Sterownik 3 stopniowy wentylatora.

Pablito75

Posiadam wentylator 230v, który ma możliwość pracy z trzema prędkościami, w zależności od tego na które z trzech złączy podamy napięcie. Przeglądałem forum i nic w tym typie nie znalazłem. Czy jest możliwość wykonać taki powiedzmy, stopniowy przełącznik, który będzie przełączał się pomiędzy trzema wyjściami i umożliwi sterowanie poprzez aplikację?
Poradźcie coś proszę
Pietras81
Been thanked: 1 time

Pablito75 wrote: Tue Jan 28, 2025 8:39 am Posiadam wentylator 230v, który ma możliwość pracy z trzema prędkościami, w zależności od tego na które z trzech złączy podamy napięcie. Przeglądałem forum i nic w tym typie nie znalazłem. Czy jest możliwość wykonać taki powiedzmy, stopniowy przełącznik, który będzie przełączał się pomiędzy trzema wyjściami i umożliwi sterowanie poprzez aplikację?
Poradźcie coś proszę
A może po prostu 3 przekaźniki i w zależności który włączysz będzie chodził na określonej prędkości ??
https://pietras-81.aqi.eco/
malarz
Been thanked: 2 times

A co się stanie jak na dwa złącza podasz napięcie?

Ale najprościej to trzy przekaźniki, tylko trzeba by pamiętać, że przed włączeniem trzeba pozostałe wyłączyć.
Próbuję przerobić pomysły na działające projekty w ArduinoIDE.
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Swego czasu zrobiłem takj sterownik do nagrzewnic na hali. 3 przekazniki podłączone szeregowo ale "od tylu" uniemożliwiają mechanicznie podlaczenie więcej niż jednego obwodu. Soft z GG I mam 3 włączniki (dla każdego biegu) - pracuje na najwyższym załączonym.
Jeżeli dobrze pamiętam wrzucałem kiedyś schemat ale musiałbyś poszukać tak około 2-3 lata wstecz wśród moich postow lub musiałbym namalować coś palcem na telefonie
YoMan
Been thanked: 7 times

Prosty temat
3 przekaźniki z stykiem NO i NC
Pierwszy stycznik zasilamy do styku COM z styku NC pierwszego przekaźnika zasilamy styk COM drugiego przekaźnika i z drugiego przekaźnika styk NC zasilamy styk COM trzeciego przekaźnika

A z syków NO zasilamy silnik
Dzięki temu mamy zabezpieczone iż nie da się puścić prądu na dwa uzwojenia jednocześnie
zjacek

shimano73

Wystarczy mała korekta w sofcie GG tak aby załączenie przekaźnika 1 powodowało wyłączenie pozostałych lub może na samym warunkowaniu się da to osiągnąć
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
cinas
Been thanked: 7 times

shimano73 wrote: Tue Jan 28, 2025 2:04 pm Wystarczy mała korekta w sofcie GG tak aby załączenie przekaźnika 1 powodowało wyłączenie pozostałych lub może na samym warunkowaniu się da to osiągnąć
Można jeszcze inaczej
Przekaźnik 1 załącza zasilanie poprzez styk NO i COM z styku NO idzie na styk COM przekaźnika 2
Przekaźnik 2 stykiem NC podje zasilanie do przekaźnika 3 na styk COM
Przekaźnik 3 ma podłączone 2 biegi styk NC - bieg pierwszy, styk NO bieg drugi ,
Przekaźnik 2 styk NO bieg 3
I można załączyć kolejno przekaźniki bez rozłączania poprzedniego
Kwestia jak ma to działać
Pablito75

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Teraz wiem coś więcej. Myśle że skorzystam z połączenia szeregowego przekaźników i jeszcze dodam jakieś reakcje i będzie ok.
Pozdrawiam wszystkich Suplowiczów.
shimano73

cinas wrote: Tue Jan 28, 2025 3:13 pm
shimano73 wrote: Tue Jan 28, 2025 2:04 pm Wystarczy mała korekta w sofcie GG tak aby załączenie przekaźnika 1 powodowało wyłączenie pozostałych lub może na samym warunkowaniu się da to osiągnąć
Można jeszcze inaczej
Przekaźnik 1 załącza zasilanie poprzez styk NO i COM z styku NO idzie na styk COM przekaźnika 2
Przekaźnik 2 stykiem NC podje zasilanie do przekaźnika 3 na styk COM
Przekaźnik 3 ma podłączone 2 biegi styk NC - bieg pierwszy, styk NO bieg drugi ,
Przekaźnik 2 styk NO bieg 3
I można załączyć kolejno przekaźniki bez rozłączania poprzedniego
Kwestia jak ma to działać
No i jak to będzie wyglądało w aplikacji ? Sygnalizacja działania będzie z ..upy, on załączy 1 a żona 2, dziadek 3 , a syn wyłączy 1 i teraz na którym biegu działa wentylator ?
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)

Return to “Projekty użytkowników”