpieczeniowe od nieruchomości w przypadku pożarów spowodowanych instalacjami elektrycznymi.
Decydując się na DIY powinieneś wiedzieć. Ja jestem świadom.
Powtórzę, nie jestem zagorzałym fanem DIY. Wsparcie dla urządzeń komercyjnych supla, zarówno w okresie gwarancyjnym jak i po gwarancyjnym jest bezcenne i nieocenione. Widać to na forum. Nie dziwi mnie fakt, że produkty komercyjne supla są droższe od DIY, ale mimo wszystko tańsze od rozwiązań komercyjnych np. loxone. Chętnie kupiłbym takie "all in one" czy dimmer wielokanałowy 230V np. Zamela tyle że takich nie stworzyli.
Nie będę tu robił reklamy, ale niektóre rozwiązania początkowo DIY dorobiły się certyfikatu CE, także temat jest rozwojowy.
Last edited by edm on Tue Jan 14, 2025 1:11 pm, edited 1 time in total.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 :D
Sebek74

Ja myślę, że GUI Generic i możliwość osuplowania wielu urządzeń robi robotę, znacząco podnosząc atrakcyjność platformy. Widzę, że idzie to w dobrym kierunku od strony Zamel chociaż pewnie wdrażanie nowych produktów nie jest takie szybkie jak by się chciało. Pojawił się np interfejs wejść sygnalizacyjnych. Ale modułu do sterowania większą liczbą kanałów DC jak by nie było tak nie ma (w ogóle chyba nie ma takiego ogólnego zastosowania). Tak samo urządzenia do podłączenia urządzeń 1wire (np DS18B20), I2C (np wyświetlacze) czy czujników analogowych (przynajmniej nie znam). Pożyjemy, zobaczymy, odkąd mam Suple pojawiły się sceny (wbudowane), AT, reakcje. To jest przełom przez ostatnie kilka lat.
Sebek-74
11xSRW-02m, SRW-01, 4xROW-04m, ROW-02m, 6xROW-02, 2xROW-01, Sonoff Mini
GG SmartBob ESP32 + LAN8720: sterowanie nawodnieniem: pompa + 7 obwodów + 2xDS18B20
GG Kincony KC868-A6: integracje Satel Integra, NVR, rekuperator + 3xDS18B20
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Sebek74 wrote: Tue Jan 14, 2025 12:57 pm Tak samo urządzenia do podłączenia urządzeń 1wire (np DS18B20)
Do THW-01 możesz przylutować sobie do 4x DS18B20
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
pzygmunt
Been thanked: 59 times

kawiakjaroslaw wrote: Mon Jan 13, 2025 1:03 pm Szkoda, że nie ma (albo ja się nie spotkałem) takich urządzeń na szynę DIN z większą ilością kanałów np. 6-9. Takie rozwiązanie ograniczyło by ilość urządzeń w sieci Wi-Fi. A jeszcze jedno czy spotkaliście się z firmą NiPPY? Czy można by się pokusić o współpracę zespołu SUPLA z tą firmą?
Rozmawialiśmy z NIPPY. Byliśmy bardzo otwarci na tą współpracę. Spotkaliśmy się z NIPPY i padła propozycja aby zrobić bramkę z pełnym naszym wsparciem co wymagałoby przeprojektowania ich bramki na wersję z ESP (zbudowania nowej).... no i póki co nie są zainteresowani. Nie potrafię powiedzieć dlaczego szczególnie, że ta współpraca dawałaby obu stroną wymierne korzyści. To było kilka miesięcy temu. Na dzień dzisiejszy mam pewne obawy odnośnie tego projektu czy on w ogóle przetrwa. Gdyby jednak NIPPY zmieniło zdanie to myślę, że z dzisiejszej perspektywy musielibyśmy od nich uzyskać jakieś gwarancje pierwokupu w przypadku gdyby chcieli zamknąć projekt. Nie wyobrażam sobie sytuacji gdzie ktoś inwestuje w HW, a firma znika pozostawiając klienta bez możliwości dokupienia sprzętu czy chociażby wymiany go z uwagi na uszkodzenia itp.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
rokoshewsky

kawiakjaroslaw wrote: Sat Jan 11, 2025 8:13 am Czy Supla ma problemy ze stabilnością? Jak często napotykacie na problemy z łącznością lub działaniem urządzeń?
Witam,

Tak jak piszą koledzy w postach poniżej, rozwiązania na bazie Supli są bardzo stabilne i w pełni skalowalne. Sam używam kilkadziesiąt urządzeń i prawdopodobnie ta ilość się zwiększy niebawem ale... Używam własnej konfiguracji router na Linuxie i serię access pointów Cisco z wymienionym firmware aby nie było konieczne stosowanie centralnego kontrolera.
Reasumując rozwiązanie najczęściej rozwiązanie smart home jest tak stabilne jak jest stabilna sama sieć.

Jarek
djack2017
Been thanked: 1 time

Używam 30 sterowników w systemie SUPLA w dwóch lokalizacjach (jedna głównie zdalna) od 2018 roku. Trzy są firmy Zamel, reszta to Sonoff, Shelly i Gosund z moim oprogramowaniem. Dwa routery TP-Link średniej klasy. Wyłącznie po WiFi. Żadnych problemów.

Return to “Ogólna dyskusja”