Wybór czujnika temperatury pod panele

grzecho83

Witam, szykuje mi się wymiana paneli ze względu na uszkodzenia. I tu jest okazja do zamontowania czujników temperatury do podłogówki. Jako że takiego czujnika raczej nie da się wymienić chciałbym poradzić się co do zakupu. Mam taki na oku:
https://www.amazon.pl/AZDelivery-temper ... ac062&th=1
Podłączenie będzie do Arduino, jakiegoś małego. Osobno po jednym czujniku + moduł arduino na pomieszczenie, dodam też pewnie jeszcze DHT11 na ścianę do tego modułu.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

grzecho83 wrote: Thu Jan 23, 2025 9:22 am Witam, szykuje mi się wymiana paneli ze względu na uszkodzenia. I tu jest okazja do zamontowania czujników temperatury do podłogówki. Jako że takiego czujnika raczej nie da się wymienić chciałbym poradzić się co do zakupu. Mam taki na oku:
https://www.amazon.pl/AZDelivery-temper ... ac062&th=1
Podłączenie będzie do Arduino, jakiegoś małego. Osobno po jednym czujniku + moduł arduino na pomieszczenie, dodam też pewnie jeszcze DHT11 na ścianę do tego modułu.
DHT11 zapomnij. One się do niczego nie nadają.

Do podłogi daje się rurkę taką jak od podłogówki (sprawdzone - najlepsze), z delikatnym zgięciem przy ścianie i do puszki. Wtedy można wszystko łatwo wymienić. Testowane na DS18B20 w tulejkach i na NTC od producenta teremostatu.

Natomiast jeśli masz wodne ogrzewanie podłogowe, to najlpeiej ograniczyć maksymalną temperaturę wody na wejściu i nie musisz pilnować wtedy temperatury podłogi.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
grzecho83

Dzięki, ale metoda z rurką wymaga wykucia sporego kanału, a pod spodem jest ogrzewanie, wole nie ryzykować. Maksymalna temperatura jest ustawiona na piecu, a czujnik może użyje do ustawiania termostatu na stałą temperaturę podłogi, a może tylko zaspokoję ciekawość odnośnie krzywej nagrzewania. Ten czujnik to bardziej kaprys bo ogrzewanie działa na automacie pierwszy sezon i jest ok. Nawet nie mam termometru w domu, harmonogram włącza je codziennie rano na kilka godzin.
Ale kto wie, możliwe że termometr w podłodze i termometr na ścianie zmotywuje mnie do napisania skomplikowanego programu sterującego ogrzewaniem w domu.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

To ja bym dał jakiś NTC 10k, tylko bym go sprawdził przed montażem na stałe.
Ale ogólnie żaden czujnik nie jest wieczny i każdemu może się trafić awaria.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

klew wrote: Thu Jan 23, 2025 9:55 am Ale ogólnie żaden czujnik nie jest wieczny i każdemu może się trafić awaria.
A już w szczególności dotyczy to DHT11 :lol:
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
slawek

grzecho83 wrote: Thu Jan 23, 2025 9:43 am Dzięki, ale metoda z rurką wymaga wykucia sporego kanału, a pod spodem jest ogrzewanie, wole nie ryzykować. Maksymalna temperatura jest ustawiona na piecu, a czujnik może użyje do ustawiania termostatu na stałą temperaturę podłogi, a może tylko zaspokoję ciekawość odnośnie krzywej nagrzewania. Ten czujnik to bardziej kaprys bo ogrzewanie działa na automacie pierwszy sezon i jest ok. Nawet nie mam termometru w domu, harmonogram włącza je codziennie rano na kilka godzin.
Ale kto wie, możliwe że termometr w podłodze i termometr na ścianie zmotywuje mnie do napisania skomplikowanego programu sterującego ogrzewaniem w domu.
Skoro masz ogrzewanie wodne, to żaden problem nawet śrubokrętem wydrapać rowek na rurkę 16 mm, ewentualnie na peszel jeszcze cieńszy (chociaż polecam PEX - dużo łatwiej wymienić czujnik) - na pewno nie uszkodzisz ogrzewania, ono jest niżej... a uwierz mi - zawsze pierwszy "pada" czujnik - zwłaszcza NTC, mówię z doświadczenia, trochę ich już wymieniłem, z ogrzewaniem podłogowym (szczególnie elektrycznym, ale czujniki te same) mam do czynienia kupę lat... a tak nawiasem mówiąc całkiem dobrze radzą sobie termostaty oparte na czujnikach powietrznych na wys. ok. 120 cm nad podłogą, byle unikać przeciągów i miejsc zawirowań powietrza i jak najdalej od żródła ciepła np. grzejnika.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

slawek wrote: Thu Jan 23, 2025 7:06 pm
grzecho83 wrote: Thu Jan 23, 2025 9:43 am Dzięki, ale metoda z rurką wymaga wykucia sporego kanału, a pod spodem jest ogrzewanie, wole nie ryzykować. Maksymalna temperatura jest ustawiona na piecu, a czujnik może użyje do ustawiania termostatu na stałą temperaturę podłogi, a może tylko zaspokoję ciekawość odnośnie krzywej nagrzewania. Ten czujnik to bardziej kaprys bo ogrzewanie działa na automacie pierwszy sezon i jest ok. Nawet nie mam termometru w domu, harmonogram włącza je codziennie rano na kilka godzin.
Skoro masz ogrzewanie wodne, to żaden problem nawet śrubokrętem wydrapać rowek na rurkę 16 mm, ewentualnie na peszel jeszcze cieńszy (chociaż polecam PEX - dużo łatwiej wymienić czujnik) - na pewno nie uszkodzisz ogrzewania, ono jest niżej... a uwierz mi - zawsze pierwszy "pada" czujnik - zwłaszcza NTC, mówię z doświadczenia, trochę ich już wymieniłem, z ogrzewaniem podłogowym (szczególnie elektrycznym, ale czujniki te same) mam do czynienia kupę lat... a tak nawiasem mówiąc całkiem dobrze radzą sobie termostaty oparte na czujnikach powietrznych na wys. ok. 120 cm nad podłogą, byle unikać przeciągów i miejsc zawirowań powietrza i jak najdalej od żródła ciepła np. grzejnika.
Dokładnie. Popieram w 100%. U siebie odpaliłem kamerę termowizyjną (akurat mam, ale pożyczyć też chyba nie problem) i przy włączonym ogrzewaniu narysowałem sobie linie markerem. Potem nie było problemu z wykuciem kanału. A czujnik padł już w pierwszym sezonie grzewczym :( Za to wymiana była prosta :)
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036

Return to “Pomoc”