Witam, szykuje mi się wymiana paneli ze względu na uszkodzenia. I tu jest okazja do zamontowania czujników temperatury do podłogówki. Jako że takiego czujnika raczej nie da się wymienić chciałbym poradzić się co do zakupu. Mam taki na oku:
https://www.amazon.pl/AZDelivery-temper ... ac062&th=1
Podłączenie będzie do Arduino, jakiegoś małego. Osobno po jednym czujniku + moduł arduino na pomieszczenie, dodam też pewnie jeszcze DHT11 na ścianę do tego modułu.
Wybór czujnika temperatury pod panele
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
DHT11 zapomnij. One się do niczego nie nadają.grzecho83 wrote: Thu Jan 23, 2025 9:22 am Witam, szykuje mi się wymiana paneli ze względu na uszkodzenia. I tu jest okazja do zamontowania czujników temperatury do podłogówki. Jako że takiego czujnika raczej nie da się wymienić chciałbym poradzić się co do zakupu. Mam taki na oku:
https://www.amazon.pl/AZDelivery-temper ... ac062&th=1
Podłączenie będzie do Arduino, jakiegoś małego. Osobno po jednym czujniku + moduł arduino na pomieszczenie, dodam też pewnie jeszcze DHT11 na ścianę do tego modułu.
Do podłogi daje się rurkę taką jak od podłogówki (sprawdzone - najlepsze), z delikatnym zgięciem przy ścianie i do puszki. Wtedy można wszystko łatwo wymienić. Testowane na DS18B20 w tulejkach i na NTC od producenta teremostatu.
Natomiast jeśli masz wodne ogrzewanie podłogowe, to najlpeiej ograniczyć maksymalną temperaturę wody na wejściu i nie musisz pilnować wtedy temperatury podłogi.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
grzecho83
Dzięki, ale metoda z rurką wymaga wykucia sporego kanału, a pod spodem jest ogrzewanie, wole nie ryzykować. Maksymalna temperatura jest ustawiona na piecu, a czujnik może użyje do ustawiania termostatu na stałą temperaturę podłogi, a może tylko zaspokoję ciekawość odnośnie krzywej nagrzewania. Ten czujnik to bardziej kaprys bo ogrzewanie działa na automacie pierwszy sezon i jest ok. Nawet nie mam termometru w domu, harmonogram włącza je codziennie rano na kilka godzin.
Ale kto wie, możliwe że termometr w podłodze i termometr na ścianie zmotywuje mnie do napisania skomplikowanego programu sterującego ogrzewaniem w domu.
Ale kto wie, możliwe że termometr w podłodze i termometr na ścianie zmotywuje mnie do napisania skomplikowanego programu sterującego ogrzewaniem w domu.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
To ja bym dał jakiś NTC 10k, tylko bym go sprawdził przed montażem na stałe.
Ale ogólnie żaden czujnik nie jest wieczny i każdemu może się trafić awaria.
Ale ogólnie żaden czujnik nie jest wieczny i każdemu może się trafić awaria.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
A już w szczególności dotyczy to DHT11klew wrote: Thu Jan 23, 2025 9:55 am Ale ogólnie żaden czujnik nie jest wieczny i każdemu może się trafić awaria.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
-
slawek
Skoro masz ogrzewanie wodne, to żaden problem nawet śrubokrętem wydrapać rowek na rurkę 16 mm, ewentualnie na peszel jeszcze cieńszy (chociaż polecam PEX - dużo łatwiej wymienić czujnik) - na pewno nie uszkodzisz ogrzewania, ono jest niżej... a uwierz mi - zawsze pierwszy "pada" czujnik - zwłaszcza NTC, mówię z doświadczenia, trochę ich już wymieniłem, z ogrzewaniem podłogowym (szczególnie elektrycznym, ale czujniki te same) mam do czynienia kupę lat... a tak nawiasem mówiąc całkiem dobrze radzą sobie termostaty oparte na czujnikach powietrznych na wys. ok. 120 cm nad podłogą, byle unikać przeciągów i miejsc zawirowań powietrza i jak najdalej od żródła ciepła np. grzejnika.grzecho83 wrote: Thu Jan 23, 2025 9:43 am Dzięki, ale metoda z rurką wymaga wykucia sporego kanału, a pod spodem jest ogrzewanie, wole nie ryzykować. Maksymalna temperatura jest ustawiona na piecu, a czujnik może użyje do ustawiania termostatu na stałą temperaturę podłogi, a może tylko zaspokoję ciekawość odnośnie krzywej nagrzewania. Ten czujnik to bardziej kaprys bo ogrzewanie działa na automacie pierwszy sezon i jest ok. Nawet nie mam termometru w domu, harmonogram włącza je codziennie rano na kilka godzin.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Dokładnie. Popieram w 100%. U siebie odpaliłem kamerę termowizyjną (akurat mam, ale pożyczyć też chyba nie problem) i przy włączonym ogrzewaniu narysowałem sobie linie markerem. Potem nie było problemu z wykuciem kanału. A czujnik padł już w pierwszym sezonie grzewczymslawek wrote: Thu Jan 23, 2025 7:06 pmSkoro masz ogrzewanie wodne, to żaden problem nawet śrubokrętem wydrapać rowek na rurkę 16 mm, ewentualnie na peszel jeszcze cieńszy (chociaż polecam PEX - dużo łatwiej wymienić czujnik) - na pewno nie uszkodzisz ogrzewania, ono jest niżej... a uwierz mi - zawsze pierwszy "pada" czujnik - zwłaszcza NTC, mówię z doświadczenia, trochę ich już wymieniłem, z ogrzewaniem podłogowym (szczególnie elektrycznym, ale czujniki te same) mam do czynienia kupę lat... a tak nawiasem mówiąc całkiem dobrze radzą sobie termostaty oparte na czujnikach powietrznych na wys. ok. 120 cm nad podłogą, byle unikać przeciągów i miejsc zawirowań powietrza i jak najdalej od żródła ciepła np. grzejnika.grzecho83 wrote: Thu Jan 23, 2025 9:43 am Dzięki, ale metoda z rurką wymaga wykucia sporego kanału, a pod spodem jest ogrzewanie, wole nie ryzykować. Maksymalna temperatura jest ustawiona na piecu, a czujnik może użyje do ustawiania termostatu na stałą temperaturę podłogi, a może tylko zaspokoję ciekawość odnośnie krzywej nagrzewania. Ten czujnik to bardziej kaprys bo ogrzewanie działa na automacie pierwszy sezon i jest ok. Nawet nie mam termometru w domu, harmonogram włącza je codziennie rano na kilka godzin.
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036