MEW-02 ETH - Rozjazd z licznikiem i "zerowe" wpisy w pomiarach

klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Dropsiur wrote: Fri Jan 17, 2025 12:01 pm Wracam jeszcze z jednym pomiarem, wyłączyłem wszystkie bezpieczniki w rozdzielnicy, został tylko MEW oraz jego zabezpieczenie w postaci kontrolek LED z bezpiecznikami 500 mA (widoczny na moim schemacie). Delikatny pobór na 3 fazie pewnie pochodzi właśnie od MEWki, natomiast dlaczego pojawiają się jakieś dziwne minusy na pierwszej fazie, gdzie poiwnny być zera?. Druga faza wskazuje praktycznie wszędzie 0. Jak to można wyjaśnić?
Ja bym zrobił taki test:
1. wyłączam wszystkie odbiorniki, tak aby na wszystkich fazach było ~0.
2. wziąłbym jakieś urządzenie (czajnik, wiertarka, grzejnik elektryczny) i podłączyłbym jest po kolei do każdej z faz i sprawdził odczyty w tych trzech przypadkach.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Dalej mi to wygląda na przestawione/pomieszane fazy (1 z 3) ale przy tak małych poborach to u mnie kąty fazowe skaczą do absurdalnych wartości.
klew wrote: Fri Jan 17, 2025 12:06 pm 2. wziąłbym jakieś urządzenie (czajnik, wiertarka, grzejnik elektryczny)
Polecam urządzenia rezystancyjne do testów a nie indukcyjne czyli czajnik, grzejnik elektryczny (nie pompa ciepła), zwykła żarówka (nie led). Podłączyć jedno urządzenie o znanej mocy -> pozostałe fazy wyłączyć. Wtedy powinno ładnie się pokazać na jednej fazie. Potem druga i trzecia tak samo.
YoMan

YoMan wrote: Fri Jan 17, 2025 12:40 pm Dalej mi to wygląda na przestawione/pomieszane fazy (1 z 3) ale przy tak małych poborach to u mnie kąty fazowe skaczą do absurdalnych wartości.
klew wrote: Fri Jan 17, 2025 12:06 pm 2. wziąłbym jakieś urządzenie (czajnik, wiertarka, grzejnik elektryczny)
Polecam urządzenia rezystancyjne do testów a nie indukcyjne czyli czajnik, grzejnik elektryczny (nie pompa ciepła), zwykła żarówka (nie led). Podłączyć jedno urządzenie o znanej mocy -> pozostałe fazy wyłączyć. Wtedy powinno ładnie się pokazać na jednej fazie. Potem druga i trzecia tak samo.
Na rezystnacyjnym będzie najprościej, bo wtedy można ocenić czy moc bierna jest bliska 0.
Ale jak weźmiesz dowolne inne urządzenei i zaczniesz je do różnych faz podłączać, to na każdej powinno pokazać "to samo". Jeśli będą znaczące różnice, to też sygnalizuje błędne podłączenie.
Dropsiur

YoMan wrote: Fri Jan 17, 2025 12:40 pm Dalej mi to wygląda na przestawione/pomieszane fazy (1 z 3) ale przy tak małych poborach to u mnie kąty fazowe skaczą do absurdalnych wartości.
Spróbujemy z żarówką ( o ile znajdę taką starego typu). Natomiast fazy zasilające sprawdzone i napięcie międzyfazowe jest 0V. Podłączenie przekładników względem faz zasilających również sprawdzone, przewody siedzą dobrze w zaciskach, brak luzów. Wiem jak ciężko uwierzyć w takie zapewnienia, bo widzę jakie tutaj były tematy i co było faktycznie powodem :)
klew

Dropsiur wrote: Fri Jan 17, 2025 1:35 pm Spróbujemy z żarówką ( o ile znajdę taką starego typu). Natomiast fazy zasilające sprawdzone i napięcie międzyfazowe jest 0V. Podłączenie przekładników względem faz zasilających również sprawdzone, przewody siedzą dobrze w zaciskach, brak luzów. Wiem jak ciężko uwierzyć w takie zapewnienia, bo widzę jakie tutaj były tematy i co było faktycznie powodem :)
Ogólnie w tym temacie nie wierzymy na słowo :P
Dropsiur

Witam ponownie,

Zrobiłem pomiary z klasyczną żarówką 100W. Pomiary wykonywałem na każdej fazie po kolei, wyłączając przy tym wszystkie bezpieczniki (oprócz tego z aktualnie mierzoną fazą). Na każdej fazie, moc czynna wachała się w granicach od ~94W do ~96W i zastanawiam się, czy to normalna wartość dla takiej żarówki? . Załączam przykładowe screeny z pomiarów dla każdej fazy.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew

Dropsiur wrote: Sun Jan 19, 2025 10:03 pm Witam ponownie,

Zrobiłem pomiary z klasyczną żarówką 100W. Pomiary wykonywałem na każdej fazie po kolei, wyłączając przy tym wszystkie bezpieczniki (oprócz tego z aktualnie mierzoną fazą). Na każdej fazie, moc czynna wachała się w granicach od ~94W do ~96W i zastanawiam się, czy to normalna wartość dla takiej żarówki? . Załączam przykładowe screeny z pomiarów dla każdej fazy.
Pomiary wskazują, że masz wszystko dobrze podłączone.
Żarówka może mieć nieco inny pobór niż ten deklarowany i może on się lekko zmieniać.
Natomiast jest lekka zbieżność między brakującymi watami na żarówce, a brakującymi kWh względem licznika. Na żarówce jest około 4-5% za mało, a względem licznika około 3,5% za mało.

Ciężko rozstrzygnąć który pomiar jest lepszy bez dodatkowych pomiarów.
Natomiast samo podłączenie raczej na pewno jest poprawne.
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

klew wrote: Sun Jan 19, 2025 10:11 pm raczej na pewno
Dobre ;)
Aczkolwiek dla mnie też wygląda ok. Może jednak ten 0,01% szansy że mew uszkodzony?
YoMan

Dzięki za sprawdzenie tych pomiarów. No właśnie ten rozjazd z licznikiem jest dalej dla mnie zagadką, ponieważ jest trochę za duży. Czy można w takim razie wysłać licznik do Zamela na ewentualną gwarancję?
Mirosław F.
Has thanked: 1 time
Been thanked: 22 times

Ja też nie mam pomysłu co może być powodem takiego działania. Chętnie podłączę go pod klaibrator. Prześlij go do nas. Wyślemy nowy.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55

Return to “ZAMEL MEW-02 ETH”