Termostat

Duch__
Been thanked: 6 times

Spróbuje jednak 3 rozwiązania, ten pomysł:
Duch__ wrote: Tue Jan 28, 2025 9:11 pm Może jeszcze dopowiem:

Zmiana dla lepszej organizacji moje wywodu:

Td - temperatura docelową
Tw - temperatura wyższa
Tn - temperatura niższa
Al - stan alarmu
Skok - skok temperatury

Jeśli Al = 1 to Td = Tw
Zmiana aktualnej Td z poziomu apli musi obliczyć nowe niższe Tn=Tw - Skok bo Al = 1 i aktualnie korzystamy z Tw

Jeśli Al = 0 to Td = Tn
Zmiana aktualnej Td z poziomu apki musi obliczyć nowe wyższe Tw=Tn + Skok bo Al = 0 i aktualnie korzystamy z Tn
Nie będe tylko widział w samym termostatcie czy działam aktualnie na Tw czy Tn. Dane bede zapisywał w tempEco i tempComfort. A jak nie zadziała to w EEPromie.

Klew, odpuść na razie ten temat. Zobaczę co się uda mi zdziałać. Kod źródłowy wrzucę jak skończę to sam ocenisz.
Duch__

klew wrote: Wed Jan 29, 2025 8:59 am
Czy wiadomo które zakresy adresów są zajęte w EEPROM?
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Duch__ wrote: Wed Jan 29, 2025 12:06 pm
klew wrote: Wed Jan 29, 2025 8:59 am
Czy wiadomo które zakresy adresów są zajęte w EEPROM?
ESP nie ma EEPROM :lol:

Domyślnie klasa Supla::Storage uruchamia się od adresu 0 i zabiera tyle ile potrzebuje - zależenie od Twojej konfiguracji. W logach to gdzieś chyba jest widoczne na samym początku.
Najprościej dodać klasie Storage jakiś offset (parametr konstruktora), np. 100 i wtedy te pieresze adresy 0-99 są nieużywane przez Suplę.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Duch__

Działa tak jak chciałem i nie korzystam z dodatkowych przestrzeni we Flashu czy z tempEco, tempComfort jak pisałem wcześniej. Podnosi i opuszcza temperaturę, a informację o tym czy aktualnie jest stan wysoki czy niski czujnika przechowuje w temperaturze zadanej (nie pomyliłem się, w temperaturze zadanej), tak by po restarcie procesora pamiętał że jeśli był stan wysoki (czujnik naruszony) przed restartem to po restarcie nowa temperatura będzie tą obniżoną. I tym sposobem termostat może mi zmieniać temperaturki na postawie czujnika ruchu. Wszystko widać w apce jak się zmienia.

Pytanie. Jak odczytać że termostat aktualnie korzysta z harmonogramu? Bo jeszcze z tym mi się tylko gryzie.
Duch__

Duch__ wrote: Wed Jan 29, 2025 8:32 pm Pytanie. Jak odczytać że termostat aktualnie korzysta z harmonogramu? Bo jeszcze z tym mi się tylko gryzie.
Znalazłem:

Code: Select all

bool stan_harmonogramu = hvac->isWeeklyScheduleEnabled();
MaG

Czy gdzieś można znaleźć jakiś opis działania termostatu?
Chodzi mi o funkcję termostatu nadrzędnego. Co to robi i jak??
Druga sprawa to działanie termostatu z termometrem dodatkowym.

Potrzebuje zrobić w termostacie pokojowym który steruje pompą CO (po temperaturze pokojowej) taką funkcję, żeby powyżej 15C temperatury zewnętrznej blokowana była pompa CO niezależnie od temp pokojowej.

Zrobiłem to na termometrze dodatkowym z funkcją Źródło ciepła. Ustawiłem temp max na 15C i w zasadzie działa, ale okazało się że minimalną temp dodatkową mnożna ustawić najniżej na 5C. I okazało się, że poniżej 5C poma CO załącza się na stałe, niezależnie od temp wewnętrznej.

Macie jakoś pomysł jak to zrobić inaczej.
Może wystarczyło by zmienić widełki tych temperatur. Bo gdyby dało się ustawić np -40C to by problem był rozwiązany

Zauważyłem jeszcze jeden problem który jest związany z termostatem.
Mam 3 czujniki temperatury (1W), 2 wyjścia przekaźnikowe (z czego 1 jest termostatem) i jedno wejście + LCD Oled 1,3 na I2C
Do momentu kiedy wyjścia są ustawione jako przekaźnikowe (obydwa bez termostatu) to LCD przewija temperatury w kółko.
W momencie ustawienia jednego wyjścia jako termostat, na LCD wyświetla się strona termostatu i nie zmienia się automatycznie, ani przyciskiem nie da się jej zmienić, żeby zobaczyć pozostałe temperatury.

Coś źle ustawiam, czy tak po prostu jest?
klew

MaG wrote: Wed Apr 02, 2025 10:30 pm Czy gdzieś można znaleźć jakiś opis działania termostatu?
Chodzi mi o funkcję termostatu nadrzędnego. Co to robi i jak??
viewtopic.php?p=190993#p190993
MaG wrote: Wed Apr 02, 2025 10:30 pm Druga sprawa to działanie termostatu z termometrem dodatkowym.

Potrzebuje zrobić w termostacie pokojowym który steruje pompą CO (po temperaturze pokojowej) taką funkcję, żeby powyżej 15C temperatury zewnętrznej blokowana była pompa CO niezależnie od temp pokojowej.

Zrobiłem to na termometrze dodatkowym z funkcją Źródło ciepła. Ustawiłem temp max na 15C i w zasadzie działa, ale okazało się że minimalną temp dodatkową mnożna ustawić najniżej na 5C. I okazało się, że poniżej 5C poma CO załącza się na stałe, niezależnie od temp wewnętrznej.

Macie jakoś pomysł jak to zrobić inaczej.
Może wystarczyło by zmienić widełki tych temperatur. Bo gdyby dało się ustawić np -40C to by problem był rozwiązany
Nie ustawiaj minimalnej temperatury dodatkowej. Jak będzie puste pole, to ta funkcja będzie wyłączona.
MaG wrote: Wed Apr 02, 2025 10:30 pm Zauważyłem jeszcze jeden problem który jest związany z termostatem.
Mam 3 czujniki temperatury (1W), 2 wyjścia przekaźnikowe (z czego 1 jest termostatem) i jedno wejście + LCD Oled 1,3 na I2C
Do momentu kiedy wyjścia są ustawione jako przekaźnikowe (obydwa bez termostatu) to LCD przewija temperatury w kółko.
W momencie ustawienia jednego wyjścia jako termostat, na LCD wyświetla się strona termostatu i nie zmienia się automatycznie, ani przyciskiem nie da się jej zmienić, żeby zobaczyć pozostałe temperatury.

Coś źle ustawiam, czy tak po prostu jest?
Nie mam pojęcia. Rozumiem, że pytasz o Gui Generic? Tam jest dużo niuansów związanych ze sterowaniem wyświetlaczem. Ja nigdy tego nie używałem, ale w odpowiednich wątkach na forum było o tym pisane.
MaG

Dzięki za wskazówki.
Jeszcze nie sprawdzałem, ale tego mi brakowało.

A jak działa termostat nadrzędny??

Rozumiem, że pytasz o Gui Generic?

Nie. Już po wygenerowaniu z termostatami. Jak lokalnie (192.168.4.1) konfiguruję.
Normalnie jak są np. 3 pomiary temperatury to na LCD wyświetlają się cyklicznie (w kółko) temperatury.
Jak wyjścia przekaźnikowe mam skonfigurowane bez aktywnych termostatów, to działa prawidłowo.
Jak uaktywnię 1 termostat, to przestaje to pracować w kółko. Wyświetla tylko stronę z ustawieniami termostatu, i nie wyświetla pozostałych temperatur.
Trochę mi zajęło czasu, zanim do tego doszedłem, o co chodzi. Jak wyłączę na przekaźniku funkcję termostatu, to zaczyna wyświetlać wszystkie temperatury, tak jak wcześniej.
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

MaG wrote: Fri Apr 04, 2025 6:37 am Dzięki za wskazówki.
Jeszcze nie sprawdzałem, ale tego mi brakowało.

A jak działa termostat nadrzędny??

Rozumiem, że pytasz o Gui Generic?

Nie. Już po wygenerowaniu z termostatami. Jak lokalnie (192.168.4.1) konfiguruję.
Normalnie jak są np. 3 pomiary temperatury to na LCD wyświetlają się cyklicznie (w kółko) temperatury.
Jak wyjścia przekaźnikowe mam skonfigurowane bez aktywnych termostatów, to działa prawidłowo.
Jak uaktywnię 1 termostat, to przestaje to pracować w kółko. Wyświetla tylko stronę z ustawieniami termostatu, i nie wyświetla pozostałych temperatur.
Trochę mi zajęło czasu, zanim do tego doszedłem, o co chodzi. Jak wyłączę na przekaźniku funkcję termostatu, to zaczyna wyświetlać wszystkie temperatury, tak jak wcześniej.
LCD w GG nigdy nie był dostosowywany do pracy z kanałem termostatu, pewnie dlatego ci nie działa ;)
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
klew

robertklepacki94 wrote: Fri Apr 04, 2025 6:42 am LCD w GG nigdy nie był dostosowywany do pracy z kanałem termostatu, pewnie dlatego ci nie działa ;)
Może właśnie na tym polega dostosowanie do termostatu :). Bo jak jest termostat, to w sumie ekran z reguły ma służyć do obsługi termostatu - może jest takie uproszczone założenie.

Return to “Ogólna dyskusja”