Witam
Mam zbudowany termostat na NodeMcu V3 z czujnikiem DS1820 i mam taka sytuacje ze czujnik ten jest "bardzo czuły" bardzo szybko osiąga zadana temperatura ale tez bardzo szybko się wychładza ... dodam ze czujnik jest zamontowany puszcze podtynkowej jak sobie poradzić z tym problemem ?
Termostat czułość DS1820
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Na przykład owinąć taśma izolacyjnąszagal wrote: Thu Jan 16, 2025 6:57 pm Witam
Mam zbudowany termostat na NodeMcu V3 z czujnikiem DS1820 i mam taka sytuacje ze czujnik ten jest "bardzo czuły" bardzo szybko osiąga zadana temperatura ale tez bardzo szybko się wychładza ... dodam ze czujnik jest zamontowany puszcze podtynkowej jak sobie poradzić z tym problemem ?
... czujnik, nie nodemcu
YoMan
-
YoMan
Gdyby od esp to by się nie wychladzałMaciek663 wrote: Thu Jan 16, 2025 7:18 pm No dobra, ale jak czujnik szybko zmienia temperaturę tzn że temperatura otoczenia się szybko zmienia. To esp nie grzeje Ci tam powietrza przy czujniku?
YoMan
-
szagal
czujnik wystaje z puszki a esp jest głęboko w puszce
Może przestaje działać
A tak na serio to dalej nie rozumiem, jak za często taktuje termostat to trzeba ustawić minimalne czasy załączenia i wyłączenia, a nie oszukiwać czujnik.
Jesteś chyba pierwszą zananą mi osobą, która narzeka na szybkość reakcji tego czujnika. Zazwyczaj słyszę, że ma za dużą "bezwładność".szagal wrote: Thu Jan 16, 2025 6:57 pm Witam
Koledzy podali ci rozwiązanie. Taśma lub termokurczka, możesz jeszcze dołożyć tulejkę metalową jeśli jej nie masz, albo wsadzić w większą, jeśli masz wersję czujnika w obudowie. Ale zastanów się, czy rzeczywiście Twojego problemu nie można rozwiązać w inny sposób (zmiana nastawów, histerezy itp.).
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036-
YoMan
Chyba takiej opcji w standardowych softach nie ma a czasami faktycznie przydala by się bezwladnosc kiedy miejsce na sensor jest narażone na podmuchy, np. Na wprost drzwi. Ale można go stępić mechanicznie, nawet włożyć do pudełka po mini tictacachMaciek663 wrote: Thu Jan 16, 2025 7:29 pmMoże przestaje działać
A tak na serio to dalej nie rozumiem, jak za często taktuje termostat to trzeba ustawić minimalne czasy załączenia i wyłączenia, a nie oszukiwać czujnik.
YoMan