Posiadam wentylator 230v, który ma możliwość pracy z trzema prędkościami, w zależności od tego na które z trzech złączy podamy napięcie. Przeglądałem forum i nic w tym typie nie znalazłem. Czy jest możliwość wykonać taki powiedzmy, stopniowy przełącznik, który będzie przełączał się pomiędzy trzema wyjściami i umożliwi sterowanie poprzez aplikację?
Poradźcie coś proszę
Sterownik 3 stopniowy wentylatora.
-
Pietras81
- Been thanked: 1 time
A może po prostu 3 przekaźniki i w zależności który włączysz będzie chodził na określonej prędkości ??Pablito75 wrote: Tue Jan 28, 2025 8:39 am Posiadam wentylator 230v, który ma możliwość pracy z trzema prędkościami, w zależności od tego na które z trzech złączy podamy napięcie. Przeglądałem forum i nic w tym typie nie znalazłem. Czy jest możliwość wykonać taki powiedzmy, stopniowy przełącznik, który będzie przełączał się pomiędzy trzema wyjściami i umożliwi sterowanie poprzez aplikację?
Poradźcie coś proszę
https://pietras-81.aqi.eco/
-
malarz
- Been thanked: 2 times
A co się stanie jak na dwa złącza podasz napięcie?
Ale najprościej to trzy przekaźniki, tylko trzeba by pamiętać, że przed włączeniem trzeba pozostałe wyłączyć.
Ale najprościej to trzy przekaźniki, tylko trzeba by pamiętać, że przed włączeniem trzeba pozostałe wyłączyć.
Próbuję przerobić pomysły na działające projekty w ArduinoIDE.
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Swego czasu zrobiłem takj sterownik do nagrzewnic na hali. 3 przekazniki podłączone szeregowo ale "od tylu" uniemożliwiają mechanicznie podlaczenie więcej niż jednego obwodu. Soft z GG I mam 3 włączniki (dla każdego biegu) - pracuje na najwyższym załączonym.
Jeżeli dobrze pamiętam wrzucałem kiedyś schemat ale musiałbyś poszukać tak około 2-3 lata wstecz wśród moich postow lub musiałbym namalować coś palcem na telefonie
Jeżeli dobrze pamiętam wrzucałem kiedyś schemat ale musiałbyś poszukać tak około 2-3 lata wstecz wśród moich postow lub musiałbym namalować coś palcem na telefonie
YoMan
-
cinas
- Been thanked: 7 times
Prosty temat
3 przekaźniki z stykiem NO i NC
Pierwszy stycznik zasilamy do styku COM z styku NC pierwszego przekaźnika zasilamy styk COM drugiego przekaźnika i z drugiego przekaźnika styk NC zasilamy styk COM trzeciego przekaźnika
A z syków NO zasilamy silnik
Dzięki temu mamy zabezpieczone iż nie da się puścić prądu na dwa uzwojenia jednocześnie
3 przekaźniki z stykiem NO i NC
Pierwszy stycznik zasilamy do styku COM z styku NC pierwszego przekaźnika zasilamy styk COM drugiego przekaźnika i z drugiego przekaźnika styk NC zasilamy styk COM trzeciego przekaźnika
A z syków NO zasilamy silnik
Dzięki temu mamy zabezpieczone iż nie da się puścić prądu na dwa uzwojenia jednocześnie
-
shimano73
Wystarczy mała korekta w sofcie GG tak aby załączenie przekaźnika 1 powodowało wyłączenie pozostałych lub może na samym warunkowaniu się da to osiągnąć
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Wezmę udział w Supla Offline Party 2024
-
cinas
- Been thanked: 7 times
Można jeszcze inaczejshimano73 wrote: Tue Jan 28, 2025 2:04 pm Wystarczy mała korekta w sofcie GG tak aby załączenie przekaźnika 1 powodowało wyłączenie pozostałych lub może na samym warunkowaniu się da to osiągnąć
Przekaźnik 1 załącza zasilanie poprzez styk NO i COM z styku NO idzie na styk COM przekaźnika 2
Przekaźnik 2 stykiem NC podje zasilanie do przekaźnika 3 na styk COM
Przekaźnik 3 ma podłączone 2 biegi styk NC - bieg pierwszy, styk NO bieg drugi ,
Przekaźnik 2 styk NO bieg 3
I można załączyć kolejno przekaźniki bez rozłączania poprzedniego
Kwestia jak ma to działać
-
Pablito75
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Teraz wiem coś więcej. Myśle że skorzystam z połączenia szeregowego przekaźników i jeszcze dodam jakieś reakcje i będzie ok.
Pozdrawiam wszystkich Suplowiczów.
Pozdrawiam wszystkich Suplowiczów.
-
shimano73
No i jak to będzie wyglądało w aplikacji ? Sygnalizacja działania będzie z ..upy, on załączy 1 a żona 2, dziadek 3 , a syn wyłączy 1 i teraz na którym biegu działa wentylator ?cinas wrote: Tue Jan 28, 2025 3:13 pmMożna jeszcze inaczejshimano73 wrote: Tue Jan 28, 2025 2:04 pm Wystarczy mała korekta w sofcie GG tak aby załączenie przekaźnika 1 powodowało wyłączenie pozostałych lub może na samym warunkowaniu się da to osiągnąć
Przekaźnik 1 załącza zasilanie poprzez styk NO i COM z styku NO idzie na styk COM przekaźnika 2
Przekaźnik 2 stykiem NC podje zasilanie do przekaźnika 3 na styk COM
Przekaźnik 3 ma podłączone 2 biegi styk NC - bieg pierwszy, styk NO bieg drugi ,
Przekaźnik 2 styk NO bieg 3
I można załączyć kolejno przekaźniki bez rozłączania poprzedniego
Kwestia jak ma to działać
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie