Sterowanie brama, oddzielnie otworz i zamknij jedna brame

rafistad

Witam,
Mam taki mały problem posiadam brame która z jednej strony jest sterowana kamera LPR, a od środka jest automatyzacja przekroczenia linii realizowana kamera ktora otwiera i zamyka od srodka. Ale nie w tym rzecz, chodzi mi o to, że oddzielnie otwieram poprzez suple zdalnie ( czynnosć tylko otwórz) i osobno ( czynnosc tylko zamknij). Zamontowałem suple z dwoma przekaznikami i zrobiłem to w takim sposob aby mieć kontrolę nad dwoma procesami oddzielnie. Problem pojawia się jak chce wprowadzić automatyzacja przy jednej krancowce, i gdy przy jednym przycisku dodaje krancowke stanu bramy to w drugim kanale nie mogę jej dodać, poprostu mogę ją przepisac tylko do jednego przekaznika. Pytanie brzmi czy macie na to jakiś sposób ?
Z góry dziekuje
woloch

Dlatego ja bym zrobił to na jednym przekaźniku z jednym kontaktronem i wtedy też masz kontrolę nad procesami ponieważ za każdym razem widzisz czy jest brama zamknięta czy otwarta. Na dwa przekaźniki to rozwiązanie stosuje się gdy nie ma czujnika i nie wiesz w jakim stanie jest brama.
Można też podłączyć jeden kontaktron na dwa piny. Jeżeli moduł ma wystarczającą ilość wolnych gpio.

Return to “Ogólna dyskusja”