Cześć,
od 19 Grudnia 2024 posiadam nową wersję MEWki (aktualnie podpięta jest po WiFi) i mój problem polega na tym, że mam dość spory rozjazd względem licznika z Taurona, w okresie od 19 Grudnia do 12 Stycznia 2025, różnica wyniosła aż 7 kWh (Tauron: 207 kWh, MEW-02: 200 kWh), wydaje się to trochę dużo jak na 25 dni pracy urządzenia. Wyeksportowałem dane z tego okresu do excela, żeby zobaczyć czy może tam znajdę odpowiedź na moje pytanie i jedyne co mnie zaciekawiło to 5 wierszy z odczytem gdzie widnieją same 0 (pojawiło się to w ciągu 2 dni - 7 oraz 8 stycznia), kolejne wpisy wyglądają normalnie i licznik teoretycznie liczy dalej, choć wygląda to tak, jakby te dane zostały utracone Nie posiadam PV, zwykła instalacja 3F. Odrazu nadmienię, że sprawdziłem multimeterm poprawność podpięcia faz zasilających względem przekładników i tutaj nie widze problemów, wszędzie odczyt na multimetrze 0V, podpięcie przekładników też wygląda dobrze, kable nie są luźne w zaciskach, wszystko wygląda wg mnie poprawnie. Pytanie, z czego wynikać mogą te zerowe wpisy w pobranych danych i czy mogło to mieć wpływ na tak dużą różnice w pomiarach ? Żadnych zaników napięcia w tym okresie nie zanotowałem.
Wersja SW na MEW: 24.07
MEW-02 ETH - Rozjazd z licznikiem i "zerowe" wpisy w pomiarach
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
viewtopic.php?t=8692
Zerowe wpisy to błąd eksportu danych.
W bazie jest OK.
Mówię to na podstawie podobnych zgłoszeń z "zerami".
Jak wyślesz na priva email konta oraz informację w jakim okresie takie zera Ci sie pojawiły to sprawdzę co jest rzeczywiście w bazie.
Zerowe wpisy to błąd eksportu danych.
W bazie jest OK.
Mówię to na podstawie podobnych zgłoszeń z "zerami".
Jak wyślesz na priva email konta oraz informację w jakim okresie takie zera Ci sie pojawiły to sprawdzę co jest rzeczywiście w bazie.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
Dropsiur
Hej,
Poszło na priv. Podłączenie i sprawdzenie MEWki zostało wykonane wg podlinkowanego tematu przez Ciebie, prześledziłem już chyba wszystkie tematy na tym forum szukając odpowiedzi i w końcu postanowiłem osobiście opisać swój problem.
Poszło na priv. Podłączenie i sprawdzenie MEWki zostało wykonane wg podlinkowanego tematu przez Ciebie, prześledziłem już chyba wszystkie tematy na tym forum szukając odpowiedzi i w końcu postanowiłem osobiście opisać swój problem.
-
Dropsiur
Hmm, to jedna sprawa wyjaśniona, dzięki za sprawdzenie. Analizując jeszcze trochę dokładniej te dane z tych 25 dni pracy zauważyłem, że sporadycznie w historii brakuje odczytów, tak jakby ten 10 minutowy interwał nie zawsze się zapisywał. Czy to też jest jakiś bug?pzygmunt wrote: Wed Jan 15, 2025 1:38 pm W bazie dane są OK. Zerowe rekordy w xls to ewidentny błąd eksportu.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
To jest raczej błąd w apce. Wczoraj go udało się namierzyć.Dropsiur wrote: Wed Jan 15, 2025 5:32 pmHmm, to jedna sprawa wyjaśniona, dzięki za sprawdzenie. Analizując jeszcze trochę dokładniej te dane z tych 25 dni pracy zauważyłem, że sporadycznie w historii brakuje odczytów, tak jakby ten 10 minutowy interwał nie zawsze się zapisywał. Czy to też jest jakiś bug?pzygmunt wrote: Wed Jan 15, 2025 1:38 pm W bazie dane są OK. Zerowe rekordy w xls to ewidentny błąd eksportu.
Sprawdź wykresy w cloud w tym czasie
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Dropsiur
Na wykresie w cloud nie zobaczymy tego, ale zobaczymy za to dwa takie same słupki obok siebie, z tymi samymi wartościami, natomiast przy eksporcie tych danych widać w Excelu, że brakuje jednego interwału 10 minutowego, przykładowo u mnie eksportując te dane z 14 stycznia , mam wpis o 19:43 i potem o 20:03, brakuje właśnie danych z 19:53, dlatego nie wiem czy to do końca błąd w apce.klew wrote: Wed Jan 15, 2025 5:40 pmTo jest raczej błąd w apce. Wczoraj go udało się namierzyć.Dropsiur wrote: Wed Jan 15, 2025 5:32 pmHmm, to jedna sprawa wyjaśniona, dzięki za sprawdzenie. Analizując jeszcze trochę dokładniej te dane z tych 25 dni pracy zauważyłem, że sporadycznie w historii brakuje odczytów, tak jakby ten 10 minutowy interwał nie zawsze się zapisywał. Czy to też jest jakiś bug?pzygmunt wrote: Wed Jan 15, 2025 1:38 pm W bazie dane są OK. Zerowe rekordy w xls to ewidentny błąd eksportu.
Sprawdź wykresy w cloud w tym czasie
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Błąd w apce. W bazie mogą był luki i to normalnie. Urządzenia nie zawsze są online. Aplikacje proporcjonalnie interpolują luki.
To co widzisz w apce jest związane z tym jak działa biblioteka do wykresów oraz z tym jak przechowujemy dane.
To co widzisz w apce jest związane z tym jak działa biblioteka do wykresów oraz z tym jak przechowujemy dane.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
Dropsiur
Dzięki Panowie za wyjaśnienie. Natomiast dalej nie wiem w takim razie, czemu jest taka duża różnica wskazań pomidzy MEW a licznikiem z Taurona? Zrobiłem na szybko schemat poglądowy, jak MEWka jest podłączona w mojej rozdzielni, czy coś tutaj może być nie tak? Jedynie montaż przekładników jest wykonany na przewodach wychodzących z ogranicznika przepięć, ale wynika to z tego , że niestety jest tam tak mało miejsca, że nie jestem w stanie ich założyć przed, ale z tego co wiem, taki ogranicznik, nie powinien mieć żadnego wpływu na pomiar. Dorzucam jeszcze screeny z apki z aktualnymi parametrami. Z waszego doświadczenia, coś Wam się tutaj nie podoba? Dzięki z góry za pomoc.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Dropsiur
Wracam jeszcze z jednym pomiarem, wyłączyłem wszystkie bezpieczniki w rozdzielnicy, został tylko MEW oraz jego zabezpieczenie w postaci kontrolek LED z bezpiecznikami 500 mA (widoczny na moim schemacie). Delikatny pobór na 3 fazie pewnie pochodzi właśnie od MEWki, natomiast dlaczego pojawiają się jakieś dziwne minusy na pierwszej fazie, gdzie poiwnny być zera?. Druga faza wskazuje praktycznie wszędzie 0. Jak to można wyjaśnić?